Ennyit a 0 Ft-os bankszámlákról

Ennyit a 0 Ft-os bankszámlákról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-24
 

A banki reklámok hatására hajlamosak vagyunk a 0 Ft-os bankszámla illúziójába ringatni magunkat. A lehetőségeket alaposabban szemügyre véve viszont hamar ki kell ábrándulnunk. Hiába a temérdek nulla a hirdetésekben bankszámlánk fenntartása közel sem díjmentes. Mutatjuk, hogy mire és mennyit fizetsz havonta. Segítünk, hogy mit tarts szem előtt bankszámla választáskor, hogy ne vessz el a részletekben.

1

Egy-egy reklám alapján nem is csoda, hogy sokan azt gondolják, bankszámlájuk fenntartása díjmentes, vagy legalábbis igen kedvező. Ingyenes számlanyitással, 0 Ft-os számlavezetési díjjal, számos díjmentes, vagy kedvezményes szolgáltatással kecsegtet a legtöbb hirdetés. A rengeteg kedvezmény ellenére viszont már nagyon régóta nem találunk olyan számlacsomagot, amelyik teljes mértékben díjmentes lenne. Így fest jelenleg a kép az országos fiókhálózattal rendelkező bankok széles körben elérhető bankszámla ajánlatai alapján.

Ha eddig lett volna bármi kételyünk, akkor legkésőbb mostanra szertefoszlott a 0 Ft-os bankszámla illúziója. Ahogy látjuk, még a legolcsóbb bankszámlákért is 400-600 Ft-ot kell fizetni havonta. Arról nem is beszélve, hogy nem egy esetben jócskán 1.000 Ft feletti összeget is elérnek a bankköltségek.

Fontos, hogy saját szokásaid alapján a fenti táblázatban szereplő értékektől eltérő eredmények adódhatnak. Használd bankszámla kalkulátorunkat, módosítsd az előre paraméterezett beállításokat, így biztos, hogy „személyre szabott” ajánlatokat kapsz.

A bankszámla teljes fenntartási költsége önmagában is igen beszédes és kétségkívül a legfontosabb számlacsomag választáskor. Azonban, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy mire is fizetünk bankunknak havonta, akkor mélyebbre kell ásnunk.

Ahogy látjuk, a díjmentes számlavezetés lassan kikopik a banki ajánlatokból. Bár a dobogós helyezettek közül az OTP Simple, valamint a Sberbank Fair számlacsomagnál a fenti bankszámla használati szokások mellett még mindig lehetséges.

Ingyen utalni a fentiek közül csak a CIB Online számlával tudunk, de említést érdemel a Raiffeisen Aktivitás 2.0 számlacsomag is. Utóbbinál az eseti és rendszeres átutalásoknál csak a tranzakciós illetékkel megegyező díjat (0,3% max. 6.000 Ft) kell kifizetni. Kedvező átutalási díjakkal működik az OTP Simple, valamint az FHB Aktív számlacsomag is. Előbbinél az esetik 0,3% max. 5.982 Ft-ba kerülnek, míg a rendszeres átutalások, valamint a csoportos beszedések fix díj mellett teljesülnek (37 Ft és 23 Ft). Utóbbinál minden utalás jellegű művelet után 0,3% max. 6.000 Ft-ot számol fel az FHB Bank.

További, néhány esetben jelentős különbség a bankkártya, valamint az SMS tájékoztató szolgáltatás díjszabásából adódik. A bankkártya szerencsére legalább az első évben a bankok egy részénél még mindig díjmentes. A dobogós helyezettek közül például kivétel nélkül mindegyiknél. SMS fronton már nem fest ilyen jól a kép, itt legfeljebb időszakos kedvezményeket találunk.

Ahogy látjuk, a széles réteget célzó bankszámlák között mára sajnos nincs olyan, amelynél az alapvető banki műveletekért ne kellene fizetnünk. Viszont, ha kellő figyelmet fordítunk a bankszámla kiválasztására, akkor könnyen megtalálhatjuk a megfelelőt. Mindig mérjük fel alaposan bankszámla használati szokásainkat, és még véletlenül se kövessük el azt a hibát, hogy csak egy-egy konkrét díjtételre koncentrálva választunk (pl.: alacsony számlavezetés díj, olcsó átutalási lehetőség, stb.). Mindig a bankszámla teljes fenntartási költségét tartsuk szem előtt, így biztos, hogy megkíméljük magunkat a felesleges kiadásoktól.

Hirdetés
Hirdetés