Hitelcsapda: hogyan kerüld el? Ha már beleestél így oldhatod meg

Hitelcsapda: hogyan kerüld el? Ha már beleestél így oldhatod meg
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-03 Frissítve: 2020-03-31
 

Bárkivel, bármikor előfordulhat. Elég egy létszámleépítés a munkahelyen, vagy egy szerencsétlen baleset és a megbillent pénzügyeink miatt veszélybe kerülhet akár az otthonunk is. Mi történik, ha nem tudjuk fizetni a hitelünk törlesztőrészletét? Sokszor fordul elő, hogy olyan érdeklődők keresnek meg bennünket, akik több hitelt is görgetnek maguk előtt. Egyik hitelből a másikba ugrottak, új hitelt vettek fel az előző törlesztésére, így hitelcsapdába kerültek. Nézzük meg hogyan lehet elkerülni az ilyen helyzeteket és ha már beleestünk hogyan juthatunk ki a gödörből!

Tegyük fel, felvettünk egy
személyi kölcsönt. Különösebb erőfeszítés nélkül kaptunk
hitelkártyát és a folyószámlánkhoz is kapcsolódik egy hitelkeret. Menet közben elvesztettük a munkánkat, vagy csökkent a fizetésünk. Először a hitelkeretünket használtuk ki teljesen, de még ott a hitelkártyánk! Jó ötletnek tűnt a hitelkártya keretünket a hiteltörlesztésre használni. Így azonban nem vásárlásra használtuk a hitelkeretet, amiért óriási kamatot kell fizetnünk. A késedelmes törlesztés miatt fizetünk büntető kamatot is. Az adósságunk egyre csak nő!    A nem kellően felmért hitelfelvétel, árfolyamváltozás, kamatemelés, stb. sok embert sodort adósságcsapdába, amiből nem látszik kivezető út. A hitel nem évül el, akár az adós élete végéig is a hitel miatt a fizetésének, vagy nyugdíjának egy részét letilthatják. A fizetéséből levont összeg legtöbbször csak a végrehajtói díjra és a kamatokra elég, gyakran talán még arra sem.   
Mik a tipikus hibák?

  • „Ez a tv csak picivel kerül többe és mennyivel nagyobb!”
  • egy kategóriával nagyobb autó, mint amire valóban szükségünk lenne
  • hitelkártya nem csak vásárlásra való használata
  • egy magasabb kamatozású hitelből fizetjük az előző hitelünket

Talán a legfontosabb, hogy ne csapjuk be önmagunkat, figyeljünk az árulkodó jelekre és cselekedjünk!  
Mi a megoldás?   Azoknál, akik éppen hogy csak felszínen vannak, de nagy nehézségek árán még fizetik a részleteket, – váratlan helyzetre viszont nincsenek felkészülve – még nincs minden veszve.
Akik már néhány havi késedelembe estek most hagyják abba az olvasást és irány a bank! Sokkal jobban járunk, ha időben értesítjük a hitelt nyújtó bankot!   Akinél egyértelműen látható ez a folyamat, ne késlekedjen! Sürgősen kezdje meg a B terv kidolgozását! Akármelyik kategóriába is tartozunk, tervezzük meg jövőnket, és lássunk neki a helyreállításának, mert ezt senki nem fogja megtenni helyettünk!  
Hogyan?   Első lépésben lehetőség van arra, hogy törlesztőnket átmenetileg csökkentse, átütemezze a bank. Ez megoldást jelenthet akkor, ha hirtelen veszítjük el állásunkat, de egyébként jó eséllyel találunk magunknak munkát, vagy ha átmenetileg munkaképtelenné válunk.    Segítség lehet az is, ha meghosszabbítjuk hitelünk futamidejét. Ezáltal csökken a havi törlesztőrészlet, és később, ha anyagi helyzetünk rendeződik, még mindig módosíthatjuk a szerződésünket. A lényeg, hogy a bank lássa a fizetési hajlandóságunkat.   Ha nagyobb a baj, akkor kérhetjük a hiteltörlesztés szüneteltetését (türelmi idő) is. Bankonként változó, hogy ezt hány hónapban határozzák meg. Ezzel nyerhetünk néhány hónapot arra, hogy rendezzük sorainkat. Amíg nem estünk késedelembe van lehetőségünk a hitelkiváltásra is egy kedvezőbb kamatozású hitellel. Ennek persze vannak költségei, amit az adósnak kell megfizetni, de számos pénzintézet a felmerülő költségek nagy részét megfinanszírozza, így nem kell azonnal fizetnünk. Érdemes akár több hitelünket is egy, összességében kedvezőbb kamatozású hitellel kiváltani.    Mindig az a legjobb megoldás az adósságcsapdába esett ügyfélnek, ha a bankkal közösen beszéli át és találja meg a megoldást.  
Sürgősen pénzre van szükséged? Találd meg a legolcsóbb gyorskölcsönt a kalkulátorunk segítségével!


Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés