Neked lesz miből félretenni? Így változnak a nettó fizetések 2016-ban

Neked lesz miből félretenni? Így változnak a nettó fizetések 2016-ban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-22 Frissítve: 2021-08-09
 

Az Országgyűlés által elfogadott jövő évi adótörvények két fontos elemének, a személyi jövedelemadó-kulcs 16%-ról 15%-ra történő csökkentésének, valamint a két eltartott utáni családi adókedvezmény havi 20 ezer forintról 25 ezer forintra történő emelésének hatását vizsgáltuk négy különböző bruttó bérszint esetén. Kalkuláltunk továbbá azzal, hogy az adózó jogosult-e családi adó- és járulékkedvezményre, ha igen, akkor egy, kettő, vagy három gyermek után. A számítások alapján megállapítható, hogy lesznek olyanok, akiknek jövőre a módosítások ellenére változatlan lesz a nettó fizetése, ugyanakkor lesznek, akiknek a bruttójuk egy százalékával, plusz ötezer forinttal nő a nettójuk.

A fizetéseket érintő adóváltozások

Az adózással összefüggő törvények módosításáról szóló elfogadott javaslat alapján az idei 16%-os mértékről jövőre 15%-ra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a bruttó bérünk egy százalékával emelkedik a nettó fizetésünk, mivel annyival kevesebbet vonnak belőle. Az adórendszer azonban ettől egy picit bonyolultabb, így azok, akik a különböző kedvezményekkel „lenulázzák” a személyi jövedelemadójukat, azok jövőre változatlan összegű munkabér jóváírást kapnak.

A kedvezőtlen demográfiai adatok javítását célzó intézkedésként bevezetett, majd tovább finomított családi adó- és járulékkedvezmény kiemelt haszonélvezői a három, vagy több gyermeket nevelő adózók. A népmozgalmi adatok és az első adóévek tapasztalatai azonban rámutattak, hogy sok családban nem csak a harmadik, hanem már a második gyermek megszületése is elmarad. Erre válaszul négy év alatt megduplázzák a kétgyermekesek kedvezményét, melynek első ötezer forintos lépcsője 2016-ban érvényesíthető. A jogosultak az eddigi havi 20 ezer forinttal szemben jövőre a két gyermek utáni kedvezmény eredményeképpen már havi 25 ezer forinttal magasabb nettóra számíthatnak.

A Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint a fenti két intézkedés hatására jövőre 121-122 milliárd forint marad a magyar családoknál.

Mit mutatnak a számok 150 ezres bruttó esetén?

A gyermektelen és az egy gyermekes adózók nettó bére a bruttó egy százalékával, ezerötszáz forinttal emelkedik jövőre. A kétgyermekesek ezen felül számolhatnak a családi kedvezményből adódó növekménnyel is, így az ő fizetésük 6 500 forinttal lesz magasabb. A három gyermekesektől a kedvezményeknek köszönhetően már idén sem vonnak személyi jövedelemadót, amit jövőre is le tudnak nullázni, így az ő fizetésük változatlan marad a következő évben.

300 ezer bruttónál mennyi marad?

A képlet hasonló az előző bérszintnél bemutatottakhoz, az első két csoportba tartozó adózók a bruttó bérük egy százalékának megfelelő összegű növekedésre számíthatnak. A két kedvezményre jogosító eltartottal rendelkezők nettója összesen nyolcezer forinttal lesz magasabb. A három gyermekesektől a családi adó-és járulékkedvezménynek köszönhetően idén is csak 1,5% munkaerő-piaci járulékot vonnak, ez jövőre sem lesz másképp, változatlan nettó mellett.

450 ezer és 600 ezer bruttó esetén a háromgyermekesek nettója is emelkedik

A következő két vizsgált bruttó bérszint esetén a gyermek nélküli és az egygyermekes adózók 4 500 forintos, illetve 6 000 forintos növekedést könyvelhetnek el jövőre. A kétgyermekeseknek ehhez még hozzájön a kedvezmény emeléséből adódó plusz ötezer forint. A három adó- és járulékkedvezményre jogosító eltartottal rendelkező adózók nettója is elmozdul ezeken a bérszinteken, köszönhetően annak, hogy a tőlük levont személyi jövedelemadóból a kedvezmények érvényesítése után is marad.

Mit lehet kezdeni a zsebünkben maradó összeggel?

„Lesz mire elkölteni” – vághatják rá sokan a választ, de felmérések szerint a lakossági megtakarítások egyre nagyobb szerepet töltenek be az öngondoskodásra nyitott magyar családok körében. Növelhetjük a bankbetétben elhelyezett megtakarításainkat, vásárolhatunk állampapírokat, szemezgethetünk a befektetési alapok ajánlatai között, vagy elindíthatunk egy lakáscélú rendszeres megtakarítást.

Persze, ha konkrétumokra vágysz, akkor itt egy igazán vonzó ajánlat…

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés