Hiteled van vagy szükséged lenne rá? – Ez vár rád 2018-ban!

Hiteled van vagy szükséged lenne rá? – Ez vár rád 2018-ban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-02 Frissítve: 2021-07-01
 

Nem kérdéses, hogy felpörgött a hitelezés Magyarországon, óriási volt az érdeklődés a lakáshitelek iránt, de például a fogyasztási hiteleknél is új csúcs született az előző esztendőben. Joggal vetődik fel a kérdés az év első napjaiban, hogy mire számíthatunk az előttünk álló évben. Ezen belül is az érdekelt bennünket, hogy vajon még olcsóbban lehet lakáshitelhez jutni, vagy esetleg behúzzák a féket a bankok.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A gyors válaszunk minderre az, hogy semmi sem indokolja azt, hogy a felfokozott hitelezési aktivitás visszaszoruljon, sőt további növekedésre van kilátás. Mindezt alapvetően az támogatja, hogy a hitelkamatok stagnálására, vagy egyes esetekben az esésére van remény.

Ennek legjobb bizonyítékát Nagy Márton, az MNB alelnöke szolgáltatta. Egy októberi rendezvényen azt mondta, hogy a jegybanki alapkamat 2020-ig egészen biztosan 0,9%-on maradhat, sőt, ha támogató a környezet, akkor még tovább is. A másik fontos üzenet az volt, hogy a 3 havi BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) 2019 elejéig nulla közelében tud maradni.

Fontos tudni, hogy már nem is alapvetően az alapkamatra kell odafigyelni, mert a hitelek kamata a BUBOR-tól függ a változó kamatozású hiteleknél. A lakáshitelek friss folyósításakor közel 50%-ban vesznek fel BUBOR-hoz kötött hiteleket, így kiemelt jelentősége van, hogy merre megy tovább a BUBOR.

A nyilatkozat idején a BUBOR 3 bázisponton állt (0,03%-on), és a jegybank alelnökének szavai alapján még egy évig biztosan élvezhetjük az alacsony kamatokat. Magyarra fordítva:

  • aki felvett BUBOR-hoz kötött hitelt, az a következő egy évben sem fog nagy változást tapasztalni, a korábban csökkenő törlesztők a jelenlegi szinten maradhatnak 2019 elejéig,
  • aki 2018-ban venne fel lakáshitelt, és az olcsóbb változó kamatú hitelt nézte ki, az valószínűleg hasonló kondíciókkal kaphat hitelt az év során, hacsak a bankok a kamatfeláron nem változtatnak.

A lakáshitelesek másik fele azonban már most is inkább a kiszámíthatóságot választja, amiért cserébe egyre kisebb prémiumot kell kamatban kifizetni. Jó hírünk pedig mindenkihez van, azok számára is, akik már felvettek rögzített hitelt és azok számára is, akik csak fel akarnak ilyet venni.

A rögzített hitelt választók azért örülhetnek, mert Nagy Márton szerint a következő 7 évben a reálkamatok negatívak maradhatnak, vagyis a jegybank 3%-os inflációs céljától elmaradnak majd a kamatok. Ezért akkor sem kell aggódniuk a kamatemeléstől, ha a kamatperiódus (fix kamatú időszak) lejár, mert nem lesz évek múlva ettől gyökeresen eltérő kamatszint.

A hitelfelvételben gondolkozók pedig azért érezhetik magukat előnyben, mert ahogy azt egy korábbi cikkünkben megírtuk, a jegybank 2018 elejétől új intézkedéseivel a hosszú kamatokat akarja csökkenésre bírni. Ez közvetlenül lentebb nyomja a rögzített hitelek kamatait is. A fő mondás az, hogy minél kisebb lesz a különbség a változó és rögzített hitel kamatai között, annál jobban megéri – minden egyéb változatlanságát feltéve – a rögzített hitelt választani.

Biztos sokaknak beugrik, hogy a rögzített hiteleknél 2017 nyarán jelentek meg a jegybanki minősítéssel rendelkező hitelek, a fogyasztóbarát lakáshitelek. A várakozásaink szerint ezen a téren a kamatok csökkenésére van kilátás. Egyrészt azért, mert az állampapírhozamok esése az induló hitelkamatokat is magával húzza. Ezen felül pedig akár a bankok a kamatfelárukat is csökkenhetik (referenciakamat + kamatfelár = hitelkamat). Ez utóbbira azért van kilátás, mert a bankok is olcsóbban juthatnak forráshoz, és a kamatkockázatukat egyszerűbb lesz fedezniük.

Végül, de nem utolsó sorban arról is meg kell emlékeznünk, hogy hónapokon belül választásokra kerül sor. Több olvasótól is kaptunk ilyen irányú kérdéseket, hogy a választásoktól kell-e tartani, például bizonyos állami lakásvásárlási kedvezményeket eltörölhetnek-e az említett esemény után.

A véleményünk az, hogy ettől semmiképpen sem kell tartani. A legújabb előrejelzések szerint a jelenlegi kormány folytathatja a munkát és a látott kormányzati intézkedések mind azt mutatják, hogy elkötelezettek az ingatlanpiac felvirágozása mellett, és különösen sok kedvezményt vehetnek igénybe a nagycsaládosok. A kedvezményeket ebben a cikkünkben vettük sorra.

Minden egy irányba mutat, mégpedig oda, hogy hasonlóan megéri majd 2018-ban is hitelt felvenni. Egyes esetekben a kamatok csökkenése megáll (változó lakáshitelek, egyéb hitelek), míg más területen, a rögzített lakáshiteleknél például még kedvezőbbek lehetnek a hitelezési kondíciók.

Azonban ettől még nem spórolhatjuk meg a hitelfelvétel előtti munkát, mert a hitelek között óriási eltérések lehetnek. Az alábbi hitel kalkulátorok éppen abban lesznek nagy segítségetekre, hogy általuk megtalálhatjátok a leginkább hozzátok illő hitelt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés