Mennyi idő alatt kapom meg a lakáshitelt?

Mennyi idő alatt kapom meg a lakáshitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-13 Frissítve: 2023-11-08
 

Ha megtaláltuk azt a lakást, vagy házat amelyben a következő 10-20 évben élni szeretnék, a legfontosabb kérdésünkké válik, hogy „mennyi idő alatt kapom meg a lakáshitelt?” Az alábbiakban bemutatjuk a hitelfelvételi folyamat időigényét és azokat a tényezőket, melyek nehezíthetik, vagy könnyíthetik azt.

1. szakasz: dokumentumok gyűjtése – 1 hét

A lakáscélú jelzáloghitel igényléséhez számos dokumentumot össze kell gyűjtenünk. A legfontosabbak a munkáltatói jövedelemigazolás, bankszámla kivonatok és NAV kimutatások. A Bankmonitor tapasztalatai szerint a hitelfelvevőknek ez jellemzően egy hetet vesz igénybe.

2. szakasz: értékbecslés – 1 hét

Ha minden dokumentumot megkapott a bank, kiküldi az értékbecslőt, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan értékét a bank számára igazolja. Egy vásárolandó lakást vagy házat jellemzően annak aktuális tulajdonosa, azaz az eladó mutatja be az értékbecslőnek. Természetesen az eladó érdeke is, hogy a vevő hitelt kapjon, de előfordulhat, hogy csak többszöri időpontegyeztetés után tudja bemutatni az ingatlant. Átlagosan az értékbecslés 1 hetet vesz igénybe.

Ez alól kivételt jelent, ha a bank akció keretében ingyenesen adja az értékbecslést, mert a felesleges költségek elkerülése érdekében jellemzően előzetesen megvizsgálják az összes többi dokumentumot.

Hirdetés

Hirdetés

3. szakasz: banki hiteldöntés – 2 hét

Az értékbecslést követően jellemzően egy hétre van szükség, amíg a hiteligénylésünket (minden feltételnek történő megfelelés esetén) a bank jóváhagyja és megkapjuk a szerződést.

4. szakasz: a szerződés elolvasása – 1 hét

A törvényi előírások értelmében egy héttel az aláírás előtt meg kell kapnunk a szerződést. Azaz kényszerpihenőt kap a folyamat annak érdekében, hogy az adósok el is olvassák a szerződést. Ezt egyébként melegen ajánljuk!

5. szakasz: a hitel folyósítása – 2-3 nap

Teljesíteni kell minden feltételt a hitel folyósításához. Ebből a két legfontosabb, hogy

  • fizessük ki az önerőt az eladónak és ezt igazoljuk is, valamint
  • a Földhivatal megtegye a szükséges bejegyzéseket a tulajdoni lapon. Jellemzően 2-3 nap.

Összességében tehát 5 és fél hét az átlagos hitelfelvételi folyamat, az alábbiakban bemutatjuk azokat a tényezőket, amik miatt ez eltérő lehet.

De mielőtt ezt megtennénk, nézd meg, hogy ha ingatlan vásárlásban gondolkozol, milyen feltételekkel kaphatsz lakáshitelt:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mi miatt térhet el a hiteligénylés folyamata az átlagtól – a leggyakoribb esetek:

  • CSOK-ot is igénylünk: ez önállóan többlet adminisztrációval jár, mely +2-3 hetet is jelenthet
  • a tulajdoni lapon nem aktuális bejegyzés található (pl. le nem vetetett, már megszűnt jelzálog terhelés, …stb.)
  • a tulajdoni lap nem felel meg a valóságnak (pl. eltér az ingatlan alapterülete, vagy egy melléképület nincs feltüntetve)
  • vállalkozásból származó, vagy külföldről érkező jövedelem igazolása többnyire időigényesebb
  • nem magyar nyelvű dokumentumok is érintettek a folyamatban, melynek a hivatalos fordítását meg kell szervezni

Fontos tanácsunk, hogy az adásvételi szerződés végleges formáját a hitelt nyújtó bank kiválasztása után írjuk alá, mert a bank bizonyos kikötéseket előír a szerződést illetően!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés