Folytatásos sorozat – 3. epizód kamatcsökkentés témában

Folytatásos sorozat – 3. epizód kamatcsökkentés témában
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-10-30 Frissítve: 2017-11-09
 

Nem véletlenül nevezzük folytatásos sorozatnak a Nemzeti Bank alapkamatról döntő ülésének határozatait – a bizottság egymást követő harmadik alkalommal csökkentett az irányadó rátán 0,25%ponttal. A mai napi határozat szerint 2012. október 31-től 6,25% lesz a jegybanki alapkamat.

A sorozat augusztus végén indult 25 bázispontos (25%pontos) csökkentéssel, ekkor 7%-ról csökkent az alapkamat 6,75%. A következő csökkentés szeptember végén következett be szintén 25%ponttal, végül pedig a mai hozta a harmadik csökkentést. A bankbetétek szempontjából jelentősnek mondhatóak a csökkentések, hiszen a bankbetéti kamatok gyakran pontosan alkalmazkodnak a jegybanki alapkamathoz.
alapkamat_tortenet_2012.10.29

Az alapkamat nem csak direkt hatással van a bankbetéti kamatokra, de indirekt módon is befolyásolja azokat. A ráta irányadó kamatként szolgál a bankbetéti kamatok számára, így a legtöbb bankbetéti kamatban megfigyelhető lesz a 25%pontos csökkenés az elkövetkező napokban.

A korábbi kamatcsökkentések hatása két hullámban épült be a bankbetéti kamatokba: a változások egy része a kamatcsökkentést követő 2-3 munkanapban, míg a következő része a hó fordulón realizálódott. Érdemes lehet megragadni a lehetőséget és mai vagy holnapi napon lekötni pénzünket a legmagasabb kínálatok egyikében.

Hirdetés
Hirdetés