Egészségesebb a kártyás fizetés a készpénznél

Egészségesebb a kártyás fizetés a készpénznél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-06-01 Frissítve: 2021-10-09
 

Bebizonyosodott, hogy nincs piszkosabb használati eszköz a mindennapokban, mint a készpénz, derük ki a MasterCard felméréséből. Az európaiak 83%-ának meggyőződése, hogy a készpénzes fizetés nem egészséges és a pénzen hemzsegnek a baktériumok. A németek fele még a mozgólépcső kapaszkodójánál is piszkosabbnak ítéli a bankjegyeket és érméket.

Az Oxfordi egyetem kutatói által végzett független vizsgálatok alátámasztják, hogy az európai bankjegyeken több mint 26.000 baktérium éli világát. Még a köztudatban tisztának tartott, frissen nyomtatott bankókon is 2.400 baktérium található. Ian Thompson, az Oxfordi egyetem professzora szerint nem véletlen, hogy a németek koszosnak tartják pénzüket. Elmondása szerint az általuk tesztelt €urók átlagosan 11.000 baktériumot hordoztak. (Ez néhány kórokozó esetében már egy fertőzéshez is elegendő.)

1

Nem a németek az egyetlenek, akik szerint piszkos a készpénz. Mind a 15 európai országban, ahol a felmérést elvégezték hasonló eredmények születtek. A megkérdezettek szerint a mozgólépcsők korlátja, a kártyaolvasók billentyűzete és a könyvtári könyvek is tisztábbak. Európai átlagban a megkérdezettek 57%-a rendkívül koszosnak tartja a készpénzt.

a készpénz higiéniai megítélése és a nemzeti valután végzett kutatások eredménye

Tehát a kártyás fizetés nem csak kényelmes és költséghatékony, még egészséges fizetési forma is. Míg a készpénz a forgalomban elég gyakran cserél gazdát, addig számos kártyát (PayPass technológia) ma már a kezünkből sem kell kiadni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés