MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Ezt ne hagyd ki az adóbevallásból!

 • 2014.05.17.
 • szerző: bankmonitor

Vészesen közeleg május 20. és valószínűleg sokan még most végzik az utolsó simításokat az adóbevallásukon. Biztosan lesz, aki az utolsó pillanatban számol el a tavaly év során szerzett jövedelmeivel az adóhatóságnak és utolsó nap adja postára paksamétáját. A nagy kapkodásban lemaradhat egy-két igen fontos dolog, ami pozitívan érinti pénztárcánkat!

Önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztár

Ha önkéntes nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkezünk, az egyéni befizetéseink
20%-át, maximum évi 100 000 Ft-ot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból. Ezen kívül az egészségpénztárban szabadon lévő pénzünket a pénztáron belül le is köthetjük; 2 évre lekötött összegek után igényelhető
további 10 %-os mértékű adó-visszatérítés, valamint a prevenciós szolgáltatás ellenértékeként az egészségpénztár által az adóévben kifizetett összeg 10%-a szintén. Az előbbieknek együttesen (önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztár után járó visszatérítés)
bele kell férnie a maximális 150 000 Ft-ot korlátba.

Az SZJA törvény már nem tesz megkülönböztetést aszerint, hogy a tag 2020. január 1-je előtt tölti-e be az öregségi nyugdíjkorhatárt. Egységesen élhetünk a maximum 150 000 Ft-ot adó-visszatérítés lehetőségével. Az így érvényesíthető kedvezmény összegét az általunk megjelölt önkéntes pénztári számlánkra utalják. Amennyiben több ilyen pénztári tagsággal is rendelkezünk, akkor is csak egy jelölhető meg, ahová a kedvezményt visszatérítik.

NYESZ

A nyugdíj-előtakarékossági számla esetén szintén rendelkezhetünk az adott adóévben
a számlára befizetett összeg 20 %-ának, de legfeljebb az adóévben 100 000 Ft-nak visszatérítéséről.
Ebben az esetben viszont már nem mindegy, hogy mikor leszünk nyugdíjasok. Az a tag, aki 2020. január 1-je előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, maximum 130 000 Ft kedvezménnyel élhet.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkezők sem maradnak ki a sorból. Esetükben is
a befizetett összeg 20%-a, de legfeljebb 130 000 Ft kedvezmény érvényesíthető, amelyet a szerződő által megjelölt biztosítóhoz utalnak. Itt is érvényes, hogy több biztosító esetén is csak egy jelölhető meg az utalás helyéül, illetve az összeghatárokat illetően – az egészségpénztárhoz hasonlóan – nem számít a nyugdíjba vonulás éve.

Amennyiben
mind a három fentebb említett megtakarítással rendelkezünk és mindegyikre érvényesíthetjük a kedvezményt,
együttesen nem haladhatják meg a 280 000 Ft-ot. A fenti kedvezmények érvényesítéséhez szükséges igazolásokat minden esetben megküldik a tagoknak, amelyben szerepel a visszaigényelhető összeg, illetve az is, hogy az adóbevallás mely sorában szükséges feltüntetni.

Ha még nem rendelkezel ilyen jellegű megtakarításokkal, korábbi cikkeinkből olvashatsz mind az
egészségpénztári, mind a
nyugdíjpénztári megtakarítás, mind pedig a
nyugdíj-előtakarékossági számla előnyeiről.

Ha pedig megtakarítási céljaid inkább rövid távúak, és befektetési alapokban fialtatnád a pénzed, kalkulátorunk lesz a választásban segítségedre:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Pozitív gondoskodás

  Az Eurostat szerint múlt héten volt a „Pozitív Gondolkodás Napja” (lassan minden napra három ilyen minek-a-napja-van jut), és kirakott pár adatot, hogy egyes fővárosokban mennyire...

 • RSM Hungary blog

  Indokolt lenne az új Jöt. változtatása

  Az új jövedéki törvény még életbelépése előtt módosításra került, de úgy tűnik, hogy a gazdálkodóktól érkező észrevételek, valamint az általános eljárásjogi háttér változása elkerülhetetlenné teszi az ismételt módosításokat. A jövedéki engedélyeseknek előírt pénzügyi biztosíték és a kötelező tárolókapacitások meghatározása is kérdéseket vet fel.

 • Pénzkérdés

  Tech óriások írtak nyílt levelet Donald Trumpn

  Többek között a Facebook, az Amazon és a Google is arra kéri az amerikai miniszterelnököt, hogy folytassa Barack Obama DACA-programját, amely az Amerikába illegálisan bevándorló gyermekek védelméről és segítéséről szól. [...] Bővebben!

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul. [...] Bővebben!