Emiatt kap 10-ből 9 cég kevesebb hitelt

Emiatt kap 10-ből 9 cég kevesebb hitelt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-24
 

Mielőtt optimalizálod céged adófizetés alapját képző év végi számait, gondold át, hogy a „költségek túlzott elszámolása” mennyire rontja vállalkozásod papíron is látható eredményességét, s ezáltal hitelképességét. A Bankmonitor tanácsait kérő cégtulajdonosok közül 10-ből 9-et meglepetésként ér, amikor levezetjük számára, hogy az adófizetés mérsékelt növelésével mennyivel növelhető a társaság hitelképessége, és így a megvalósított többlet beruházáson keresztül a profitabilitás.

Egy beruházási hitel esetén a saját tőke és az éves nettó árbevétel mellett az adózás után megmaradt eredmény meghatározó tényező a vállalkozásnak nyújtható maximális hitelösszeg meghatározásánál. A bankok azt vizsgálják, hogy mekkora az az éves tőke plusz kamatfizetés nagyság, melyet a cég szokásos üzleti tevékenységének eredménye biztonsággal fedez anélkül, hogy annak kifizetése a cég életében fennakadást okozna. Azzal sem árt tisztában lennünk, hogy a bankok nem a teljes adózott eredményt veszik figyelembe, konzervatív módon általában annak 70-75%-ával kalkulálnak.

Nézzünk egy példát, mit nyerhetünk azzal, ha a zsigereink által diktált adónagyságnál nagyobb összegű adó megfizetésére is hajlandók vagyunk:

Számításaink során abból a feltételezésből indulunk ki, hogy egy beruházás elvárt megtérülése minimálisan 10% ma a magyar vállalkozói szférában. A 15-20%-ot lényegesen reálisabbnak látjuk, de maradjunk konzervatív megközelítésben 10%-nál. Ez azt jelenti, hogy az első esetben (adóminimalizálás) a társaság a 39 millió Ft-os elérhető beruházási hitellel a tulajdonosnak 3,9 millió Ft plusz éves profitot fog termelni. A második esetben a plusz profit 58,5 millió Ft.

Ez eddig közel 55 millió Ft profit különbséget jelent a magasabb hitelképességen keresztül. Ezt az összeget azonban még csökkentenünk kell a meglévő tevékenységen kimutatott valós profit többlet adójával (11,2 millió Ft) és így jutunk el a nettó különbségig, mely éves szinten 43,4 millió Ft profit többlet pusztán a magasabb hitelképesség következtében! 

Fenti példa összefoglalása egy leegyszerűsített táblázatban:

Mérlegelni tehát érdemes, adóoptimalizálás vs. hitelezhetőség – melyik hoz több hasznot cégünk konyhájára…

Alábbi formunk kitöltésével megtudhatod, hogy a növekedési hitel alapvető előírásainak megfelel-e céged:


Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés