Ráfizetsz az államilag támogatott lakáshitellel

Ráfizetsz az államilag támogatott lakáshitellel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-09 Frissítve: 2018-05-04
 

Használt lakáshoz is elérhető az otthonteremtő lakáshitel, amely a futamidő első 5 évében állami kamattámogatást élvez. Aki azt gondolja, hogy biztosan olcsóbban megússza, ha az 5 éves kamattámogatást kihasználja, az téved!

A használt lakásra, bővítésre, és korszerűsítésre is felvehető otthonteremtő lakáshitelekre 5 évig jár állami kamattámogatás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kamat egy részétől mentesül az adós, azaz kedvezőbb törlesztőrészletet fizethet.

Igen ám, de a kamattámogatott 5 éven belül csak akkor jár támogatás ezekre a hitelekre, amennyiben annak kamata 6% fölé emelkedne, ami a mostani kamatkörnyezetben nem teljesül. Azaz jelenleg azért nem jár az otthonteremtő hitelekre a kedvezmény, mert túl alacsony a hitelkamat, így a piaci ajánlatok ma kedvezőbbek.

20160909_tamogatott_piaci

 

A kamattámogatás 5 éves időszaka alatt 1, vagy 5 éves lehet a kamatperiódus, azaz vagy évente változhat a törlesztő, vagy pedig a támogatás alatt végig fix. Az 5 éves időszak után a kamattámogatás megszűnik, és piaci kamatozáson folytatódik tovább a lakáshitel. Léteznek olyan ajánlatok, amelyek ekkor már 3, 6 havi kamatperiódusúra váltanak, azaz 5 év után magasabb kamatkockázatot hordoznak.

Alábbi kalkulátorral nézheted meg a legolcsóbb lakáshiteleket!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

1 év alatt 2,36%-os kamatemelkedés esetén lehetne jobb ismét az otthonteremtő hitel

Akkor járna ismét kamattámogatás az otthonteremtő hitelekre, ha 6% fölé emelkedne ezeknek a hiteleknek a kamata. Amennyiben valaki 5 évig fix konstrukciót választ, teljesen felesleges otthonteremtő hitelt felvennie, ugyanis a támogatás 5 éve alatt az ő hitelének kamata nem változik, és talál olcsóbb 5 évig fix piaci lakáshitelt.

Amennyiben valaki az 1 évig fix ajánlatokból választana, annak azon kell elgondolkodnia, hogy vajon emelkedhet-e 1 év alatt a lakáshitelek kamata 2,36%-ot. Ugyanis a számításaink szerint ekkora kamatemelkedés kell ahhoz, hogy ismét megérje otthonteremtő lakáshitelt törleszteni piaci helyett (a támogatott hitelek kamatának számítási módját kormányrendelet írja le).

Aki azonban ekkora kamatemelkedésre számít 1 év alatt, az hamarabb választ hosszú távra, akár 10-20 évre fix törlesztőt, minthogy az otthonteremtő hitellel bohóckodjon. Értjük ezalatt a támogatás miatti plusz dokumentációt (NAV igazolás a köztartozás mentességről, OEP igazolás a társadalombiztosítás meglétéről), és az esetenként hosszabb hitelbírálatot.

 

Mikor lehet életszerű az otthonteremtő támogatott lakáshitel?

Mivel számos dologtól függ, hogy melyik banktól vehetsz fel hitelt, lehetséges, hogy a legolcsóbb piaci ajánlatok kiesnek a sorból, és egy otthonteremtő lakáshitel lesz a megoldás számodra. Ezt leszámítva viszont nem igen tudunk érvet felhozni jelenleg a támogatott hitelkonstrukció mellett.

És természetesen ne keverjük össze a fent bemutatott ajánlatot a CSOK 10+10 lakáshitellel, amely még a bolondnak is megéri, de csak akkor, ha a feltételek adottak! Ez a hitel ugyanis 25 évig 3%-os éves kamattal bír, kizárólag új lakás vásárlására, vagy építésre használható fel, és csak azoknak a családoknak, amelyek megkapják 3 gyermek után a 10 millió forint összegű Családi Otthonteremtési Kedvezményt is!

Keress lakáshiteleink között: otp vagy fundamenta lakáshitel? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés