Hétfőtől még kedvezőbb a növekedési hitel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-24 Frissítve: 2019-05-02
 

A húsvéti nyúl előzetes ajándékaként értékelhetik a cégtulajdonosok az elmúlt időszak legkedvezőbb vállalati finanszírozási formájának, a növekedési hitel elérhetőségében bekövetkezett enyhítést. A maximum 2,5%-os hitel ma már külföldi vállalatok részesedésének megvásárlására is használható (az egyéb beruházási célok mellett). Az enyhítés egyszerre pozitív és meglepő.

A növekedési hitel 2016-tól már csak beruházási célokra vehető fel. Ezen célok között a gépbeszerzéstől, a telephelyvásárláson keresztül a kapacitásbővítésen át egészen a részesedés vásárlásig, számtalan lehetőség adódik.

A március 21-től érvényben lépő változás szerint már nem kizárólag belföldi székhelyű társaság részesedése vásárolható meg a Növekedési Hitelprogram keretében, hanem külföldi is. Az MNB tájékoztatóját alaposan át kell mazsolázni a változás azonosításához, ugyanis nem történt más, minthogy kikerül a „belföldi székhelyű” szóösszetétel a részesedés szerzés elől…

A részesedés vásárlás a növekedési hitel felhasználásán belül (a telephely bővítés és vásárlás mellett) az egyik legnépszerűbb lehetőséggé vált a vállalkozók között. Ennek oka viszonylag egyszerű: 2,5%-os kamat mellett finanszírozhatunk egy olyan terjeszkedést, ahol a tulajdonos befektetésének az elvárt éves megtérülése minimum 10%, de inkább 15-20%.

Ellenőrizd, hogy céged megfelel-e a növekedési hitel legalapvetőbb elvárásainak:


Széchenyi hitel
Bankmonitor

Mit érdemes tudni a részesedés vásárláshoz felvenni szándékozott hitelről? Kik és hogyan kaphatják meg?

A legfontosabb tudnivaló, hogy a bankok a részesedés vásárlást a magasabb kockázatú ügyletek közé sorolják. Olyan cégtulajdonosoknak szeretik megadni, akik hosszú éveken keresztül bizonyították vállalkozói képességüket, saját eddigi tevékenységük érdemi profitot termelt (itt némi problémát jelenthet a hagyományos adóminimalizáló filozófia).

Részesedés vásárlásnál az ügylet szempontjából a következőket vizsgálja árgus szemekkel a bank:

  • Megszerzi a többséget (50,1%) a hiteligénylő? Ezen keresztül biztosítható cégjogilag a kontroll. Ha nincs meg a többség, akkor lényegesen alacsonyabb a hitelezhetőség valószínűsége.
  • Olyan területen vásárol céget a vállalkozó, amihez ért? Egy sarkított példával élve: ha eddig autómosót üzemeltetett, akkor nem célszerű gyógyszerkutató cég részesedésvásárlására hitelt kérni… Kevésbé sarkított példa: hiába bújt elő a felhők mögül az ingatlanpiac napja 7 év után, csak akkor vásároljunk ingatlanfejlesztő, hasznosító cégben részesedést, ha van ingatlanpiaci tapasztalatunk…. legalábbis ekkor kérjünk hozzá hitelt.
  • Be kell mutatni a banknak, hogyan biztosítható, hogy a megvásárolt cég sikeresen fog működni a tulajdonosváltást követően is. A menedzsment marad, vagy megy? Milyen ösztönzőket kap?

Mint minden hitel esetében, kiemelten fontos az önerő mértéke, mely minimálisan 30% a hazai bankok elvárásában.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés