Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Egy év alatt 900 ezer Ft-tal lett olcsóbb a lakáshitel

  • 2016-03-08
  • szerző: bankmonitor

Az elmúlt egy évben 0,75%ponttal mérséklődött az MNB alapkamata. Ezt a mértéket is meghaladóan csökkent azonban a lakáshitelek, a személyi kölcsönök és a gépjárműhitelek kamata, ami azt jelzi, hogy a bankok közötti verseny fokozódott, egyre inkább szeretnének hitelt adni a lakosságnak. Az átlagos, 7 millió Ft-os lakáshitel teljes visszafizetése 885 ezer Ft-tal csökkent egy év alatt. Részletesen bemutatjuk az elmúlt egy év változásait, illetve felhívjuk a figyelmet az aktuális kockázatokra is.

Nagyot fordult a világ a magánszemélyek számára elérhető hitelekkel az elmúlt egy évben. Az újonnan felvett személyi hitelek kamata idén januárra 2,3%ponttal mérséklődött, a gépjárműhiteleké 1,4%ponttal lett alacsonyabb, a lakáshiteleké 0,9%ponttal alacsonyabb. Ezzel szemben a jegybanki kamat „csak” 0,75%ponttal mérséklődött. Az e felett bekövetkezett hitelkamat csökkenés a bankok kedvező hangulatára utal. Egyre nagyobb a hitelezési szándék, egyre nagyobb a verseny a lakosságért.

Sokan kérdezik tőlünk, hogy „újra itt a felelőtlen eladósodás” a lakosság részéről? Szó sincs erről, a lakosság még 2015-ben is több hitelt fizetett vissza, mint amennyit felvett. A közép-európai régióból a magyar lakosság az egyetlen, melynél a felvett hitelek állománya a válság (2008) előtti szinten van. 

Nézd meg, hogy számodra milyen feltételekkel érhető el lakáshitel:

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Mit jelent mindez a havi törlesztésben?

A kamatok csökkenése egyértelműen pozitívan hat a havi hiteltörlesztésre. Az alábbi táblázatban bemutatjuk az átlagosnak tekinthető hitelösszegekhez kapcsolódó havi törlesztések és teljes visszafizetés változását. Mint látható a lakáshitelek esetében közel 900 ezer Ft-tal fizet vissza egy most felvett hitel esetében az adós. (A teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy akik egy évvel ezelőtt vettek fel változó kamatozású hitelt, a kamatcsökkentés az ő hitelüket is kedvezően érintette.)

A személyi kölcsönök kamata január óta is érezhető mértékben csökkent. Sorra jelennek meg a bankok (igaz az átlag feletti jövedelműek számára) 10%-hoz közelítő, vagy enyhén az alatti kamatajánlattal.

Számold ki, számodra milyen kamatokkal érhető el a személyi kölcsön:

A kockázatok és mellékhatások

Ahogy a kamatok csökkenni tudnak, ugyanúgy emelkedhetnek is. A kamatemelés (ha nem a drágább fix törlesztéses konstrukciók közül választunk) emelni fogja a havi törlesztési kötelezettségünket. Egy átlagos lakáshitelnél 1%pontnyi kamatemelés 7% körül növeli a havi törlesztőt.

Egyelőre jele sincs közelgő kamatemelésnek. Ugyanakkor a fenti hiteleket hosszú évekre vesszük fel, így érdemes előre gondolkozni: mekkora kamatemelést bírunk elviselni, hajlandóak vagyunk-e magas törlesztőt fizetni, hogy nyugodtan aludhassunk?

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket