Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Erről már lecsúsztak a volt devizahitelesek!

  • 2015-06-03
  • szerző: bankmonitor

Nem egyszerű a volt deviza adósok élete, össze-vissza kapkodhatják a fejüket a különböző határidők között. Vannak, akik még a banki elszámoló levelet várják, olyanok is, akik panaszt tennének, és nagy a hajrá a hitelkiváltóknál is. Egyes határidőkről már rég lecsúsztak, a héten, illetve nyár folyamán viszont még sokan akcióba lendülhetnek. Mit tehet, aki panaszkodna, bírósághoz fordulna, esetleg a forintosítást visszautasítaná és devizában maradna? Kinek meddig lehet felmondani a forintosított kölcsönét, és hová fordulhat, aki nem kapott elszámolást, pedig meg van róla győződve, hogy kellett volna? Minden válasz egy helyen a legfontosabb határidők és teendők kapcsán!

Ez a vonat már márciusban elment!

Aki a deviza alapú hitelét 2011 év végén, 2012 év elején rögzített, kedvezményes árfolyamon visszafizette, annak külön kérnie kellett, ha elszámolást akart kapni a bankjától. Erre 2015. március 31-ig volt lehetőségük az ügyfeleknek.

Aki elkésett az azzal a ténnyel vigasztalódhat, hogy minden bizonnyal az elszámolás arra az eredményre jutott volna, hogy nincs visszatéríthető összeg. Ugyanis olyan mértékű kedvezményt kaptak a hitel visszafizetésekor az árfolyamkülönbözetből adódóan, amely jóval nagyobb, mint amennyi a visszatéríthető összeg lett volna.

Június közepéig várható még levél

A deviza alapú hitelesek – akár korábban megszűnt, akár még élő, kivéve kedvezményes végtörlesztők – elszámoló levelét a bankoknak fő szabály szerint 2015. április 30-ig kellett megküldeni. Kivéve, ha a bank és az állam közti per elhúzódott, illetve a renitens bankokat leszámítva, akik kicsúsztak a határidőből. A nagybankok közül a K&H Bank ügyfeleinek kell a legtovább, június közepéig várniuk a postásra.

A panasztételi határidő, illetve a devizában maradás lehetősége sokaknál ezen a héten lejár!

Aki az elszámoló levélben rögzítettekkel nem ért egyet, mert például azt gondolja, számolási hiba történt, az a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül élhet panasszal első lépésben az érintett pénzintézetnél. A fenti táblázatban szereplő dátumokhoz igazodva a legtöbb esetben ezen a héten van még lehetőségük az ügyfeleknek panaszkodni a banknál.

Szintén ugyanezen dátum vonatkozik azokra, akik jelezni szeretnék devizában maradási szándékukat. Ehhez természetesen meg is kell felelni az ide vonatkozó szabályoknak, például devizában érkező jövedelmet kell igazolni, vagy a hitel 2020. december 31-ig lejár.

A legkritikusabb kérdés: meddig mondható fel a forintosított hitel díjmentesen?

A válasz kissé bonyolult, ugyanis a törvény megkülönböztet több esetet, végső soron pedig kétféle határidőt:

  1. Az az adós, aki nem jelzi a banknak, hogy devizában szeretne maradni, akkor a levél kézhezvételét követő 91. napig mondhatja fel a hitelét. 
  1. Ha valakit arról értesít a bankja, hogy nem maradhat devizában, akkor pedig az erről szóló értesítő kézhezvételétől számított 61. napig élhet a felmondás lehetőségével.

Még senki nem késett le arról, hogy kedvezőbb hitelre váltson! Egy kedvezőbb hitellel az átlagos adós 400 ezer és 1 millió Ft között spórolhat a hátralévő futamidő alatt! Érdemes azonban mielőbb szétnézni a banki kínálatban, ha biztosra akarunk menni a hitel felmondása előtt!


Júliusban még lehet jelezni a banknál, ha nem kaptunk levelet, de kellett volna!

A bankoknak azt is közzé kell tenni az internetes honlapjukon, hogy az elszámoló levelet az ügyfeleiknek megküldték. A közzététel időpontjától számítva fő szabály szerint 60 napja van arra az adósnak, hogy jelezze, nem kapott levelet annak ellenére, hogy az ő hitelére is vonatkozik az elszámolás. Kivéve, ha akadályoztatva van az ügyfél – például kórházi kezelés miatt – ekkor ugyanis az akadály elhárulásától számított 30 napon belül, de legkésőbb 2015. év végéig áll nyitva a határidő.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket