Felkutattuk, hogy milyen költségekkel számolj a szuperhitelnél!

Felkutattuk, hogy milyen költségekkel számolj a szuperhitelnél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-18 Frissítve: 2021-07-01
 

Egyre nagyobb az érdeklődés a fogyasztóbarát lakáshitelre, ezt mi is tapasztaljuk a beérkező megkeresésekből. Hajlamosak vagyunk azonban csak a kamatra figyelni, pedig sok más egyéb költség is szóba jöhet, amivel jó tisztában lenni. Most összeszedtük a termékismertetők alapján, hogy mennyibe fáj a hitelfelvétel. A jó hír az, hogy ha okosan választunk, akkor tízezreket spórolhatunk a kiegészítő költségeken. Ami nem is olyan rossz, ha ezek értéke a 100-200 ezer forintot is elérheti könnyedén.

A június végén útjára indított fogyasztóbarát lakáshitelre a tapasztalataink szerint egyre nagyobb az érdeklődés, így egyre többen nézhetik meg közületek is a bankok termékismertetőit, amiben nem feltétlenül egyértelmű, hogy mit is lát az ember. Főleg igaz ez a költségekre, melyek a lakáshitel mellé társulnak.

Megpróbáltuk egy csokorba szedni, hogy milyen költségekkel szembesülsz az induló hitelkamaton kívül. Jól tudjuk, hogy nem csak a kamatot, hanem a költségek többségét tartalmazó THM-et kell figyelni, így legalább tisztába tesszük, hogy mire is megy el könnyedén pár százezer forint.

Bármelyik fogyasztóbarát hitel ismertetőjét is üssük fel, minden esetben fogunk találni egy táblázatot, ami a hitelfelvételkor esedékes díjakat és költségeket sorolja fel. Az eddig elérhető bankok kínálatát összesítettük a következő táblázatban.

Elsőre érdekesnek tűnhet, de a minősített hitelnél a korlátozás kimondottan a folyósítási díjra vonatkozik. Ahogy láttuk, mindegyik esetben kihasználták a bankok maximális keretet a példában, vagyis egy 5 millió forintos hitelnél 0,75%-ot számoltak erre (37,5 ezer Ft).

Mint érzékelhető, ez azért egy meghatározó elem és a hitelösszegtől is függ, tehát 10 milliós hitelnél már 75 ezer forintot fogunk várhatóan fizetni. Hacsak nem kapunk a banktól valamilyen egyedi kedvezményt és elengedik például akció keretében ezt a díjat.

Később azonban nyilvánvalóvá válik, nem véletlen, hogy csak a folyósítási díjat szabályozta a jegybank az említett hitelnél, hiszen a többi esetben is már eleve lefektetett szabályok szerint számíthatnak fel költséget a bankok. A hitelező érdekkörén kívül négy tételt is találunk, amiből az értékbecslésen kívül mindet a földhivatalnak fizetjük meg:

  • tulajdoni lap másolatának lekérése,
  • térképmásolat,
  • jelzálogjog bejegyzés,
  • értékbecslés.

Kisebb tételnek a tulajdoni lap másolata és a térképmásolat díja tűnik, azonban itt is több példány esetében több ezer forintot hagyhatunk ott. A jelzálogjog bejegyzéssel sem lehet sokat tenni, hiszen ennek fix költsége van. Az értékbecslés esetében a kialakult gyakorlat az, hogy ezért a munkáért átlagosan 30 ezer forintot kell fizetni.

A jogszabályok előírják, hogy a kölcsönszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, vagyis kénytelen-kelletlen a közjegyzői díjjal is számolnunk kell. A termékismertetőkben szereplő díjak közül értékében ez képviseli a legnagyobb tételt. De nem győzzük hangsúlyozni, hogy itt fordulhatnak elő a legnagyobb eltérések is.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik hitel a számodra leginkább megfelelő. Szakértőink segítenek bármilyen kérdésben és akár a teljes hitelfelvételi folyamatban.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A szabályok ugyanis azt mondják meg, hogy maximálisan mekkora összeget lehetne elkérni közjegyzői díj formájában adott hitelösszeg és vállalt munka fejében. De persze ezernyi dolog módosíthatja ennek az összegét. Például megdobhatja jelentősen a költségeket, ha a szerződést a bank, a közjegyző és az ügyfél egyidejű jelenlétével kell aláírni. De az is nagyobb cechet eredményezhet, ha a szerződés az átlagosnál hosszabb (több oldalas).

Ennek értelmében, ha minden egyes költséget összeadunk, akkor az rosszabb esetben egy 5 millió forintos hitelnél is már megközelítheti a 200 ezer forintot. Szerencsére vannak egyedi banki kedvezmények, melyek után a költségeink is lényegesen csökkenhetnek.

Azzal viszont legyünk tisztában, hogy a THM-ben a táblázatban felsorolt díjak közül a közjegyzői díj nincs benne. Ellenben például a hitel visszafizetéséhez használt bankszámla díja igen, ami az alapszámlával való kötelező számítás miatt igencsak magas lesz. Ez utóbbit könnyedén megspórolhatjuk, ha egy a bank által ajánlott vagy általunk kikeresett olcsóbb bankszámlát veszünk igénybe.

Mindent egybevéve, ajánlatos nyitott szemmel járni, nem csak akkor, amikor a hitelkamatot nézzük, hanem amikor az egyéb költségeket, mert itt is érhetnek bennünket váratlan események. Az apró betűs részt is olvassuk el, mert ott találjuk, hogy a THM-ben például olyan tételek nincsenek benne, mint a lakás vagyonbiztosítása, vagy az életbiztosítás díja.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés