MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Elképesztő dolgot tett a jegybank – A saját bőrödön is megérzed!

  • 2017-04-28
  • szerző: bankmonitor.hu

Az utóbbi fél évben folytatódott a kamatcsökkenés, ami azért lehet sokak számára érdekes, hiszen az alapkamat egy ezreléket sem változott. A megtakarításainkat és a felvett hiteleinket is meghatározó kamatszint viszont töretlenül csökken a jegybank intézkedéseinek köszönhetően. Nem kell atomfizikusnak lenni, hogy megfejtsük a jelenség okát és következményeit. A Bankmonitor által újonnan elindított hírlevél is hasonló témákat feszeget, a hetente egyszer megjelenő és mindössze egy perc alatt átolvasható anyagból a következőkben adunk egy kis ízelítőt.

Mi történt pontosan?

Az alapkamat megrengethetetlenül 0,9%-on áll, viszont a BUBOR 2016. áprilisa vége óta 1%-ot esett (1,14%-ról 0,16%-ra).

Mit jelent ez magyarul?

A BUBOR sokaknak onnan lehet ismerős, hogy ennek mozgásától függ a lakosság hiteleinek többsége, és meglepő módon nem a jegybanki alapkamattól. Bármennyire is furcsán hangzik, de a jegybank úgy hajtott végre kamatcsökkentést, hogy az alapkamathoz nem is nyúlt hozzá. A bankközi hitelkamatláb (BUBOR) korábban szorosan követte az alapkamatot, 2016 második fele óta viszont elszakadt tőle és mesterségesen alacsony szintre állt be.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az egyik szemünk sír, a másik nevet. Egyrészt, akinek megtakarítása van, az bánkódhat, hiszen a lekötött betét kamata egyszerűen eltűnt. Másrészt viszont, akinek hitele van, az örülhet, mert a kamatcsökkentéssel közel 10%-kal esett vissza a törlesztőrészlete. Még mielőtt elbíznánk magunkat, ennek a fordítottja (kamatemelkedés) is bármikor megeshet velünk. Gondoljunk csak bele, ha visszatérnénk a jegybanki alapkamat szintjére, akkor bő 5%-kal fizetnénk többet a bankunknak. Ezt megelőzhetjük, ha például olyan hitelt választunk, aminek a kamata rögzített legalább 3-5 évre.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indít útjára Ca$hMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

2 Hozzászólás

  • Bak Mihály 2017-04-28 17:46:26 - Válasz

    Ez a BUBOR-(MNB-alapkamat)-hitelkamat közti összefüggés nagyon érdekes. Nyilván nem csak engem érdekel tágabb összefüggésben, hogy mi várható, ha folytatódik a FED kamatemelése, ez milyen következménnyel járhat a hazai folyamatokra (nem beszélve a 2,5-3 százalékon beálló inflációról): meddig tartható az alapkamat, mi történhet a bankközi kamattal, s ez mekkora nyomással nehezedhez a banki rátákra – különös tekintettel a meglévő devizahitelesekre és a most lakáskölcsönt felvettekre.

  • bizakodó 2017-04-29 09:38:23 - Válasz

    Szerintem az ilyen mesterséges beavatkozásoknak az adósokra nézve rossz vége lesz de nem számít,azt majd az adósok fizetik mint a devizánál persze megnyomorodva ilyen a magyar a saját kárán sem képes tanulni és jön a nagy sírás rívás!!!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.