Gyengül a forint! Így védd a spórolt pénzed!

Gyengül a forint! Így védd a spórolt pénzed!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-20 Frissítve: 2021-10-11
 

Viharos heteket él át ezekben a napokban a magyar forint. A hazai és nemzetközi hatások miatt árfolyama újabb és újabb gyengülési hullámokat él át az euróval szemben. Ilyen változó időkben a megtakarításáért aggódó befektető fejében felmerül, hogy esetleg a biztosabbnak tűnő közös valutába kéne menekítenie a pénzét. Ám ez nem jó ötlet.

Néhány órával ezelőtt egy euróért 315 forintot kellett fizetni, amire két éve nem volt példa. Úgy tűnik a forint gyengülés tartós lehet, hiszen a befektetők elfordulnak a fejlődő piacoktól, köztük Magyarországtól is. Bizonytalanságuknak több oka is van.

Egyrészt a magyar jegybank a vártnál nagyobb mértékben faragott az alapkamaton, másrészt a világból sem jönnek jó hírek.
Ukrajna forrong, a kínai gazdaság lassulni látszik, és az Európai Unió vezető gazdaságainak, a németnek és a franciának a háza tájáról is felemás hírek jönnek. Ilyen helyzetben pedig
a befektetők kivonják a pénzüket a bizonytalannak tartott piacokról. De mit tegyen a megtakarítása sorsáért aggódó magyar kisbefektető? Mentse a pénzét euróba vagy ne?

Mihez kezdjek a pénzemmel 2014-ben? Mit tegyek, ha esik a forint árfolyama? Egyebek mellett ezekről is szó esik a Bankmonitor.hu INGYENES Pénzügyi Tereferéjén! A részletekért kattints a linkre!

Vegyük alapul, hogy 1 millió forintunk van, amelyet lekötünk egy évre. Sajnos a bankbetétek kamata nem túl acélos, a tíz legjobb banki ajánlat átlagos kamata 3,5 százalék körül van. Ha ugyanezt az összeget euróban (315 eurós forint árfolyamon számolva 3175 eurót) szeretnénk lekötni ugyanennyi időre, akkor a kamat jóval soványabb.
A tíz legjobb banki ajánlat esetében csak 1,7 százalék.

Arról se feledkezzünk meg, hogy az átváltásnak is van költsége, méghozzá nem is kevés! Ki kell fizetnünk az átváltás költségét, a 0,6 százalékos tranzakciós illetéket is. Ráadásul, mint fent is látható, nagyot bukunk a kisebb kamaton is. A váltás tehát nem feltétlenül jó megoldás. Jobb, ha kivárunk és kerüljük a magas kockázatú befektetéseket.

Ide-oda csapkodó árfolyamok mellett keressünk olyan befektetési lehetőséget, amely ebben a környezetben is hozamot termelhet. Ilyen például az abszolút hozamú alap, amely egyaránt profitálhat például a részvény- vagy devizaárfolyamok eséséből és emelkedéséből. Ezek hozama között azonban óriási különbségek lehetnek, válogatni közülük nem egyszerű.

Alapszabály, hogy ne a pillanatnyi eredmények alapján válogassunk! Nézzük meg a kiszemelt alap hosszú távú teljesítményét, vizsgáljuk meg az árfolyamgörbéjét, hogy
mennyire volt hullámzó a teljesítménye. Jó támpontot adhat az is, ha a 3 vagy 5 év alatt elért teljesítményét összevetjük a többi hasonló alapéval.

Kalkulátorunkkal most rátalálhatsz a neked leginkább megfelelő befektetési alapra!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés