Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Devizahitelek: Az utolsó felvonás

  • 2014-07-14
  • szerző: bankmonitor

Alaposan felkorbácsolta a kedélyeket a devizahiteles törvényjavaslat, amit Olvasóink kérdés áradata is alátámaszt. Az eddig ismeretes információkat többször is megosztottuk a kérdezőkkel, és most egy utolsó körben azokra a kérdésekre fókuszálunk, amelyekről eddig nem esett részletesen szó. Mi van a felmondott hitelekkel, kell-e még fizetnem a törlesztőrészletet…?

Hogy kire hogyan vonatkozik a köztársasági elnök aláírására váró törvényjavaslat, vagy hogy kik nem kaphatnak visszatérítést a hitelükre, korábbi cikkeinkben részletesen kifejtettük (
Minden, amit tudni akartál a devizahitelek helyzetének rendezéséről (2),
Devizahitelek: Új kérdések, új válaszok).  
Vonatkozik-e a törvény a felmondott hitelekre?   Ha a hitelt már felmondták, de a végleges elszámolás még nem történt meg (pl. még behajtandó a követelés vagy annak egy része), akkor a visszatérítés ezen ügyletekre is vonatkozik. Ha az elszámolás már megtörtént és megszűnt a szerződésből eredő követelés, akkor az 5 éves elévülés szabályai vonatkoznak rá.  
DE!!! A késedelmes törlesztéssel kapcsolatban felszámolt kamatot/díjat/költséget senki ne várja vissza! Az elmaradás miatt keletkezett többletköltséget a Kúria döntése nem érinti, így senki ne játsszon arra, hogy a hitelt már nem kell fizetni!
  Ha a tartozást már engedményezték egy követeléskezelőre, akkor is a fenti szabályok érvényesek, tehát élő követelés révén a visszatérítés alkalmazható.  
A törvény hatálybalépéséig felmondhatja-e a bank a hitelt?   Igen. Ha az adós nem teljesíti a szerződés szerinti kötelezettségeit, felmondható a szerződés.  
Kell-e fizetni a hitelt az elszámolásig?   Az előbbiekben leírtak miatt (meg egyébként is) folyamatosan kell törleszteni! A várható visszatérítéstől függetlenül mindenki tegyen meg mindent a törlesztés teljesítése érdekében, mert az ebből eredő terheitől senki sem fogja megmenteni!  
Hogy a Te hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


 
Kinek jár a visszatérítés?   Olyan kérdéseket is kapunk, hogy ha valaki kezes volt egy hitelben, vagy örökölt egy tartozást, akkor kinek jár, jár-e a visszatérítés. Ilyen részletekbe menően nem ismertek a visszatérítés szabályai. Véleményünk szerint annak jár majd a visszatérítés, akitől a tartozás megtérült (aki fizetett a banknak) és a szerződésben szerepel! Ha még élő a követelés, akkor pedig az adósnak, öröklés esetén a helyébe örökösként lépett személynek. Ha olyan személy fizette/fizeti a hitelt, aki a szerződésbe nem lett bevonva, akkor is a szerződés szerinti adóst illeti a visszatérítés.  
Mi van a folyamatban lévő végrehajtásokkal?   A folyamatban lévő végrehajtások nagy többségénél külön törvényben meghatározott időpontig a végrehajtási eljárás lefolytatása megszakad. Azonban a banki elszámolásokat követően a végrehajtási eljárásokat ismét érvénybe fogják helyezni, és a fennmaradó követeléseket a pénzintézetek be fogják hajtani.  
A Nemzeti Eszközkezelő átvenné az ingatlant, aláírjam-e a papírokat?   Mint ismeretes, nem jár visszatérítés azon ügyletek esetén, amelyeknél a Nemzeti Eszközkezelő (NET) segítségével szűnt meg a tartozás. Ennek okán számos kérdés érkezik azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e a NET programját kihasználni. Azoknál a családoknál, amelyeknél ellehetetlenült a törlesztés, és esélyt sem látnak arra, hogy helyreállítsák azt és a banki törlesztőrészletet ismét fizessék, a NET programnál kedvezőbb feltételeket nem fognak találni. Az ingatlan tulajdonjogát ugyan át kell engedniük, de 5 éven belül az visszavásárolható. Az adósok hitelből eredő teljes fennálló tartozása elengedésre kerül, az ingatlan használatáért pedig egy kedvezményes bérleti díjat kell fizetniük.  
A témával kapcsolatos tudnivalókat mostani cikkünkkel bezárólag közöljük, így kérjük a kedves Olvasóinkat, hogy egyedi kérdéseiket már ne küldjék meg. A fent említett két, valamint jelen írásunk ismeretében leszűrhetők a saját helyzetükre vonatkozó rendelkezések. Ha további fejlemények látnak napvilágot az ügyben, Olvasóinkat ismét tájékoztatni fogjuk a honlapunkon.  

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket