Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Ezek a lakások fogytak el Budapesten! Indíthatod az új keresést

  • 2015-08-18
  • szerző: bankmonitor

Az ingatlanos portálok kínálatát összevetve az értékesítési tényadatokkal megállapítható, hogy az elmúlt hónapok áremelkedésének eredményeképpen bizonyos ársáv alatti ingatlanok gyakorlatilag elfogytak a fővárosi lakáspiacról. Budán mindössze százból két adásvételit kötöttek 200 ezer forintos négyzetméterár alatt, miközben egy éve még minden ötödiket (18%-át). A pesti oldalon egy év alatt a harmadára olvadva csupán a tranzakciók 5%-át kötötték 150 ezres négyzetméterár alatt, miközben a 400 ezer forintos árszint feletti szerződések aránya 5%-ról 14%-ra ugrott – áll a Duna House júliusi lakáspiaci elemzésében.

Július lett az év legerősebb hónapja: 12 355 lakás cserélt gazdát

Az idei év első hét hónapjának összforgalma elérte a 80 6700 adásvételt, ami 47%-kal több, mint az előző év azonos időszakában mért 54 883 tranzakció. A júliusi adat lett az idei évben a legerősebb, egy hónap alatt 12 355 lakóingatlan cserélt gazdát. Ez 34%-kal haladja meg a tavaly júliusi – akkor szintén rekordnak számító 9 196 darabos – adatot és már a negyedik olyan hónap volt ebben az évben, amikor legalább 12 ezer adásvételt regisztráltak.

Panel lakások: háromszoros eltérés B-A-Z megyétől Újbudáig

Töretlen a panelek iránti kereslet fokozódása, amit a négyzetméterárak emelkedése és a várható értékesítési idő csökkenése egyaránt alátámaszt. A budai panelek átlagos négyzetméterára 283 ezer forint, ezen belül a legdrágább a XI. kerület (Újbudán az átlagár megközelíti a 300 ezer forintot. Lásd: Panel- és tégla négyzetméterárak: itt a lista kerületi bontásban). A pesti oldalon 254 ezer forintos négyzetméterárat mértek júliusban, itt a XIII. és a XVI. kerületi panellakások a legdrágábbak. 

Kelet-Magyarországon 135 ezer forint, míg nyugaton 147 ezer forint volt az átlagár, de megyénként és városonként jelentős eltérések mutatkoznak. Az első félévben Győr-Moson-Sopron megyében mérték a legmagasabb átlagárat 241 ezer forinttal, miközben a legalacsonyabb átlagértéket Borsod-Abaúj-Zemplén megye érte el, ahol a panelek átlagos négyzetméterára csupán 96 ezer forint volt.

Tégla lakások: ideje megszokni a 400 ezres négyzetméterárakat

A budai oldalon 390 ezer forintért, Pesten pedig átlagosan 279 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek gazdát a téglaépítésű lakások. A Belvárosban az átlagár elérte a 439 ezer forintot, az átlagos tranzakciós ár pedig meghaladta a 30 millió forintot. Az átlagos értékesítési idő Pesten és a Belvárosban is három hónap alá csökkent.

Kelet-Magyarországon 153 ezer forintot, míg a Dunántúlon átlagosan 212 ezer forintért adták el a téglalakások négyzetméterét. Az átlagos értékesítési idő Nyugat-Magyarországon a legmagasabb, ott 216 nap alatt találta meg az új gazdáját egy-egy lakóingatlan.

Lakáshitel: mélyponton a kamatok, csúcson a kihelyezés

A júniusi jegybanki statisztikák szerint 6,1%-ra csökkent az átlagos lakáshitel THM. Az egy hónap alatt kihelyezett lakáshitelek összege pedig (az előző évihez képest) 58%-os emelkedés után meghaladta a 32,5 milliárd forintot.

Ha Neked is szükséged van hitelre a lakásvásárláshoz, akkor használd a lakáshitel kalkulátort és keresd meg a legkedvezőbb ajánlatot!

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

A lakáskeresők körében továbbra is kedvelt célpont a XIII. kerület, de sokan keresnek lakást a VI., a VII. kerületben, valamint Újbudán és Zuglóban. A felmérés szerint az érdeklődők egyre rugalmasabban kezelik a lehetséges célpontok közti választást.

A vevők körében még mindig jelentős arányban képviseltetik magukat a befektetők (30% a fővárosban és 22% vidéken). Budapesten a vevők negyede első lakását vásárolta, ők átlagosan 18,3 millió forintot költöttek 60 négyzetméteres lakásokra. A fővárosi eladók 36%-a nagyobb lakásba költözés miatt adta el lakását 17,2 millióért, vidéken az eladók 34%-ának örökölt lakóingatlanon sikerült túladni átlagosan 9,3 millió forintért.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket