MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

EU-s támogatások – önerő hitelből?

  • 2015-09-07
  • szerző: bankmonitor

Három új GINOP pályázat is megjelent a nyár folyamán a kis- és középvállalkozások termelési kapacitásbővítésének, valamint K+F és Innovációs tevékenységének támogatására. Jó hír, hogy a támogatások elvárt biztosítéki feltételrendszere enyhült: Ha cégednek van egy lezárt üzleti éve, és nincs adótartozása, akkor mentesül minden biztosíték nyújtási kötelezettség alól (nem kell ingatlan fedezet, kezességvállalás, stb.)
A támogatások a beruházások költségének max. 50%-át térítik. Hogyan tudod előteremteni a fennmaradó szükséges önerőt? Mutatjuk a hitel lehetőségeket!

A pályázati kiírások szerint a pályázó kis- és középvállalkozások az önerő egy részét akár támogatott hitelek igénybevételével is biztosíthatják. A pályázat szabályozza, hogy az önerőt a támogatott projekt összköltségének 25%-ában saját forrásból kell biztosítani (a K+F+I pályázat esetében olykor csak 10%-ában), a fennmaradó költségek finanszírozhatók hitelből.

A Bankmonitor által megkérdezett legtöbb bank aktívan kíván részt venni nem csak a támogatások előfinanszírozásában, hanem az önrész finanszírozásban is, akár a Növekedési Hitelprogram keretében, vagy Széchenyi Hitellel, de van olyan bank, ahol EXIM konstrukcióban is.

Az igényelt hitelhez elvárt önerő mértékét jellemzően a projekt teljes költségének arányában határozzák meg. Az így elvárt önerő mértéke igen nagy szórást mutat a bankok között:

  • Van olyan bank, ahol akár 0%-os önerő mellett is vállalják az uniós támogatással megvalósuló beruházások finanszírozását – bár mondanunk sem kell, hogy a hitel bírálati szempontrendszere ilyen esetben igen szigorú (ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy borzasztóan nehezen elérhető)…
  • Az átlag önerő elvárás 20%-os, ami nem magasabb, mint a pályázat által egyébként is elvárt saját forrás mértéke.
  • … és van olyan bank is, ahol konzervatívan 30%-os önerőt várnak el (ez már magasabb, mint a pályázat által előírt 25%-os saját forrás elvárás, itt nyilván az egyéb feltételekben engedékenyebb az adott bank. (pl.: az elvárt fedezet mértékénél)

Egy 100 millió Ft-os beruházás esetében, 50%-os vissza nem térítendő támogatás mellett 25 millió forintot kell tehát saját forrásból biztosítania a pályázónak és 25 millió forintot vehet fel hitelként.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a támogatásból megvalósuló beruházás jelzáloggal való megterhelése engedélyköteles. Abban az esetben, ha a hitel mögé fedezetként a támogatott ingatlant kívánjuk bevonni, kérjük meg időben az engedélyt a megcélzott hitelösszeg nagyságában.

Köszönhetően a bankok proaktív hozzáállásának (egyes bankok külön kompetencia központot hoztak létre az EU-s pályázatokhoz kapcsolódó hitelek kezelésére), a hitelbírálati idő nem hosszabb, mint egy normál hitel esetében, ami alapvetően a projekt volumenének és bonyolultságának a függvénye (3-8 hét a teljes dokumentáció beérkezésétől).

Érdemes azonban időben elkezdeni a szükséges hitel ügyintézését, hiszen igaz, hogy a pályázat benyújtásánál „csak”nyilatkoznunk kell a teljes önerőnk rendelkezésre állásáról, az első lehívásnál azonban már konkrét dokumentumokkal is igazolnunk kell azt (ez kölcsön esetében ezt nem jelent mást, mint a hitelszerződés meglétét).

Ne tétlenkedjünk tehát, és már a pályázat gondolatának megfogalmazásakor (pályázati esélyünk felmérése céljából is) kezdjünk el utána járni cégünk hitelfelvételi lehetőségeinek!

Alábbi formunk kitöltésével már meg is tudhatod, hogy a növekedési hitel alapvető előírásainak megfelel-e céged:


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb,
mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma
kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati
tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen
működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett
hitel tartozással?

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.