Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Devizahitelesek: tényleg nincs kedvező forintosítás

 • 2014-11-10
 • szerző: bankmonitor

Az előzetes híreknek megfelelő bejelentés történt a hétvégén: a svájci frank hiteleket 256,5 forintos, az euró hiteleket 309 forintos árfolyamon, azaz aktuális piaci szinten lehet majd forintra váltani. Ez egyet jelent azzal, hogy a 2015 eleji banki visszatérítéseket követően vélhetően nem lesz több kedvezmény a devizahitelesek számára. A hétvége meglepetése, hogy Varga Mihály szerint nem lesz kötelező a forintosítás. A tények és a még mindig nyitott kérdések.

Tények:

1.,  visszatérítés: 2015 február-április között az átlagos devizahiteles tartozása a banki visszatérítés révén kb 20% körüli mértékben csökkeni fog. Ennek és a felvételkori szintre visszaállított kamatnak köszönhetően a havi törlesztő részlete várhatóan 29%-kal mérséklődik.

2.,  forintosítás:

 • svájci frank hiteleket 256,5 forintos, az euró hiteleket 309 forintos árfolyamon, azaz aktuális piaci szinten lehet majd forintra váltani, azaz nincs további kedvezmény
 • a jelenlegi piaci árfolyam alkalmazásának következménye, hogy nem lesz alacsonyabb a legtöbb hitel esetében a forintosított tartozás, mint az eredetileg felvett hitelösszeg
 • nem lesz kötelező a forintosítás. Annak ellenére nem lesz kötelező, hogy korábbi kormányzati bejelentések szerint a lakossági devizahitelek kivezetésre kerülnek, megszűnnek

Nyitott kérdések:

 • Tekintettel arra, hogy a forintosítás nem kötelező, mindenkinek magának kell eldönteni, hogy forintosítással él, vagy fenntartja a deviza hitelét. Ez egy konkrét devizaspekulációs kérdés: tovább fog gyengülni a forint (ekkor megéri átváltani), vagy erősödni fog a forint (nem éri meg átváltani). Megítélésünk szerint a lakosság ebben nem tud jó döntést hozni. Még a legfelkészültebb szakemberek sem tudják megmondani, hogy fél év múlva mennyi lesz a forint svájci frankkal szembeni árfolyama.
 • Mekkora lesz a kiváltásra rendelkezésre álló forinthitel kamata? Ha a piaci lehetőségeket nézzük, akkor kb 0.5%pont kamatnyereség elérhető, de ez érdemi törlesztő csökkenést már nem fog eredményezni.
 • Nem ismert, hogy mi lesz a jelenleg rossz adósok (legalább 90 napos fizetési késedelemmel rendelkezők) sorsa. Ezen réteg (mely a devizahitelesek közel egynegyedét adja), számára nem fogja megteremteni a fizetőképességet a törlesztő részletek 29%-os mérséklődése. Itt szociális intézkedések (nem banki eszközök) alkalmazása nélkül nem lesz érdemi előrelépés.

Mit tehetünk átlagos adósként:

Pillanatnyilag semmit. Amíg a devizahitelek kiváltására rendelkezésre álló forint hitelek részletei nem ismertek, az egyetlen lehetőség a kivárás és a hírek követése.

Ha kíváncsi vagy, jár-e visszatérítés a hiteledre, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

0 Hozzászólás

 • andor54 2014-11-11 00:46:53 - Válasz

  9 éve 160 forinton vettem fel hitelt. Forintosítás után kb. annyi lesz a tartozásom mint amikor felvettem.
  Nem erre számítottam! Nem ezt ígérték!
  Értem, hogy megzsarolták a FIDESZT – nyertek 3,5 évet, de utána mennek a levesbe.
  Ha nem csökkentik 5%-ról 2 %-ra a parlenti küszöböt akkor be se jutnak.
  Gratulálok Viktor!
  1,5 millió szavazatot sikerült elveszteni.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket