Banki termékek összehasonlítása

Erre cseréled a régi állampapírod!

  • 2015-02-17
  • szerző: bankmonitor

Infláció felett 4%pontot fizet az állampapírok jelenlegi sztárja, az új 2020/I sorozat. Ezért most sokan bosszankodhatnak, hogy saját állampapírjuk mindössze 3%pont felárat biztosít az infláció felett. Érdemes-e eladni a meglévő értékpapírokat azért, hogy megvegyük az új üdvöskét? Ha hosszú távon gondolkodunk mindenképpen!

Múlt hét óta vásárolható a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) legújabb 2020/I sorozata, ami már az infláció felett 4%-kot fizet, szemben az eddigi 3%-kal. Ez olyan erős ajánlat, ami miatt érdemes lehet lecserélni a két évnél hosszabb, már meglévő Prémium Magyar Államkötvényünket. Nézzük a részleteket!

Miben más a 2020/I, mint a többi PMÁK?

A jelenleg aktív értékesítés alatt álló PMÁK-ok mind a kamat-megállapítás előtti naptári év éves átlagos inflációját határozzák meg kamatbázisnak és ezen felül fizetnek kamatprémiumot. Ebben az évben két sorozaton kívül a PMÁK-ok kamata 3%-ra csökken. Az előbbi két sorozatból az egyetlen értékesített a 2020/I, ahol a kamatfelár 3% helyett 4%! (Fontos kitétel, hogy abban az esetben, amikor negatív előjelű az infláció, akkor nem vonnak le semmit a kamatfelárból: ilyenkor a PMÁK kamata egyszerűen megegyezik a kamatfelárral.)

Miért érné meg lecserélni a meglévő PMÁK-om?

Látható, hogy az új sorozatnak a kamatbázisa ugyanaz, mint a már piacon lévő 2 évnél hosszabb Prémium Magyar Államkötvényeké, ám kamatfelára 1%pontal magasabb azoknál. 1%-kért miért éri meg eladni régi papírunkat? A kincstári árfolyamjegyzésből kiindulva a PMÁK eladásánál 2%pontot vonnak le eladásakor a papír árfolyamából. Ez azt jelenti, hogy ha közvetlenül kamatfizetés után akarjuk eladni a papírunkat, akkor 1.000 forint névérték helyett, csak 980 forintot kapunk vissza. Tehát 2%-ot elvesztünk.

Mikor éri meg mégis a csere?

Mivel évente 1%pontot nyerünk a cserén, így 2 év után, hiszen minden egyes évben 1%-kot nyerünk a cserével! Természetesen csak akkor, ha 2020-ig képesek és hajlandóak vagyunk megtartani az új PMÁK-ot. Amennyiben az újonnan vásárolt papírt is eladnánk futamidő előtt, akkor a bűvös határ az 4 év: e felett megéri lecserélni a PMÁK-kot, ez alatt nem.

Mi a helyzet a két évnél rövidebb papírokkal?

Az idén és jövőre lejáró papírok közül mindössze egynek ugyanaz a kamatbázisa (a 2015/K-nak), mint a fent említett papíroknak. A többi a különböző hónapok éves inflációjához képest fizetik a 3%-os felárat. Az idén lejáró papírok esetében csak abban az esetben érdemes visszaváltanunk a papírunkat, ha arra számítunk, hogy hamarabb befejezik a 2020/I értékesítését, mint a tervezett 2016 február 11-e. Egyébként érdemes megvárnunk a lejáratot majd a felszabaduló pénzért új PMÁK-ot vásárolni.

A jövőre lejáró papírok esetében már más a helyzet. Itt elképzelhető, hogy a 4%-os felár jövőre már nem lesz elérhető, így megérheti a 2016-ban lejáró PMÁK-unkat hosszabbara cserélni. De természetesen az sincs kizárva, hogy jövőre is ekkora, vagy még magasabb kamatfelárat kínál majd az Államkincstár. Ennek azért jelenleg sokkal kisebb az esélye…

Érdekelnek az állampapírok? Add meg adataidat és segítünk a választásban!

ÁllamPAPÍr kalkulátor

Állampapírok

A maximális befektetési biztonság

Mennyi időre szeretnél befektetni?
Eurót vagy forintot szeretnél befektetni?

Állampapírt a magyar államkincstártól:

  • Ingyenes számlanyitás és vezetés
  • Korlátlan garancia a pénzedre
  • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadását követően
az Államkincstár szakértője
felhív.


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.