Most érdemes gyorsan menni a bankba, ha még jó kamatot akarsz

Most érdemes gyorsan menni a bankba, ha még jó kamatot akarsz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-26
 

A mai napon a Magyar Nemzeti Bank úgy döntött, hogy még tovább vágja a kamatot. 15 bázisponttal csökkent a kamat a korábbi 1,2%-ról, így most már csak 1,05% a ráta. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) azonnal lépett, jövő hétfőtől már egy negyed százalékponttal rosszabb kamattal lehet csak megvenni bizonyos állampapírokat. Várható, hogy a bankok is tovább csökkentik a betétek kamatát, így érdemes gyorsan lépni, ha lekötni akarsz.

Ma délután 2-kor a hazai jegybank bejelentette, hogy folytatódik a magyar kamatok csökkentése: 1,2%-ról 1,05%-ra csökkentették az alapkamatot.

Fél óra elteltével máris világossá vált, hogy ezt a lépést a lakosság is hamar érezni fogja a bőrén. Érkezett ugyanis a következő bejelentés arról, hogy egységesen 25 bázisponttal csökkenti a lakosság számára értékesített egy és kétéves kincstárjegyek és takarékjegyek kamatát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Május 2-től az egyéves Kamatozó Kincstárjegy és a Kincstári Takarékjegy Plusz éves kamata 2,25 százalékra, az egyéves futamidejű Kincstári Takarékjegy 2 százalékra, a kétéves Kincstári Takarékjegy kamata pedig 2,5 százalékra csökken.

Hirdetés

Hirdetés

Nem az első csökkentés

Ahogy a jegybank vágja a kamatokat, természetes módon az állampapírokat is csak egyre rosszabb hozammal tudja megvásárolni a lakosság. Ugyanez történik a bankbetétekkel is, sorra csökkentik a bankok az elérhető kamatokat.

Az idei évben az ÁKK már többször „machinált” a kamatokkal:

  1. A KKJ kamata februárban csökkent 2,75%-ról 2,5%-ra. Most ugyebár tovább csökken 2,25%-ra
  2. A Féléves Kincstárjegy (FKJ) kamatát már kétszer is csökkentették negyed-negyed százalékponttal. Év elején még 2,5%-kal árulták, most már csak 2%-ot fizet.
  3. Márciusban a hosszabb lejáratú, „Bónusz” névre hallgató állampapírok kamatát emelték, így ott akár 4% közeli kamat is elérhető

Ahogy arról a Bankmonitor már többször beszámolt, a lakosság körében meredeken növekszik az állampapírok népszerűsége. Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen miközben a betétekre a bankok csak 1-2%-ot fizetnek, addig az állampapírokkal 2-4%-os hozam is bőven elérhető.

Mindeközben legalább annyira biztonságos befektetésnek számítanak, mint a betétek, és ha az Államkincstárnál vezetjük a számlánkat, akkor nagyon olcsó a tartásuk is (nincs számlavezetési díj).

Ha mégis inkább bankbetétre vágysz, akkor a BNP Paribas ajánlatai között érdemes szétkézend. A héten még kapható a 2,2%-os, illetve a 2,4%-os akciós betétjük. Jövő héttől valószínűnek tartjuk, hogy már nem kínálnak ekkora kamatot.

1

Fontos az államnak a lakosság

Az ÁKK a bejelentésben hangsúlyozta, hogy kiemelt célja az államadósság befektetői szerkezetének diverzifikálása, ezáltal az adósság-finanszírozás biztonságának növelése.

A lakossági állampapírok iránti kereslet 2012 óta évről évre kiemelkedő mértékben növekszik, mely az idei évben is erőteljes maradt. 2016 első negyedévében a kisbefektetők vásárlásai az éves költségvetési hiány közel 75 százalékát fedezték, amely megengedi a rövid kamatok további kismértékű csökkentését.

A Féléves Kincstárjegy és a hosszabb lejáratú, fix és változó (infláción, ill. pénzpiaci kamatokon alapuló) kamatozású lakossági kötvények kamatozását a mostani intézkedés nem érinti.

Hirdetés
Hirdetés