Egyre jobban bírjuk hitelek nélkül

Egyre jobban bírjuk hitelek nélkül
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-01
 

Drasztikusan visszaesett a magyar lakosság devizahitel állománya, ez azonban a forintosítás után nem is lehet olyan meglepő. Ennél sokkal inkább az, hogy a legfrissebb adatok alapján a magyar lakosság hosszú évek óta folyamatosan építi le eladósodottságát, annak ellenére is, hogy a folyamatos jegybanki kamatvágásoknak köszönhetően a hitelekhez sokkal olcsóbban hozzá lehet már jutni. Hogy mi is állhat ez az érdekes jelenség mögött, kiderül az alábbiakból!

A forintosításnak köszönhetően töredékére esett vissza a deviza alapú hitelek állománya a lakosság körében az MNB legfrissebb hitelstatisztikája alapján. A legnagyobb állománycsökkenés a lakáscélú devizahiteleknél tapasztalható, az egy évvel korábbi hitelállományuk 98%-a tűnt el az elmúlt 12 hónap alatt. De hasonló mértékben csappant meg a szabad felhasználású jelzálog, illetve az áruvásárlási és egyéb deviza hitelek állománya is (97,1% és 95,5%). Ezzel párhuzamosan viszont a forint alapú hitelek állománya közel azonos mértékben növekedett, ebből pedig kristálytisztán látszik, hogy a lakosság nem tudta ilyen mértékben leépíteni hiteleit, hanem csak a forintosítás hatásának lehetünk szemtanúi.

Ebben tehát önmagában még semmi meglepő nincs. Ennél sokkal fontosabb, hogy az egyes hiteltípusok teljes állományukat tekintve is csökkenni tudtak éves alapon. Ez egyértelmű jele a lakosság hitelek irányába mutatott egyre nagyobb elutasításának.

A gépjármű hitelek például több mint negyedrészükkel esetek vissza (-27%), de a szabad felhasználású jelzáloghitelek is több mint 14%-kal estek vissza 2014 áprilisához képest. A többi hiteltípusnál 5-7% körüli volt a visszaesés.

Ez azért is meglepő, mert ezzel együtt a hitelek – mind a személyi, mind a jelzálog alapú – Teljes Hiteldíj Mutatója (THM) is folyamatosan csökkent, az egyre alacsonyabb jegybanki alapkamattal együtt a hitelkamatok is egyre lejjebb szorultak.

 Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar lakosságnak az egyre olcsóbbá váló hitelek is egyre kevésbé kellenek már. 

Nagy valószínűséggel a hitelek egyre nagyobb elutasítása mögött a 2008-as válság állhat. Az annak során szerzett negatív tapasztalatoknak köszönhetően dönthetnek egyre többen úgy, hogy nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés