Fundamenta vagy OTP lakástakarék legyen? Vagy valami más?

Fundamenta vagy OTP lakástakarék legyen? Vagy valami más?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-22 Frissítve: 2021-10-08
 

Ha befektetést keresel, a lakástakarék magasan kiemelkedik a mezőnyből. Az egyes szolgáltatók között nincsenek hatalmas különbségek, de ha a legmagasabb hozamra hajtasz, egy dologra figyelj: lehetőleg számlanyitási díj nélkül köss szerződést. Ezt a legkönnyebben szerintünk az Ersténél teheted meg és az OTP-nél sincsenek rossz lehetőségek. Esélyed az Aegonnál is van, a Fundamentánál már csak kevés.

Sokat írtunk mostanában arról, hogy ha befektetést keresel, akkor talán a lakástakarék (LTP) az első dolog, aminek eszedbe kellene jutnia.

Szerintünk sehol másutt nem elérhető 10% feletti hozam ekkora biztonság mellett. Igaz, a felhasználási feltételek korlátozottak, hisz a megspórolt pénzt a végén ingatlancélra (hiteltörlesztés, felújítás, ingatlanvásárlás, stb) kell fordítanod. Vagy a sajátodéra, vagy közeli hozzátartozódéra.

Magyarországon a lakástakarék neve egybeforrt a Fundamentával, pedig ma már nem csak ők kínálnak ilyen szerződést. Az Aegon, az Erste és az OTP szintén ott vannak a versenyben.

Ha a fent linkelt cikket elolvasod, látni fogod, hogy szolgáltatók között nagy különbség nincs, de egy dologra érdemes figyelni: lehetőleg ne fizess számlanyitási díjat, inkább spórold meg azt a több tízezer forintot.

Az alábbi táblázatban összehasonlítottuk a négy legjobb hozammal (EBKM) rendelkező terméket. Szerintünk az Erste esetén a legkönnyebb megoldani, hogy ne legyen számlanyitási díj és az OTP-nél sem annyira bonyolult. Az Ageon már keményebb dió és bár a Fundamentánál sem teljesen lehetetlen, az már csak nagyon keveseknek érhető el.

Az Aegon és a Fundamenta esetén a legjobb hozamot biztosító lehetőségeknél kell fizetni számlanyitási díjat, az OTP és az Erste esetén viszont nem. A táblázat alatt elolvashatsz néhány konkrét példát, hogy hogyan szabadulhatsz meg a számlanyitási díjtól a különböző szolgáltatóknál.

LTP lakástakarék pénztár hozam számlanyitási díj

Érdemes használnod az alábbi kalkulátort és olvasnod a fenti linkeket, ha minden minél több infóval képbe akarsz kerülni. De a lényeget úgy lehetne összefoglalni, hogy egyik termékkel sem nyúlsz nagyon mellé, ha meg tudsz szabadulni a számlanyitási díjtól.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Most pedig nézzünk néhány jellemző példát, hogy melyik szolgáltatónál hogyan lehet elkerülni ezt a bizonyos számlanyitási díjat. Az alábbiakban jellemzően akciókat sorolunk fel, amik természetesen idővel változnak, lehet, hogy 2 hét múlva már mások lesznek a feltételek.

Szolgáltatótól függetlenül jellemző, hogy a számlanyitási díj mentesség addig él, amíg rendesen fizeted a havi összegeket. Ha megcsúszol, vagy nem a vállalt összeget fizeted, utólag bevasalják rajtad a díjat.

  1. Aegon: itt úgy tudsz díjmentességet elérni, ha legalább 5 éves megtakarítási időszakot választasz, plusz van/kötsz olyan Aegon lakásbiztosítást, aminek az éves díja legalább 25 ezer forint. Az is egy lehetőség, ha van önkéntes nyugdíjpénztárad az Aegonnál és az egyenleged eléri a 200 ezer forintot.
  2. Erste: akkor lehet ingyenes számlanyitást elérni, ha nem Erste fiókban, hanem közvetítőn, például a Bankmonitoron keresztül kötöd a szerződésed és engedélyezed a szerződésben a marketing célú adatátadást. Emellett úgy is lehet, ha van Erste bankszámlád, vagy nyitsz.
  3. Fundamenta: itt a legkevesebb a lehetőséged, de azért van egy minimális esély. Ha olyan banknál dolgozol, aki értékesíti a Fundamenta LTP-it (például K&H), akkor dolgozói kedvezmény keretében tudsz valószínűleg úgy kötni szerződést, hogy nincs számlanyitási díj. Ez összesen Magyarországon néhány ezer embert érint.
  4. OTP: például akkor nem kell fizetned, ha LTP mellé újonnan indítasz bizonyos más OTP terméket is, például meghatározott bankszámlát, vagy éppen hitelkártyát. Újnak a hitelkártya a szerződéskötéstől számított 30 napig minősül, ezen időtartamon belül kötheted az ingyenes lakástakarékot. Bankszámlánál ez az időszak 120 nap. Vigyázat, ezek díja nincs benne az EBKM-ben! Azaz az EBKM alacsonyabb, ha ezek a plusz termékek pénzbe kerülnek! Úgy is lehet például az OTP-nél „potyázni” ha a netbankon igényled a terméket. De fontos, hogy mindegyik díjmentes esetben vállalnod kell, hogy sms értesítést kérsz az LTP számládhoz, aminek van egy egyszeri 990 forintos díja.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb lakástakarékot, használd lakástakarék kalkulátorunkat, vagy látogass el otp lakástakarék, fundamenta lakástakarék, erste lakástakarék vagy aegon lakástakarék oldalainkra!

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés