Ezrek veszítik el a munkájuk a fejlődés miatt – Megvált vagy veszélybe sodor az innováció?

Ezrek veszítik el a munkájuk a fejlődés miatt – Megvált vagy veszélybe sodor az innováció?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-24 Frissítve: 2021-08-06
 

Az innováció hajtja a világot, de néha nem várt következményei is vannak a fejlődésnek. Jó példa erre, hogy a megnövekedett automatizáció miatt ezrek veszítik el a munkájukat, többek közt a fémiparban is. Ugyanakkor az sem jó, ha a kockázat, a kudarc esélye és az innováció nincsenek egyensúlyban, mert abból pénzügyi katasztrófa is lehet, mint azt a válság is megmutatta. Még a bizonytalan idők mentsváraként számon tartott aranynál is előfordulnak meglepetések, például egyre nő a jegybankok aranytartaléka. Blogajánlónk következik.

A média rettentően sokat foglalkozott az elmúlt időszakban a technológiai fejlődés, és robotizáció hatásaival. A fejlődés azzal jár, hogy vannak olyan iparágak, amelyek teljesen tönkremennek, vagy a hatékonyságjavulás miatt az ott dolgozó emberek tömegével veszítik el a munkájukat. Valami hasonló zajlott le a fémiparban is, amit az Alapblogon Vakmajom bejegyzése is szemléltet.

Az egyik osztrák acélgyár olyan átalakuláson ment keresztül, hogy míg 1960-ban 1000 emberre is szükség volt 500 ezer tonna acél előállításához, addig hamarosan 14 alkalmazott is elegendő lesz. De az egyre több iparágban hódít az automatizáció, ami a rutinszerű munkák tömeges megszűnésével jár. Ezt fel lehetne fogni a teremtő rombolás hatásaként is, ezzel is foglalkozik az Alapblog „A Fékek híján az innováció sem olyan nagy öröm” című írásában.

Az innováció a fejlődés és a tanulási folyamat fontos része, ugyanakkor gyakran kudarcba fullad a folyamat. Most úgy tűnik, hogy a kanadaiak nem tanultak a 2008-as válságból és végigjárják azt az utat, amit az amerikaiak. Röviden szólva iszonyatosan emelkednek az ingatlanárak, aminek olyan csúnya vége lehet, mint az amerikai jelzáloghiteleknél. Általánosságban igaz, hogy ha nem veszik figyelembe a kudarcot, a valós kockázatot, akkor az innováció (legyen az akár pénzügyi jellegű) is csúnyán végződik.

Ha már kockázat van egy olyan befektetési forma, aminek szerepe jellemzően a bizonytalanságokkal teli időszakban növekszik meg, ez pedig az arany. Ezért fordul elő, hogy amikor a pénz értékállóságát illetően hitüket vesztik a befektetők (most pont erről van szó), akkor az aranyhoz fordulnak. Tehát az arany egyfajta menekülőeszköz, mintsem egy klasszikus befektetési forma. Érdekes módon a jegybankoknál is növekszik az aranytartalékolás, vajon ezek az intézmények is az alacsony hozamkörnyezet, vagy az értékállóság miatt tartanak több nemesfémet? Erről az Alapblog „Alapkezelő válaszol – Arany” című bejegyzésből olvashatunk többet.

Hirdetés
Hirdetés