Folyószámlahitele van cégednek? Légy résen a megújításnál!

Folyószámlahitele van cégednek? Légy résen a megújításnál!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-30 Frissítve: 2021-10-08
 

Mivel a folyószámlahitelek évente megújuló hitelek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az 1 éves futamidő elteltével a hitelkeret  „automatikusan” újranyithatók. Az „automatikusan” szót nem véletlenül tettük idéző jelbe. Ha a bank az utolsó másodpercben kirántja a hitelt a cég alól, komoly káosz fenyeget… Megmutatjuk, mi a veszély és hogyan kerülhető el! Egy élő példa tanulságai.

Az ügyfelünk évről-évre megújuló folyószámlahitel-kerettel rendelkezett… a mai napig. Hitelkeretének idei megújítása során azonban egy váratlan fordulat állt elő. A cég változatlan árbevétel- és nyereség szintje mellett ezúttal a szokásos megújítást a bank 3 nappal a keret lejárata előtt elutasította…

Ennek oka a banki belső hitelezési előírásainak megváltozása volt. Korábban a hitelkeret biztosítékául elegendő volt a 45%-ban tulajdonos ügyvezető kezességvállalása. A hitelezési előírások megváltozásával, az új szabály alapján min. összesen 50%-os tulajdonosi részesedéssel rendelkezőknek szükséges a kezességvállalása.

Patthelyzet: vagy azonnal beáll készfizető kezesnek egy további tulajdonos, vagy nincs folyószámlahitel megújítás… (Ez különösen azért kellemetlen, mert az operatív ügyekben szerepet nem vállaló tulajdonos teljes anyagi felelőssége nem egyszerűen vállalható fel.)

A cég lehetetlen helyzetbe került, hiszen 3 nap alatt más banktól finanszírozást szerezni a lehetetlen kategóriába tartozik. Az ügyintéző nem tudott segíteni. Szorgos elnézések közepette sok sikert kívánt a helyzet megoldásához és ennyi.

Megnyugtatásként jelezni szeretnénk, hogy a fenti példát szolgáltató ügyfelünk problémája megoldódott – ugyan nem banki segítséggel, de – sikerült átvészelnie azt az időszakot, amíg segítségünkkel más banknál új folyószámlahitel keretet tudott nyittatni magának.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a teendőnk, hogy elkerüljük a váratlan bajt?

Folyószámlahitelek esetében a megszokott menetrend szerint lejárat előtt egy hónappal kezdik el az egyeztetést a megújításról. Ha nincs gond, akkor ez az idő bőven elegendő is arra, hogy mindent újból pályára tegyünk. Ha azonban porszem kerül a gépezetbe, a lejáratig hátra lévő egy-két hét alatt kevés esélyünk van arra, hogy más banknál próbáljuk szerencsét.

Tanácsunk az, hogy ne hagyjuk a megújítással kapcsolatos egyeztetést az utolsó pillanatra, kezdjük az el legalább két hónappal a lejárat előtt és a banktól feltétlenül kérjünk a döntésről írásos nyilatkozatot.
Amennyiben rezegni látszik a léc, kezdjünk el más lehetőségek után is nézni. Bankonként meglepően eltérő szabályok és feltételek alapján hoznak döntést nem csak a folyószámlahitelek, de minden más hiteltípus esetén is.

Az elutasítás számtalan okból kifolyólag bekövetkezhet, akár a tulajdonos érdekeltségi körében lévő másik vállalkozásnál fellépő probléma kapcsán, akár egy idő közben bekövetkezett tulajdonos váltás kapcsán. Az okokat nem mindig csak a számokban lehet megtalálni.

Ne hagyd magad kétségek között te sem, ellenőrizd a Bankmonitor kalkulátorának segítségével, hogy céged hitelképes-e.

Hitelképes-e a cégem
Nézd meg, hogy kaphat-e hitelt a céged!
NHP
Bankmonitor
Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
Ft
Ft
Jó hírünk van,
céged hitelfelvételre alkalmas.

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés