Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Értem én, hogy nőtt az index! De mennyit ér a lakásom?

  • 2015-09-09
  • szerző: bankmonitor

A tavalyi átlaghoz képest nominálisan 8,2%-kal, reálértéken pedig több mint 9%-kal drágultak a lakások – állapította meg a tizenöt éves bázisról az idei első negyedév végére 175,44-es értékre visszakúszó lakásindex segítségével az FHB. A piaci információk és a saját megfigyeléseik frissítése mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által az adott időszakban feldolgozott valamennyi adatot felhasználta a bank a friss mutató megállapításához.

Lendületben a lakáspiac

A válság előtti időszakra duplázó lakásindex a korábbi emelkedő szakaszban 2005 elején, leszállóágban pedig 2010 végén és 2011 elején tartózkodott a jelenlegihez közeli értékén, vagyis ezekben az időszakokban lehetett a mostanihoz hasonló árakon lakóingatlant vásárolni.

A lakáspiaci felívelés kezdete óta eltelt egy évben – az idei első negyedévvel bezárólag – a lakásárak nominális értéken 14%-kal, reálértéken pedig 15%-kal emelkedtek. A legfrissebb indexált lakásárak értéke nominális értelemben 3,7%-kal haladják meg az elmúlt év utolsó negyedévében mért átlagtól (Egyik korábbi elemzésünkben számszerűsítettük is az eredményeket: Panel- és tégla négyzetméterárak: itt a lista kerületi bontásban).

Az elmúlt negyedévekben mért áremelkedésnek köszönhetően a válság előtti csúcsokhoz képest a 21%-ot meghaladó mélyponttal szemben jelenleg már csak 10%-kal lehet kevesebb pénzért otthonhoz jutni. A felmérés szerint reálértéken az árszint a kétezredik év végével, valamint a 2011 végét és 2012 elejét jellemző szinttel egyezik meg.

Sorban állnak a lakáshitelekért

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a júliusban kihelyezett új lakáshitelek összértéke meghaladta a 36,7 milliárd forintot, ami 40,3%-kal múlta felül az egy évvel korábbi 26,2 milliárd forintos és 9,7%-kal az előző hónap 33,5 milliárdos értéket.

A lakáshitelek piaca tovább erősödött, amit mi sem jellemez jobban, minthogy a két hónap alatt kihelyezett lakáshitelek összértéke meghaladta a 70 milliárd forintot. Az átlagos hiteldíj is folyamatos csökkenést mutat, júliusban a szerződéses összeggel súlyozott átlagos évesített kamatláb 5,3%-os volt, a lakáscélú forinthitelek folyósításkor mért átlagos hiteldíja pedig 5,75%.

A felmérést készítő FHB Banknál az elmúlt 3 hónapban folyósított lakáscélú hitelek átlagos összege meghaladta a 8,4 millió forintot. A második félév kezdetétől igényelhető CSOK iránti érdeklődés is töretlen, ami a forgalomra és a hitelezésre is kedvező hatással van.

Ha már Te is fontolgatod a lakásvásárlást, akkor keresd meg hozzá a legkedvezőbb hitelt a Bankmonitor kalkulátorával!

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket