Első lépésben milliókat kapott vissza, most újabb százezreket spórolhat

Első lépésben milliókat kapott vissza, most újabb százezreket spórolhat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-10
 

Korábbi cikkeinkben bemutattuk azt a családot, amely a lakáshitel tartozásának fokozatos emelkedése idején kikérte és megfogadta a Bankmonitor tanácsát és egy elhamarkodott hitelkiváltás helyett megvárta a forintosítást. Az elszámolás során közel 2,7 millió forinttal csökkent a tartozásuk, a havi részlet pedig 16%-kal lett kedvezőbb. A kérdés azonban újra napirendre került, most megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a bankváltás mennyivel mérsékelheti a család hiteltörlesztésre fordítandó terheit.

A család 2007 decemberében kötött svájci frank alapú lakáshitel szerződést 154,3 HUF/CHF árfolyam mellett. A harmincmilliós ingatlan megvásárlásához 16,2 millió forint hitel felvételére volt szükségük. A kamat és a kezelési költség az akkori hitelkínálatnak megfelelően a frank alapon nyújtott kölcsön esetén bizonyult a legígéretesebbnek.

Aztán tudjuk mi történt…

Utólag több önjelölt jövendőmondó is feltűnt, de akkoriban a „válság” szó csak a történelemkönyvekből rémlett az embereknek valamikor a két világháború közötti időszakból. Az általános ügyintéző-ügyfél találkozókon felvázolt negatív forgatókönyvek esetleg 15% körüli árfolyamváltozást vetítettek előre, ennek bekövetkezése esetén is megmaradt volna a termék előnye az akkori piaci forinthitelekkel szemben. Az ettől elrugaszkodottabb szcenáriók már-már riogatásnak tűntek.

Hét év törlesztés után a család tőketartozása 66 244 svájci frankra csökkent, ami az átváltási árfolyam mellett közel 17 millió forintot tett ki. Az elszámolás során csökkentették a tartozást a jogtalanul felszámított tételekkel, így a család fennálló tartozása 14,3 millió forintra, havi részlete pedig 183 677 forintra csökkent (mindkét tétel egyaránt 16%-kal mérséklődött).

Mások talán be is érnék ennyivel, de nem a példában feltüntetett adósok. Ők újra a Bankmonitor véleményét kérték, így a lakáshitel kalkulátor segítségével összevetettük a forintosított hitelük adatait a versenytársak kínálatával.

A végeredmény első ránézésre nem tűnik túl jelentősnek, a különbözet havi 11 153 forint. Az eredetileg 15 éves futamidőből nyolc év azonban még hátra van, az összeget felszorozva a hátralévő hónapok számával máris jelentősebbnek minősíthető, 1 070 688 ezer forintos megtakarítás érhető el a forintosított devizahitel kiváltásával.

Készítettünk neked egy kalkulátort, hogy megtudd, mennyivel csökkentheted a törlesztődet:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés