Csavard ki hitelkártyádból a maximumot!

Csavard ki hitelkártyádból a maximumot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-20 Frissítve: 2021-10-11
 

Ha bankkártyáddal leginkább vásárolsz, akkor itt az ideje, hogy elkezdj végre pénzt keresni vele! Hogyan? Csoportosítsd át költéseid hitelkártyára! Bonyolultnak tűnnek elsőre a különböző pénzvisszatérítési feltételek? Segítünk eligazodni a részletekben!

Megmutatjuk, hogy mennyit kell költened hitelkártyával ahhoz, hogy kihozd belőle a maximumot! Az eredmény sok esetben nem túl szívderítő: valahol irreálisan sokat kell vásárolnunk ahhoz, hogy megkapjuk a pénzvisszatérítési maximumot.

Évről-évre egyre többet vásárolunk bankkártyával, ezzel szemben még mindig elenyésző (kb. 15%) a forgalomban lévő kártyák között a hitelkártyák aránya. Annak ellenére, hogy a betéti kártyákkal szemben a hitelkártyák jelentős része különböző kedvezményeket (pénzvisszatérítés, azonnali kedvezmény a vásárlás értékéből, pontgyűjtés) kínál aktív kártyahasználat esetén, a legtöbben még mindig nem élnek a hitelkártyákban rejlő lehetőségekkel.

A hitelkártyák megismerése érdekében szemezgettünk kicsit a nagybankok kínálatában. Főként olyanokat kerestünk, amelyek széles körben elérhetőek és releváns pénzvisszatérítést kínálnak tulajdonosaiknak. A teljesség igénye nélkül nézzük a lehetőségeket!

Raiffeisen Bank – OneCard Standard
Pénzvisszatérítés: 1-5%, negyedévente legfeljebb 30.000 Ft

A Raiffeisen OneCard az egyik legszéleseb kedvezmény-rendszerrel rendelkező hitelkártya kishazánkban. A pénzvisszatérítés mellett több partnerüzletben már a vásárlás pillanatában azonnali kedvezményekre számíthatunk. Számos állandó kedvezménye mellett további időszakos akciókban is részt vehetünk. De cikkünk eredeti témájánál maradva nézzük, hogyan alakul a pénzvisszatérítés!

A OneCard Hitelkártya 5%-os pénzvisszatérítést nyújt negyedévente változó ajánlatokkal. Április-június időszakra a sport és egészség kategóriájú vásárlásokkal lehet majd a legtöbbet nyerni. A negyedéves pénzvisszatérítési maximumra való tekintettel 200.000 forintot kell költenünk havonta gyógyszerekre, uszoda, fitness, wellness belépőkre, egészségügyi kezelésekre, stb. ahhoz, hogy a 30.000 forintra jogosultak legyünk az adott negyedévben.
Nézd meg hitelkártya keresőnkkel, hogyan alakulnak a negyedévente változó ajánlatok.

Bármelyik élelmiszerboltban, szuper- és hipermarketben történt vásárlás után 3%-os pénzvisszatérítésre számíthatunk. Így ha kizárólag ebben a kategóriában költünk, akkor közel havi 333.400 forintot kell vásárlásra fordítanunk.

A fentieken túl minden egyéb vásárlás, közüzemi számla fizetése (csoportos beszedési megbízással) 1%-os pénzvisszatérítést biztosít, ennek megfelelően havi 1 millió forintot kell a 30.000 forintos maximumhoz költenünk.

Budapest Bank – Go!
Pénzvisszatérítés: 1-3%, havonta legfeljebb 10.900 Ft

A Budapest Bank Go! kártyája minden benzinkútnál történt vásárlás után 3%-os pénzvisszatérítést kínál. A visszatérítés összege ebben az esetben azonban legfeljebb 900 forint lehet, így már havi 30.000 forintos tankolással elérhető a maximum.

Egyéb vásárlások után 1%-ra számíthatunk és a maximum is jóval magasabb, de ehhez már havi 1 millió forintos költés szükséges.

CIB Bank – Café Espresso
Pénzvisszatérítés: 1-5%, negyedévente legfeljebb 10.000 Ft

Aktuális akciójának (2014.06.30-ig) köszönhetően 5%-os visszatérítésre számíthatunk tankolásaink után a CIB Banknál. Ennek megfelelően közel havi 66.700 forintot kell üzemanyagra költenünk ahhoz, hogy a negyedéves maximumot megkapjuk.

Minden egyéb vásárlásunk után, kivéve az élelmiszereket 1%-os pénzvisszatérítés jár, ami havi szinten majd 333.400 forintos költéssel már eléri a 10.000 forintos maximumot.

K&H Bank – World MasterCard plusz PayPass
Pénzvisszatérítés: 2-3%, havonta legfeljebb 3.500 Ft

Érdekes gyakorlat, de létezik a K&H Banknál, ahol a World MasterCard plusz PayPass kártya esetében kizárólag a benzinkúton, valamint az élelmiszerüzletekben történő vásárlások után jár pénzvisszatérítés. A havi 3.500 forintos maximum eléréséhez, ha csak tankolásra költünk, kb.116.700 forintot kell vásárolni, míg ha csak élelmiszerre, 175.000 forintot.

K&H Bank – MasterCard PayPass
Pénzvisszatérítés: 2%, havonta legfeljebb 3.000 Ft

Írásunkban eddig bankonként kizárólag egy ajánlatra koncentráltunk, ügyelve arra, hogy az adott hitelkártya széles körben elérhető legyen. Viszont a K&H Bank MasterCard PayPass kártyájánál kénytelenek voltunk gyakorlatunk felrúgni, mert kiemelten vonzó ajánlatnak tartjuk. A pénzvisszatérítés összege ugyan legfeljebb havi 3.000 forint, de a 2%-os visszatérítésnek köszönhetően már havi 150.000 forintos költés elegendő, hogy a maximumra jogosultak legyünk. Nincs semmilyen megkötés, tehát kategóriától és elfogadóhelytől függetlenül a 2%-os visszatérítés az összes vásárlás után jár, amennyiben az adott elszámolási időszakban összesen legalább 20 000 Ft-ot vásárolunk.

OTP Bank – American Express Blue
Pénzvisszatérítés: 1-3%, évente legfeljebb 30.000 Ft

Aktuális akciójában az OTP Bank a C&A üzletekben, illetve a Lidl áruházakban történő vásárlásokat ösztönzi. Ezek esetében ugyanis
a standard 1%-os pénzvisszatérítés helyett most visszavonásig 3%-ot biztosít. A visszatérítés maximumára való tekintettel közel havi 83.400 forintos költés szükséges a fenti üzletekben az éves 30.000 forint eléréséhez, míg minden más esetben havi 250.000 forintot kell költenünk hitelkártyánkkal.

Ahol csak a pénztárcánk szabhat gátat 

Az eddigiek során csak olyan hitelkártyával találkoztunk, ahol a pénzvisszatérítés összege maximalizálva volt. Viszont vannak olyan ajánlatok a hitelkártya piacon, ahol a pénzvisszatérítésnek nincs ilyen korlátja.
Azaz minél többet költünk, annál nagyobb összegre számíthatunk.

Erste Bank – Joker
Pénzvisszatérítés: 1-4%

Az Erste Bank Joker hitelkártyájánál magunk dönthetjük el, hogy a nyolc kategóriából melyik három üzlettípusban szeretnénk a standard 1%-os pénzvisszatérítés helyett 4%-ot (3% visszatérítési bónusz) kapni. A kategóriák tulajdonképpen mindent lefednek kivéve az élelmiszereket.

Egyetlen korlátot támaszt a bank, miszerint a benzinkút kategória választása esetén maximum havi 30.000 Ft benzinkúton történő vásárlásig ad visszatérítési bónuszt. Ezt leszámítva kizárólag rajtunk múlik, hogy mekkora összeget zsebelünk be havonta.

Citibank – Citi Life
Pénzvisszatérítés: 1-20%

Némi korlátozással a Citibanknál is találkozunk, de tulajdonképpen itt is csak pénztárcánk jelenti a végső korlátot. A Citi Life hitelkártya esetében az első 6 hónapban élelmiszerüzletben havi 100 000 Ft összegig 3%, belföldi tankoláskor havi 50 000 Ft összegig 2%, az efeletti vásárlásokra, valamint a 7. hónaptól kezdődően minden – nem partnerüzletben történő – vásárlásra 1% Citi Forint jóváírást kapunk. A jóváírás minden 100 Ft vásárlás után jár, a Citi Forintok pedig pénzre válthatóak (visszatérítés formájában).

Valószínűleg mindenkinek szemet szúrt az akár 20%-os pénzvisszatérítés. A több mint 800 Citi Life partnerüzletben a vásárlásokkal extra Citi Forintokat lehet kapni. A partnerek közkedvelt üzletek, mint például az Euronics, Intersport, Kika, Lidl, Shell, stb., ahol eltérő mértékű kedvezményekre számíthatunk.

Összességében jól látszik, hogy nem kell minden esetben horror összegeket költenünk ahhoz, hogy a maximális pénzvisszatérítést megkapjuk. De ha költéseink alapján a maximumra nem is leszünk jogosultak, akkor is rengeteget spórolhatunk, ha hitelkártyánkat aktívan használjuk.

Az ideális hitelkártya kiválasztásához viszont elengedhetetlen, hogy a működését jól ismerjük, továbbá a kedvezményeken kívül a költségekkel is tisztában kell lennünk. Persze ezek a költségek bőven megtérülhetnek a visszatérítésekből!

Akár a kedvezmények, akár a költségek érdekelnek, használd hitelkártya keresőnket, hogy megtaláld a leginkább megfelelőt!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés