Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Ezt a leckét érdemes fejben tartani a Brexit után

  • 2016-06-29
  • szerző: bankmonitor.hu

A Brexit szavazás eredménye az egész világot megrázta, és ki tudja, mi lesz még itt, ha meg is történik a kilépés. A szavazásnak azonban már rövidtávon is jól látható következményei voltak, amit a forint árfolyammozgásán keresztül minden megtakarító megérezhetett. Nézzük, mit lehetett tanulni az eddig eltelt néhány nap történései alapján!

Az utóbbi évek egyik legnagyobb meglepetését okozta, hogy a britek megszavazták az EU-ból való kilépésüket. Távozásuk hosszú távú következményeit egyelőre még csak sejteni lehet, a szavazásnak azonban rövid távú hatásai is voltak, amit a megtakarítók az elmúlt napokban már a saját bőrükön is megtapasztalhattak.

A Brexithez hasonló, egy ország teljes gazdaságát érintő sokk annak fizetőeszközében látszik meg a leggyorsabban és a leglátványosabban. Ha a befektetők negatív változást (vagy legalábbis bizonytalanságot) várnak, akkor gyengül, ellenkező esetben erősödik a fizetőeszköz. Érdemes tehát vetni egy pillantást arra, hogy mely devizák szenvedték még a leginkább, és melyek tudták a legtöbbet nyerni a Brexit első pár napján.

A font óriásit zuhant

Az Unióból való kilépés okozta bizonytalanság természetesen az angol fontra nyomta rá legmélyebben a bélyegét. A brit fizetőeszköz még a forinttal szemben is óriásit gyengült és a 410 forint körüli szintről 386-re esett vissza, vagyis közel 6%-ot veszített az értékéből.

De nem csak a fontnál voltak nagy mozgások, a bizonytalanság az ún. menedékdevizák árfolyamait is alaposan megmozgatta. Csak épp az ellenkező irányban. A tipikusan ebbe a kategóriába tartozó japán jennel szemben például 11%-kal gyengült a font, és az amerikai dollárnál is hasonló volt a helyzet.

A svájci frank esetén pedig csak azért tapasztalhattunk „mindössze” 8% körüli gyengülést, mert a svájci jegybank már a pánik kitörése után nem sokkal akcióba is lépett, és nem hagyta tovább erősödni azt.

font_gyengules_20160628

A devizák azonban nem csak a fonttal, hanem egymással szemben is mutattak nagyobb mozgásokat, hiszen a Brexit hatása sem korlátozható egyedül Nagy-Britanniára. Éppen ezért a forint árfolyamában is voltak nagyobb elmozdulások, amelyek a magyar megtakarítók befektetéseiben is jól észrevehetők voltak. A szavazást követő napon például az euró a 320 forintos szintet is megközelítette.

Milyen befektetések érezték meg a szavazást?

Elsőre lehet, hogy nem is gondolnád, de a devizaárfolyamok mozgása következtében egy forintos befektetési alapod is reagálhatott negatívan a Brexit szavazás körüli árfolyammozgásokra. Bár az is igaz, hogy ez a befektetési alapok kisebb hányadánál fordulhatott elő, mégpedig azoknál, amelyek – szakszóval élve – nem fedezték a befektetéseik devizakitettségét. Ezek az alapok hagyták, hogy a külföldi befektetéseik árfolyamváltozása, illetve a különböző devizák árfolyamai is nyomot hagyjanak a befektetési jegyeik árfolyamában.

A legtöbb befektetési alap azonban nem ilyen.  A többség például, ha Apple részvénybe fektet (aminek az árfolyamát dollárban határozzák meg), akkor a megfelelő technikákkal megoldja, hogy a befektetés értékét csakis a részvény árfolyamváltozása befolyásolja. A dollár és a forint közötti kapcsolat tehát semekkora szerepet nem játszhat.

Ha éppen a megfelelő befektetést keresed, próbáld ki alábbi kalkulátorunkat, amely segítségével a befektetési alapok mellett több más befektetési lehetőséget is górcső alá vehetsz!

Más a helyzet azokkal az alapokkal, amelyeket eredetileg is más devizában bocsátottak ki. Ebben az esetben a befektetési alap árfolyama, illetve a kibocsátás devizájának forinttal szembeni viselkedése közvetlenül is érinti a megtakarítókat.

Ha például egy angol fontban kibocsátott befektetési alapba fektettél, és a pénzedet majd forintban szeretnéd elkölteni, akkor ezt felfoghatod úgy, mint két befektetést egyben: egy a befektetési alap, illetve egy a deviza befektetés. Ezek együttes hatása fogja meghatározni a tényleges eredményedet. Ha például az alap 10%-ot vesztett, és közben a forint is 6%-ot erősödött a brit fizetőeszközzel szemben, az átváltás után több mint 15%-os veszteséget kell elkönyvelned.

A magyar megtakarítók tehát akkor jártak jól, ha olyan devizában is volt befektetésük, ami a forinttal szemben is erősödött. Eurós befektetések például éppen ilyenek voltak, amelyek forint gyengülésének köszönhetően közel 2%-os többlethozamot nyerhettek a szavazást követő napon.

Az elmúlt napokban láthattad tehát, hogy az egész világot felbolygató események bármikor történhetnek. Ezek minden devizát eltérően érintenek, így akkor teszed a legjobban, ha megtakarításodat devizák szerint is megosztod. Így, ha bármi baj történne, sokkal kisebb az esélye, hogy a teljes befektetésedet negatívan fogja érinteni. Ráadásul arra is van esély, hogy a befektetésed egy része esetleg olyan devizában lesz, ami profitálni tud az adott piaci változásokból.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket