Ez a két befektetési alap biztosan vesztett a frank árfolyamán!

Ez a két befektetési alap biztosan vesztett a frank árfolyamán!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-16
 

Ahogy tegnap és ma is megírtuk, nem csak a svájci frank alapú hiteleseket érinti negatívan az alpesi ország fizetőeszközének erősödése: a megtakarítással rendelkezők kedvét is elronthatja a következő pár nap. Sok szakember gondolta úgy, hogy 1,20-as EURCHF árfolyam alá nem süllyedhet a kurzus. Tévedtek, aminek következtében a befektetők sok pénztől estek el.

Az első fecske az OTP Alapkezelő volt, akinek munkatársai közleményben értesítették a befektetőket, hogy két alapjuk is jelentős frank pozíciókkal rendelkezett. Kisebb mértékben érintett az OTP G10 Euró Alap (az eszközök értékének 50%-a volt a frank kitettség), míg az OTP Supra Alapot rendkívüli mértékben sújtja a frankerősödés (az eszközök értékének 98%-a volt a frank kitettség). Egyéb más alapok árfolyammozgásában is meg fog látszódni a Svájci Jegybank döntése, de az OTP Supra Alap esetén ez sokkal markánsabb lesz. Hiába csökkentette az alapkezelő a kitettséget, közel két éves teljesítményét vesztette el az alap (ami legalább 15%-os visszaesést feltételez.) Korábban is volt már hasonló, sőt ezt meghaladó árfolyamveszteség az alap életében. Legutóbb 2011-ben esett 25%-ot, amit 4 hónap alatt korrigált ki.

Jelenleg ez még nem látszik az alapokon, de napokon belül megjelenik az árfolyamokban. Ez nem zárja ki, hogy 2015-ben pozitívban zárják az érintett alapok, de ennek esélye mérsékelt.

Ne feledjük, nem csak az OTP Alapoknak volt frank kitettsége, más alapkezelők befektetési termékeinek a hozamaiban is várhatunk drasztikusabb hozamesést. Ha viszont még nem rendelkezünk befektetési alappal, akkor akár egy beszállási pontnak is tekinthetjük ezeket a lokális mélypontokat.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés