Banki termékek összehasonlítása

EU-s támogatások – önerő hitelből?

  • 2015-09-07
  • szerző: bankmonitor

Három új GINOP pályázat is megjelent a nyár folyamán a kis- és középvállalkozások termelési kapacitásbővítésének, valamint K+F és Innovációs tevékenységének támogatására. Jó hír, hogy a támogatások elvárt biztosítéki feltételrendszere enyhült: Ha cégednek van egy lezárt üzleti éve, és nincs adótartozása, akkor mentesül minden biztosíték nyújtási kötelezettség alól (nem kell ingatlan fedezet, kezességvállalás, stb.)
A támogatások a beruházások költségének max. 50%-át térítik. Hogyan tudod előteremteni a fennmaradó szükséges önerőt? Mutatjuk a hitel lehetőségeket!

A pályázati kiírások szerint a pályázó kis- és középvállalkozások az önerő egy részét akár támogatott hitelek igénybevételével is biztosíthatják. A pályázat szabályozza, hogy az önerőt a támogatott projekt összköltségének 25%-ában saját forrásból kell biztosítani (a K+F+I pályázat esetében olykor csak 10%-ában), a fennmaradó költségek finanszírozhatók hitelből.

A Bankmonitor által megkérdezett legtöbb bank aktívan kíván részt venni nem csak a támogatások előfinanszírozásában, hanem az önrész finanszírozásban is, akár a Növekedési Hitelprogram keretében, vagy Széchenyi Hitellel, de van olyan bank, ahol EXIM konstrukcióban is.

Az igényelt hitelhez elvárt önerő mértékét jellemzően a projekt teljes költségének arányában határozzák meg. Az így elvárt önerő mértéke igen nagy szórást mutat a bankok között:

  • Van olyan bank, ahol akár 0%-os önerő mellett is vállalják az uniós támogatással megvalósuló beruházások finanszírozását – bár mondanunk sem kell, hogy a hitel bírálati szempontrendszere ilyen esetben igen szigorú (ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy borzasztóan nehezen elérhető)…
  • Az átlag önerő elvárás 20%-os, ami nem magasabb, mint a pályázat által egyébként is elvárt saját forrás mértéke.
  • … és van olyan bank is, ahol konzervatívan 30%-os önerőt várnak el (ez már magasabb, mint a pályázat által előírt 25%-os saját forrás elvárás, itt nyilván az egyéb feltételekben engedékenyebb az adott bank. (pl.: az elvárt fedezet mértékénél)

Egy 100 millió Ft-os beruházás esetében, 50%-os vissza nem térítendő támogatás mellett 25 millió forintot kell tehát saját forrásból biztosítania a pályázónak és 25 millió forintot vehet fel hitelként.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a támogatásból megvalósuló beruházás jelzáloggal való megterhelése engedélyköteles. Abban az esetben, ha a hitel mögé fedezetként a támogatott ingatlant kívánjuk bevonni, kérjük meg időben az engedélyt a megcélzott hitelösszeg nagyságában.

Köszönhetően a bankok proaktív hozzáállásának (egyes bankok külön kompetencia központot hoztak létre az EU-s pályázatokhoz kapcsolódó hitelek kezelésére), a hitelbírálati idő nem hosszabb, mint egy normál hitel esetében, ami alapvetően a projekt volumenének és bonyolultságának a függvénye (3-8 hét a teljes dokumentáció beérkezésétől).

Érdemes azonban időben elkezdeni a szükséges hitel ügyintézését, hiszen igaz, hogy a pályázat benyújtásánál „csak”nyilatkoznunk kell a teljes önerőnk rendelkezésre állásáról, az első lehívásnál azonban már konkrét dokumentumokkal is igazolnunk kell azt (ez kölcsön esetében ezt nem jelent mást, mint a hitelszerződés meglétét).

Ne tétlenkedjünk tehát, és már a pályázat gondolatának megfogalmazásakor (pályázati esélyünk felmérése céljából is) kezdjünk el utána járni cégünk hitelfelvételi lehetőségeinek!

Alábbi formunk kitöltésével már meg is tudhatod, hogy a növekedési hitel alapvető előírásainak megfelel-e céged:


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb,
mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma
kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati
tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen
működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett
hitel tartozással?

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.