Csökken az adó, ide tedd az öledbe hullott pénzt!

Csökken az adó, ide tedd az öledbe hullott pénzt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-24
 

2016-tól a magyar lakosság széles köre az ideinél akár havi 5-10 ezer forinttal magasabb nettó bérre számíthat az adótörvény módosításának köszönhetően. Megvizsgáltuk ezért, mi a legjobb, amit ezzel a pénzzel kezdeni lehet. A vizsgálatunkból kiderült, hogy sokaknak akár hosszú távú megtakarításait is biztosíthatja a módosított adótörvény. Hogy mit is kell ehhez tennünk, kiderül az alábbiakból!

A jövő évi adótörvényeknek köszönhetően sokak számára nyílhatnak új lehetőségek a megtakarítások terén. A napokban ezért megvizsgáltuk, mit is jelent a magyar lakosság pénztárcájának az Országgyűlés jövő évi adótörvényének két eleme:

  • a személyi jövedelemadó-kulcs 1%ponttal való csökkentése, illetve
  • a két eltartott után járó adókedvezmény 20 ezerről 25 ezer forintra való emelése.

Elemzésünkből kiderült, hogy a változások hatására a magyar lakosság egy része havi nettó fizetésének akár 5-10 ezer forintos növekedésére számíthat.

Ez az összeg pedig tökéletesen elég arra, hogy az érintett családok megalapozzák hosszú távú megtakarításaikat. Ehhez nyújtanak hatalmas segítséget a lakástakarék pénztárak (LTP) és a befektetési alapokra épülő Rendszeres Megtakarítási Programok (RMP). Az LTP-k lakáscélú megtakarítások esetén verhetetlenek, ezekről bővebb információ itt található.  Amennyiben viszont nem lakáscélú megtakarításban gondolkodunk, az RMP-k jelenthetik a legjobb alternatívát, amelyek legfőbb erénye éppen az, hogy akár már havi pár ezer forint befizetésével biztosíthatják pénzügyi biztonságunkat.

Mi az a Rendszeres Megtakarítási Program?

Nem is olyan régen már feltérképeztük a hazai RMP-k piacát, de nézzük át röviden újra, hogyan is működnek ezek! Az RMP-knek számos típusa létezik attól függően, hogy milyen eszközökre épülnek. Az 5-10 éves időtávban gondolkodók számára a befektetési alapokra épülő programok a legoptimálisabbak, így a továbbiakban is ezekre koncentrálunk.

Ezek lényege, hogy a megbízott bank az általunk megadott összegből minden hónapban a kockázattűrésünknek megfelelő befektetési alapokat automatikusan megvásárolja, és megtakarításaink közé helyezi. A befektetési jegyek így hónapról hónapra folyamatosan gyűlnek az értékpapír számlánkon, ezek hozamai pedig már jövőbeli pénzügyi terveink biztosítását szolgálják. Nagy pozitívumot jelent továbbá, hogy az ilyen módon tartott pénz bármikor hozzáférhető, hiszen az esetek többségében a befektetési jegyek költségszankció nélkül visszaválthatóak.

Röviden összefoglalva, a befektetési alapokra épülő RMP-k legfőbb előnyei:

  • előre összeállított portfóliók (egyelőre csak néhány banknál),
  • a befektetett pénz könnyen hozzáférhető,
  • a bankbetéti kamatoknál magasabb hozamok lehetősége (magasabb kockázatvállalás mellett),
  • adóelőny lehetősége (TBSZ, NYESZ),
  • kényelem,
  • alacsony költségek.
1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés