Tolonganak a magyarok a bankbetétekért

Tolonganak a magyarok a bankbetétekért
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-11 Frissítve: 2018-07-02
 

A bankbetétek voltak a legnépszerűbb eszközei a magyar megtakarítóknak idén áprilisban a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai alapján. De talán ennél is meglepőbb, hogy ezzel együtt a legnagyobb mértékű kiáramlást az eddig a lakosság körében hatalmas népszerűségnek örvendő befektetési alapok szenvedték el, amelyekből 22,4 milliárd forint távozott egy hónap leforgása alatt. Hogy hogyan alakultak át a lakossági megtakarítások, kiderül az alábbiakból!

Áprilisban ismét a bankbetétek voltak a legnépszerűbbek a magyar megtakarítók körében. Több, mint 82 milliárd forinttal bővült az ezekben tartott vagyon nagysága, ezzel messze megelőzve a többi eszközosztály növekedését. Sőt, az sem mellékes, hogy mindez úgy állt elő, hogy a bankbetétekben és értékpapírokban tartott lakossági megtakarítások összesen 119,6 milliárd forinttal növekedtek ez idő alatt. Ami pedig igazán meglepő, hogy eközben a márciusi csökkenés után, áprilisban 22,4 milliárd forinttal esett vissza a korábban nagy népszerűségnek örvendő befektetési jegyek állománya.

A bankbetétek népszerűsége nem is lehet olyan meglepő azután, hogy 1 éves lekötéssel ma már akár 3,6%-os kamatot lehet elérni, ami még az 1 éves futamidejű állampapíroknál is magasabb kamat. Igaz, hogy ehhez több mint 10 millió forintot kell lekötni a BNP Paribas-nál, de már 500 ezer forintos lekötésért is megkaphatunk 3,2%-ot.

1

Az értékpapírok közül a jelenlegi visszaesés ellenére is a befektetési alapok teszik ki a magyar megtakarítások legnagyobb részét. Ebben a közel 3 900 milliárd forintos kezelt vagyonban szinte észrevehetetlen a 22,4 milliárdos kiáramlás, inkább a csökkenés ténye az, ami jelzésértékű.

A visszaesés pedig egyértelműen a pénzpiaci és kötvény alapok számlájára írható, hiszen a többi alap típusra állomány növekedés volt jellemző április folyamán. Sőt, az alapok alapjaiban közel 13 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon. A lakosság vagyonában ezzel együtt továbbra is a kötvény alapok teszik ki a legnagyobb hányadot (24,1%, 940 milliárd forint), hiszen 2014 augusztusa óta a kezelt vagyon nagyságában ezek megelőzték a korábban vezető pénzpiaci alapokat.

Ez annyira nem is meglepő, hiszen a kamatkörnyezet folyamatos csökkenése mellett a pénzpiaci alapok nem tudtak látványos eredményeket elérni, ezzel együtt viszont a kötvény alapok nagyon is szép teljesítményt nyújtottak egészen néhány hónappal ezelőttig, amikor is a kötvény piacokon megindult a kötvény hozamok emelkedése (a kötvény hozamok emelkedése azok árfolyamának csökkenésével jár). Ez lehet az egyik fő mozgatórugója a befektetési alapok iránti érdeklődés jelentős visszaesésének.

1

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés