Erről csúnyán lemaradtak a volt devizahitelesek!

Erről csúnyán lemaradtak a volt devizahitelesek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-31
 

Az idei év legnagyobb slágere a devizahitelek forintra váltása mellett annak kiváltása. Nem csoda, hiszen egy egyszerű bankváltással több százezer forintot is meg lehet takarítani. Azonban egy fontos határidőről már számos adós lekésett: a díjmentes szerződésfelmondás és ezzel együtt az igazán kedvező feltételű hitelkiváltás ideje is lejárt.

Meddig lehet díjmentesen felmondani a hitelt?

A legtöbb esetben az elszámoló levél kézhezvételét követően 91 nap áll az adós rendelkezésére, hogy forintosított hitelét végtörlesztési és egyéb más hitelzárási díj nélkül átvigye egy másik bankhoz. Mivel a volt devizahitelesek túlnyomó része április végén vagy május elején kapta meg az áhított levelet, így számukra ez a kiskapu már bezárult. A határidő lejárta után pedig már jogosan számíthat fel a bank bánatpénzt. A végtörlesztési díj jellemzően 1 és 2,5% között alakul, így egy 7 millió forintos hitel lezárása könnyű szerrel meghaladhatja a 100 ezer forintot.

Kevesebb ügyfél válthat bankot

A végtörlesztési díjat még rendszerint ellensúlyozza a hitelkiváltással elérhető megtakarítás, azonban lehet, hogy erre már nem kerül sor. Ugyanis a türelmi idő végével már a forintosított hitelek kiváltása esetén is alkalmazni kell a Fair banki szabályokat. Hogy mik ezek?

  1. Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM): a hitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg az adós igazolt havi nettó jövedelmének az 50, illetve a 60%-át (előbbi 400 ezer Ft alatti, míg utóbbi afeletti jövedelemre vonatkozik).
  2. Hitelfedezeti mutató (HFM): a hitel összege nem lehet magasabb, mint a fedezetül szolgáló ingatlan 80%-a.

A két szabály közül főleg az utóbbi kötelező érvényű alkalmazása szűkíti be a teret a potenciális hitelkiváltók körében. Ennek legfőbb oka pedig az, hogy a svájci frank elszállásával a forintra átváltott tartozás gyakran a kezdeti hitelösszeg körül található – rosszabb esetben jóval meghaladja azt –, míg az ingatlan legtöbbször leértékelődött. Így az előbb felsorolt két tényező eredőjeként az ügyfél jobb esetben a hitelezhetőségi határon billeg. Ebben az esetben megoldás lehet pótfedezet bevonása, vagy a hitel későbbi felülvizsgálata, amikor már kellő mértékben lecsökkent a tartozás összege.

Készítettünk egy kalkulátort, hogy megtudd mennyivel csökkentheted a törlesztőrészleted!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés