Banki termékek összehasonlítása

Elveheti az állam az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyonát?

 • 2016-01-07
 • szerző: bankmonitor

Az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűsége ellenére továbbra is sokan tartanak attól, hogy az ilyen módon összegyűjtött vagyonra az állam egyszer csak ráteszi a kezét. A valóságban azonban ennek nagyon kicsi az esélye. Hogy ez mindenki számára világos legyen, az alábbiakban összefoglaltuk, mi a különbség a magánnyugdíjpénztárak és az önkéntes nyugdíjpénztárak között. Azt is átvesszük, hogy mit is tett az állam azzal a bizonyos nyugdíjpénztári vagyonnal 2011-12 során.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak (ÖNYP) jelentik a nyugdíjcélú megtakarítások legnépszerűbb formáját hazánkban. A Bankmonitor ügyfelei részéről mégis rendre előjön a gyanakvó kérdés: az ilyen formában összegyűjtött pénzt ugye nem fogja ugyanúgy „elvenni az állam”, mint ahogy az a magánnyugdíjpénztárakkal (MNYP) történt?

Nagyon fontosnak tartjuk ezért, hogy egyszer és mindenkorra tisztázzuk, mi a különbség az ÖNYP és a MNYP között, illetve, hogy mi is történt a pénztári vagyonnal 2011-12 során.

MNYP-ben nem lakossági megtakarítások gyűltek

Az ÖNYP és az MNYP közötti legfőbb különbséget a befizetések forrása jelenti. Szerintünk ez az az eltérés, ami biztosítja, hogy előbbi vagyona ne juthasson az utóbbi sorsára.

MNYP-ba nem a dolgozók önszántukból és nettó keresetből félretett megtakarítások kerültek, hanem a bruttó bérükből levont nyugdíjjárulék egy része. Megjelenésük előtt ez a járulék teljes egészében az államkasszába került. A rendszer felállításával viszont a járulékok egy részéről az állam önként lemondott, és úgy döntött, hogy gazdálkodjanak ezzel inkább a MNYP-k.

2011-12 során viszont az állam meggondolta magát, és visszakérte ezt a pénzt, így a magánnyugdíjpénztári vagyont visszacsatornázták hozzá. Ezt a lépést tartják sokan a MNYP-k vagyonának állam általi elvételének.

FONTOS: nem állítjuk, hogy előremutató, vagy jogos lépés lett volna ez, sőt, épp az ellenkezőjét gondoljuk. De ez a cikk most nem erről szól, itt azt boncolgatjuk, hogy miért nem érdemes attól rettegni, hogy az ÖNYP-k is az MNYP-k sorsára jutnak.

Kíváncsi vagy, mennyit kell félretenned havonta, hogy biztosítsd időskori anyagi biztonságod? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod!

Nyugdíj kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?

Ft

Az önkéntes nyugdíjpénztár hatalmas segítség

 • Kézzelfogható nyugdíj-kiegészítés időskorban
 • 20%-os (maximum 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%, reálhozam 2,7%!
 • Alacsony költség mellett elérhető

Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész

A nyugdíjig hátralévő évek
-


Teljes felvehető összeg
-
állami támogatás és hozama
-
összes befizetés
-
befizetés hozama
-
összes költség
-
Havi plusz kifizetés nyugdíjas korban
-
Mennyivel növeli ez a nyugdíjadat?
-

 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérj ingyenes tájékoztatást!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Havi -ból -od lesz.
E-mailben elküldjük a számítás részleteit!

Tudd meg, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a nyugdíjadból! Add meg elérhetőségeidet és a Bankmonitor szakértője visszahív.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakba az adózott jövedelem kerül

Az önkéntes nyugdíjpénztárakban ezzel szemben többnyire azok a megtakarítások gyűlnek, amelyet a dolgozók az összes adó és járulék megfizetése után félre tudnak tenni. Ezek a megtakarítások kerülhetnének akár bankbetétekbe, befektetési alapokba vagy bármi másba. Ha tehát az állam ÖNYP-k vagyonához akarna hozzányúlni, az ugyanolyan lenne, mintha a lakosság bankbetéteire vagy egyéb megtakarításaira akarná rátenni a kezét.

Az állam pedig csak a lehető legritkább esetekben nyúl a lakosság megtakarításaihoz. Biztosan nem nulla, de nagyon kicsi ennek a valószínűsége. Ehhez legalább egy államcsőddel felérő eseménynek kellene történnie. (Olaszországban pl. 1992-ben a bankbetétek 0,6%-át vette el az állam, vagyis 1 millió líránkként hatezret.)

A név lehet megtévesztő

Nincs tehát félnivalója az önkéntes nyugdíjpénztárak megtakarítóiknak. Jobban mondva ugyanakkora félnivalójuk van, mint egy normál bankbetétesnek, vagy egy állampapír vevőjének. Nagyon valószínű, hogy ha az „önkéntes nyugdíjpénztár” és „magánnyugdíjpénztár” elnevezés nem lenne ennyire hasonló, kevesebben aggódnának ezek a megtakarítások miatt.

0 Hozzászólás

 • Petersmith 2016-01-07 10:08:22 - Válasz

  Nem győzött meg ez a cikk arról hogy nyugalommal hátradőljenek az ÖNYK ba befektetők. Sajnos a Budacash, Quaestor stb. befektetések sorsa sajnos ezt támasztja alá.Aztán az államcsőd veszélye is felmerült már hazánkban.Ráadásul nem véletlenül került 2015 évvégén napirendre Matolcsy terve, hogy az ÖNYK járadék formájában kerül a befektetőkhöz vissza nyugdíjba vonuláskor.Tehát nem szabadon rendelkezhetnek a polgárok a saját vagyonukkal sem.Na igen és >az állam meggondolta magát, és visszakérte ezt a pénzt, így a magánnyugdíjpénztári vagyont visszacsatornázták hozzá.> Szerintem a tagokat manipulálva fondorlattal visszavette. De azt is megígérték hogy egy elkülönített számlán mindenkinek nyilvántartják az elvett MNYP befektetését. Így nem vész el a tagok befizetése. De ez a tény feledésbe merült azóta.

 • Kántor 2016-01-07 13:03:18 - Válasz

  Kedves Önkéntes Nyugdíjpénztári Tagtársak!
  Ezek a félelmek csak az érem egyik oldalát képezik. Van egy sokkal nagyobb bizniszt jelentő oldal a pénztár számára: valaki átgondolta már azt, hogy egy nagyobb pénztár akár sok ezer már nyugdíjas taggal mekkora haszonra tehet szert azáltal, hogy a már járadékos tagok egyenként is akár több tízmilliós megtakarított tőkéjét/ a fiatalabb tagoknak ilyen nagyságrendű tőkét ajánlott összegyűjteni, hogy elfogadható nyugdíjuk legyen / úgynevezett járadékos portfólióba teszik, ami gyakorlatilag hozamot nem termel – legalábbis a tag számára nem !
  Ugyanakkor nem kell nagy tudás ahhoz, hogy kiszámolják mennyi lekötetlen tőke kell a pénztárnál a járadékok fizetésére, s az összességében a már járadékos tagok össz tőkéjéből mennyit fektethetnek be, ami igen szép hozamot produkál a pénztár és nem a tag, a tulajdonos számára. Ebből a pénztár vezetősége nyugodtan milliárdos költségű jutalom üdülésekre mehet és milliárdokat vehet fel jutalomként stb.Hány 65 év feletti lenne képes a pénztár hatalmas össz vagyonának kellő mélységű ellenőrzésére, hogy az ilyen dolgokat kihámozza a hatalmas könyvelési adathalmazból ??? Tehát itt a nagy biznisz lehetősége! Pláne, ha nézzük a főguru Matolcsi azon tervét is, hogy kötelezővé teszi a járadék fizetést, tehát a tag jogosulttá / nyugdíjassá / válásakor nem veheti fel a megtakarított tőkéjét!!!
  Hiszen annak nagy részét a pénztár befektetve a fentiek szerint hatalmas összeget tud elrabolni a tagoktól!!!

 • bankmonitor.hu 2016-01-11 15:31:36 - Válasz

  @Petersmith: A ÖNYP-k szabályozása sokkal szigorúbb, és sokkal több fék van beépítve, mint a brókercégeké volt.

  @Kántor: Quaestornál és Budacashnél is “kihámozták” az adattömegből a sikkasztást. Amennyiben kétsége van, fordulhat a felügyeleti szervhez. A járadékkal pedig (amennyiben nem kötelező, hanem választható), a szakma is egyetért. Végeredményben sokan valóban az állami nyugdíj kiegészítésre takarékoskodnának.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.