MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Ezért fogsz inkább átutalni lakásvásárláskor

 • 2015-05-15
 • szerző: bankmonitor

Pörög az ingatlanpiac és csak a forgalom további emelkedése várható. Így egyre többeket foglalkoztat a gondolat, hogy készpénzben, vagy átutalással fizessen az eladónak. Nos, költség oldalról nincsenek kérdések: Közel ötször olyan drága 5 millió Ft-ot bankfióki pénztárból felvenni, mint otthonról kényelmesen a netbankból elutalni. Mutatjuk, hogyan tudsz rengeteget spórolni!

Kétségkívül izzik a lakáspiac, idén eddig több mint 44 ezer ingatlan cserélt gazdát. Csakhogy tudjunk mihez hasonlítani, az előző évek azonos időszakában csupán 27-28 ezer volt ez a szám. A fővárosi vásárlók között továbbra is magas a befektetési céllal vásárlók száma, akik a teljes piac harmadát teszik ki, de jelentős az első lakásukat vásárlók tábora is a maguk 29 százalékával. De legyen bármi is a vásárlás oka egy biztos, hogy kisebb-nagyobb összegben pénz cserél gazdát az eladó és a vevő között. Így teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy átutalással, vagy készpénzben érdemes a lakást lefoglalózni, illetve a vételár első részletét, vagy szerencsés esetben annak teljes egészét teljesíteni?

Ennek megválaszolásához 14 bank több mint 50 számlacsomagjának díjszabását vettük górcső alá. Konkrétan azt vizsgáltuk, hogy a netbanki átutalással, vagy a bankfióki készpénzfelvétellel járunk-e jobban. Lássuk az eredményt!

Kétség nem fért hozzá, hogy a netbanki átutalás kerül ki győztesen, viszont a különbség még minket is meglepett. Már 5 millió Ft-nál is több mint 30 ezer Ft-tal drágább a bankfióki pénztárból történő készpénzfelvétel, mint a netbankból indított átutalás. Ha figyelembe vesszük, hogy a számszerűsítés során kizárólag a számlacsomagok sztenderd díjszabásával számoltunk, akkor adott esetben a különbség a fentieknél még nagyobb lehet. Több számlacsomagnál ugyanis díjmentesen, vagy kedvezményesen utalhatunk, míg a nagy összegű pénztári készpénzfelvételt egyik bank sem ösztönzi.

A fentiek alapján minden vevőt arra buzdítunk, hogy készpénz helyett lehetőség szerint inkább az átutalás irányába tereljék az eladót. Ahogy említettük nem egy számlacsomagnál van lehetőség arra, hogy ne kelljen fizetni az átutalásért.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Néhány módszertani kiegészítés

 • a diák, nyugdíjas, valamint az egyéb olyan számlákat, ahol az igénybevétel valamilyen speciális feltételhez kötött figyelmen kívül hagytuk,
 • a netbanki utalásoknál a sztenderd bankon kívüli átutalási díjakkal számoltunk

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

Segítünk kiválasztani a legolcsóbb bankszámlát számodra!
 • Szakértőnk segít a választásban és megválaszolja a kérdéseidet

4 Hozzászólás

 • fustika 2015-05-15 08:28:18 - Válasz

  Tisztelt Cím!
  Egy jelzáloggal terhelt lakást szeretnék megvenni. Az eladónak az Önök bankjánál kb.5,5MFt tartozása van. Ezt én fizetném végtörlesztésként. Kérdésem az, hogy mi volna a legkedvezőbb fizetési móg, hogy minél kevesebb kezelési költséget kelljen fizetnem. Pl. netbankon fizethetek-e és annak mennyi a költsége.
  e-mail címem: fmsandor@gmail.com

 • Jozsua 2015-05-15 10:00:31 - Válasz

  Erről sajnos nem tájékoztatott 2005-ben a lakásmegváltáshoz felvett hitelemkor a Kereskedelmi és Hitelbank ..-i fiókjának vezetője. 2007-ben ház eladásakor és az új vételekor, szintén fenti banknál, de Kecskeméten vettem fel a hitelt. Itt felhívták a figyelmemet a cikkben megjelent fizetés különbözőségére. Szomorú számomra, hogy kiszolgáltatott, válás után lévő, pszichés gondokkal küzdő, két főiskolás gyermekkel, egyedül lévő anyát, képes volt a bankvezető 70.000 Ft-al megkárosítani. Biztosan meghatározó a fiókvezető személye, de az ügy a mai napig fájó számomra. Jogorvoslat?!

 • bankmonitor.hu 2015-05-21 16:26:54 - Válasz

  @fustika: A megadott elérhetőségre elküldtük válaszunkat.

 • Varga Emil 2017-07-10 09:27:57 - Válasz

  Tisztelt Cím!
  Én eladó vagyok.A vételár kifizetése saját erőből és hitelből történne. Kötelezhetnek-e rá, hogy a vételárat számlára tegyék? Én szeretném kp-ban megkapni, hogy ne kelljen a pénzfelvételt fizetni.Köszönöm a segítséget. Varga Emil
  varga.emil@upcmail.hu

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.