Fél százalékot buktunk egyetlen nap alatt!

Fél százalékot buktunk egyetlen nap alatt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-12 Frissítve: 2021-08-09
 

Fél százalékpontot buktak a kamatokból azok, akik nem vették meg időben a Prémium Magyar Államkötvényeiket. A mai nappal a 2020-as lejárat esetén ugyanis ennyivel csökkentették az állam által az infláció fölött fizetendő kamatprémiumot. Míg a 2020/I infláció felett 4%pontos kamatot ajánlott, a 2020/J már csak 3,5%pontot fizet az infláció felett, aminél már bizonyos esetben egy bankbetéttel is többet kaphatunk.

Megérkezett a Prémium Magyar Államkötvények új sorozata, és ezzel együtt fél %pontot buktak azok, akik a mai napig vártak állampapírjaik megvételével. Az állampapírok ennek a típusára jellemző, hogy az egy évvel korábbi infláció fölött fizet futamidőtől függően eddig 3-4%pontos kamatprémiumot. Ez viszont a mai nappal megváltozott, mert a legmagasabb, 4%-os esetben visszavágták a kamatprémiumot.

A 2018-ban lejáró kötvények között a mai nappal a 2018/K váltja a 2018/J Prémium Magyar Államkötvényt. A változás azonban a kamatozásban még jelentősebb, hiszen a 2018/K már csak 3%-os kamatot ad a korábbi 4,7%-os kamat helyett. Ne feledjük, hogy a 2018/K kamata a nyáron szintén 3%-ra esett volna, hiszen a kamatprémiumot érintetlenül meghagyták: infláció felett 3%pontot fizet mindkét sorozat.

Nagyobb változás érte a 2020-ban lejáró papírokat, hiszen nem elég, hogy itt a 2020/I helyett megérkezett a 2020/J, a befektetők szemszögéből nagyobb baj, hogy az új sorozat 4%pont helyett már csak 3,5%ponttal múlja felül az egy évvel korábbi inflációt. Így az új már csak 3,5%-ot ajánl. Ennél pedig bizonyos esetben egy 1 éves banki lekötéssel is többet kaphatunk.

1

A hét folyamán ugyanis megvizsgáltuk, melyik a legnagyobb kamatot adó bankbetét, és megtudtuk, hogy a BNP Paribas 10 millió forintnál nagyobb összeg lekötése esetén 3,6%-ot ajánl (10 millió forint alatt 3,2%-ot). A lecsökkentett állampapír kamatok miatt megéri tehát ezeket is fontolóra venni.

1

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés