Elköltözés a szülőktől – így gondolkoznak a legtöbben

Elköltözés a szülőktől – így gondolkoznak a legtöbben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-30
 

A 30 év alattiak kétharmada 3 éven belül költözne, lehetőség szerint egy háromszobás lakásba. Minden harmadik megkérdezett akár hitelt is felvenne céljai eléréséhez – derül ki egy 800 fős felméréséből. Az ár mellett a legnépszerűbb ingatlan választási szempont az elhelyezkedés, illetve a könnyű megközelíthetőség.

Május elején a Szeretlek Magyarország portál több mint 800 látogatója töltötte ki az otthonteremtési, lakásvásárlási szándékokat feltérképező, OTP-vel közösen összeállított kérdőívet. A kitöltők többségében 30 év alatti fiatalok, így nem meglepő, hogy a legtöbben (53%) még otthon laknak. Akad azért szép számmal közöttük olyan is, aki már albérletben (24%), saját lakásban (17%), illetve kollégiumban, szolgálati lakásban (6%) él. Aki már elköltözött a szülőktől, az leginkább a tanulmányai miatt tette, de a válaszadók kb. tizede a párjával való összeköltözést, 1%-uk pedig az első gyermek érkezését említette indokként. A költözést néhány esetben a jobb adottságú lakás iránti igény motiválta. 

Hirdetés

Hirdetés

Milyen lakásra vágynak a fiatalok?

Az ideális lakás paraméterei jól behatárolhatóak. Az álomotthon legyen háromszobás, vagy még nagyobb – nyilatkozta a kérdőívet kitöltők háromnegyede -, és négyzetméterben is a minél több a jobb. Minden harmadik válaszadó száz négyzetméter feletti lakásra vágyik, de a fiatalok fele megelégedne az 50-100 négyzetméteressel is. Egyébként a kérdőívet kitöltők többsége (56%) most is éppen saját otthonra gyűjt.

És hogy mi számít a lakásválasztáskor? Leginkább az ár, ezt követi az elhelyezkedés és a lakás állapota. Kevésbé fontos a fekvése és a felszereltsége, még kevésbé a szomszédság és – ami a szakértők számára meglepő – a finanszírozhatóság kérdése.

A fiatalok tisztában vannak azzal, hogy szükség lesz valamilyen külső pénzügyi segítségre. Kétségtelen, hogy a felmérésben résztvevők fele önerőből, vagy családi segítségből szeretné megvásárolni új otthonát, azonban közel ugyanennyien vennének igénybe lakáshitelt, illetve állami támogatású pénzügyi lehetőségeket, lakástakarékot, kedvezményes hitelt, vagy akár a lakáshitel cafeteriát. Nem ismert. hogy CSOK igénybevételén hányan gondolkoznak. A költözés idejét tekintve nagy szórást mutatnak a felmérés eredményei. A válaszadók 25 százaléka egy éven belül, újabb huszonöt százalékuk 2-3 éven belül váltana lakást. Összességében 10 éven belül a válaszadók háromnegyede elköltözne a jelenlegi otthonából. Minden negyedik, lakáshitellel eddig soha nem élő fiatal, a váltáshoz tervezi, hogy felvesz lakáshitelt.

Ha Te is lakásvásárlásban gondolkozol, érdemes áttekintened részletesen az elérhető lakáshiteleket a jó döntéshez az alábbi kalkulátorral:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés