Hogy fektet be egy jól menő vállalkozó?

Hogy fektet be egy jól menő vállalkozó?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-22 Frissítve: 2020-03-31
 

Sikeres vállalkozásokat tulajdonló, pénzügyekben jártas olvasónk megosztotta velünk milyen típusú befektetést keres. Többek között legyen olcsó és kezeljék profik, ami által várhatóan átlag felett teljesít. Nehéz ilyen befektetést mondanunk, ugyanis a kettő együtt nem létezik. Ráadásul az olvasó 50 millió forint feletti vagyona miatt már más lehetőségek kis szóba kerülnek, mint amiket ő eddig ismert.

Élethelyzet

A Bankmonitor naponta sokszor tucatnyi, vagy még több embernek segít a pénzügyeik intézésében, a legjobb döntések megtalálásában. A tanulságos történeteket igyekszünk cikkek formájában is feldolgozni, hogy ne csak az tanulhasson belőlük, akinek tanácsot adtunk, hanem bárki, aki olvassa történetüket. Néhány napja újra egy olyan esetbe botlottunk, amit szerintünk érdemes közkinccsé tenni.

Jól menő vállalkozást vezető olvasónkkal beszélgetve kiderült, hogy befektetési kérdésben kéri a segítségünket. Az ország nyugati szegletében élő, 50-es éveiben lévő vállalkozó az átlagnál jóval magasabb pénzügyi tudással és tájékozottsággal rendelkezett, de saját bevallása szerint sem ideje, sem kedve, sem szaktudása nincs ahhoz, hogy a pénzét folyamatosan kezelje és keresgélje a legjobb befektetéseket. 50 millió feletti vagyonából több befektetést is tervez megvalósítani. Ezek elmondása szerint a teljesség igénye nélkül:

  • amerikai államkötvények,
  • nyugat-európai illetve amerikai részvényindexbe történő befektetés,
  • átlag feletti hozamot biztosító érték alapú befektetés,
  • és olcsó (0,1-0,2%-os díjért) aktívan kezelt befektetés

Hogy mi az az aktívan kezelt befektetés, arról már írtunk korábban részletesen az alábbi cikkben:

Milyen befektetési alapot válasszak? Aktív és passzív különbségek

Hirdetés

Hirdetés

Megvalósíthatóság

Több ellentmondást is felfedeztünk a tervezetett befektetésekben. És nem arra gondolunk, hogy az amerikai államkötvényt jó vételnek tartjuk, vagy sem. Két főbb ellentmondás:

  1. átlagnál magasabb pénzügyi jártassága van, de maga is elismeri, hogy nem befektetési szakértő. Ideje is kevés van foglalkozni a vagyonával, mégis a vagyonának egy jelentős részével kapcsolatban pontos elképzelései vannak. Tűpontosan megmondta, hogy miben szeretné látni, miközben sem ideje, sem lehetősége mélyebb elemzéseket készíteni.
  2. illetve olyan befektetést keres, ami nem létezik: legyen olcsó és kényelmes (azaz kezelje más a pénzét helyette). Az olcsóságot olyannyira hangsúlyozta a felhasználónk, hogy többször is referenciaként hivatkozott az ETF-ekre, amelyek köztudottan a legeslegolcsóbb befektetések közé tartoznak.

Megoldás

Szerintünk ezeket az ellentmondásokat fel kell oldani, még mielőtt befektetne. El kell dönteni, hogy

  • saját elképzelések alapján, olcsón, de nem teljes piaci rálátással fektet be, vagy
  • kiengedi a döntés a kezéből, és akkor profik (természetesen pénzért, nem ingyen) segítik a döntését. 

Részletek

1.) ellentmondás – hozzáértés

Úgy gondolja, hogy foglalkozna is a pénzügyeivel, meg nem is. Van ugyan piaci rálátása, de koránt sem teljes körű, ráadásul az befektetési ismeretei ugyan kiemelkedőek, de nem nevezhető szakmai szintűnek. Ráadásul kevés idővel rendelkezik. Így kockázatos saját befektetési döntést hozni.

Ilyen méretű vagyonnal a szolgáltatói (banki) oldalról is sokkal erősebb támogatás kaphat, mint egy átlag ügyfél. Élethelyzetéhez jobban illeszkedő portfóliót tudnának ajánlani. Ráadásul megvan a lehetősége, hogy teljes egészében rábízza magát profi befektetetőkre, és vagyonkezelésbe adja megtakarításait. Ebben az esetben az előre meghatározott kereteken belül a kitűzött céllal összhangban egy szakember dönt a befektetéseiről. Időközönként kiigazítja az együtt kialakított befektetéseket, finom hangolja azokat.

2.) ellentmondás – olcsó és jó

Valami ilyesmit keres a pénze egy részével, de nagyon olcsón. Az aktívan kezelt befektetés ismertetője, hogy az azt kezelő szakember eldönti, milyen

  • eszközökbe (részvény, kötvény, stb)
  • milyen ideig (hosszú távú befektetés, vagy csak a rövid árfolyam ingadozást használja ki)
  • milyen devizanemben (forintban, vagy devizában)
  • milyen típusú befektetéssel (közvetlen részvénybefektetéssel vagy valamilyen más tőzsdei vagy tőzsdén kívül befektetéssel – határidő, ETF, forward stb)
  • stb.

fekteti be az ügyfél vagyonát.

Ez pedig nem olcsó. Olyan ez, mint az autószerviz ajtaján a kiírás: „Gyorsan, olcsón és jól dolgozunk. Kettőt választhat az előzőek közül.” Az alacsony költségű befektetéstől nem elvárható az átlagon felüli hozam. Előfordulhat, de hosszú távon, szisztematikusan nem valószínű, hogy túlteljesíti a piaci hozamot.

Egyszerűen az alacsony költségű termékek másként működnek. Nincs elegendő bevétel arra, hogy megfizessék a jól képzett, kiemelkedő tudású szakembereket. Nincs, aki észrevenné az 50% hasznot nyújtó sztorikat.

Ha aktívan kezelt, minőségi szolgáltatásra vágysz, akkor nem az alsó polcról kell válogatni. Az ilyen alapok általában nem a legolcsóbbak: a többlethozamnak is ára van. A szakembereken kívül nem olcsó az befektetések infrastruktúrája sem. Hiba látja előre valaki, hogy kínai részvénypiac egyik szegletében növekedés várható, ha nem tud befektetni ebben a távol-keleti országban.

Az üzenet, amit szeretnénk, ha minden olvasónk megértene ebből a cikkből, a következő:

  1. Értsétek meg, akár az autószerelőnél, vagy az asztalosnál, a befektetések világában sincs olyan, hogy valaki egyszerre dolgozik kiváló minőségben, gyorsan és olcsón is. Ha magas hozamot akarsz nagy kényelemmel, akkor azért meg kell fizetned a legjobb szakembert, tehát nem lesz olcsó a számla! Van olcsó megoldás, de akkor vagy a kényelemről kell lemondanod, vagy meg kell elégedned szerény hozamokkal.
  2. Amikor elmész az orvoshoz, az autószerelőhöz, vagy akár az asztaloshoz, akkor nekik sem mondod meg lépésről lépésre, hogy mit hogyan csináljanak. Ne tedd ezt a befektetési szakemberekkel sem! Ha megvan a tudásod ahhoz, hogy eldöntsd, mibe akarsz befektetni és időd is van arra, hogy kövesd és kezeld a befektetéseidet, akkor nincs szükséged szakemberre. Ebben az esetben olcsón meg tudod úszni a dolgot. Ha viszont nem értesz hozzá és időd sincs, akkor ki kell fizetned valakit, aki segít.
Hirdetés
Hirdetés