Feszült várakozás előzte meg a kamatdöntő ülést, de megvan az eredmény

Feszült várakozás előzte meg a kamatdöntő ülést, de megvan az eredmény
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-12-18
 

A Magyar Nemzeti Bank december 18-i kamatdöntő ülését komoly feszültség előzte meg. Ennek oka volt, hogy az elmúlt négy kamatdöntő ülés mindegyike (augusztus, szeptember, október és november vége) 25 bázisponttal csökkentette a Magyarország jegybanki alapkamatát, ami akár kisebb bizonytalanságokat is okozhatott volna például a forint árfolyamában.

Az eddigi döntésekre a forint ugyan jól reagált, azonban a napokban a pozitív külföldi hangulat ellenére gyengülni kezdett a forint. Nem tudhattuk, e mellett folytatja e a Nemzeti Bank a csökkentést, kockáztatva egy erős további gyengülést.

eur_huf_arfolyam_12.2012

A döntés megszületett: az irányadó rátát végül további 25 bázisponttal vágta meg a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel az alapkamat csökkentésében elindult sorozatot tovább folytatta a kamatdöntő bizottság, így 5,75%-ra változott az érték.

Az intézet döntése jelentős eseménynek és kritikus fontosságúnak számít a bankbetétek és más pénzügyi eszközök terén is. Az ráta változása maga után vonhatja mind a bankbetéti, mind akár az állampapír-piaci hozamokat is. Az elmúlt négy kamatcsökkentő döntés hatása számottevő mintegy 2%pontos csökkést hozott az átlagos betéti kamatokban. A csökkenések direkt és indirekt módon is hatnak a bankbetéti kamatokra, hiszen a mellett, hogy a bankok alkalmazkodnak az irányadó rátához, egyes bankbetétek egyenesen kötöttek az értékhez.

alapkamat_valtozas_12.2012

Hirdetés
Hirdetés