Hogyan befolyásolja a cég tőkéje a felvehető hitel nagyságát?

Hogyan befolyásolja a cég tőkéje a felvehető hitel nagyságát?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-15 Frissítve: 2017-03-07
 

Hitelfelvételnél vállalkozásunk profittermelő képessége mellett a második legmeghatározóbb tényező a társaság tőkéje. A bankoknál fontos szempont, hogy a hiteligénylő cég mekkora saját tőkével rendelkezik, hogyan alakul a saját- és idegentőke (hitel) aránya. Az elvárt arány ágazatonként más és más. Mit vár tőlünk a bank? Hogyan tudunk megfelelni a követelménynek?

Tőkére szükség van – stabil működés, biztos hitelezhetőség

A saját tőkének meghatározó szerepe van a vállalkozás stabil működésének biztosításában. Saját tőkének tekinthető a tulajdonos által rendelkezésre bocsátott pénz és egyéb eszköz (apport), illetve a cég adózott eredményéből a vállalkozásban hagyott profit.

Tevékenység jellegétől függően a hitel/saját tőke arány más és más. Az eszközigényes termelési tevékenységet folytató ágazatoknál a hitelarány jóval kisebb mértékben egészséges, mint egy kereskedő, vagy szolgáltató cégnél. Egzakt számok nehezen állapíthatok meg az egészséges, bankok által is elfogadott hitelarányra, az alábbi táblázat a Bankmonitor tapasztalati értékeit mutatja beruházási, több évre felvett hitelek esetében:

Egy 20m Ft saját tőkével rendelkező termelési ágazatban tevékenykedő vállalkozás számára biztosítható hitelösszeg nem haladhatja meg a 40m Ft-ot, míg ha ugyanez a társaság kereskedelemmel foglalkozik, akkor kaphat akár a 120m Ft-os hosszú távú hitelt is.

Legcélszerűbb módja a saját tőke biztosításának a vállalkozásban kimutatott és benne hagyott megtermelt profit:

  • egyrészt minél nagyobb egy cég ténylegesen kimutatott profitja, annál magasabb összegű hitel visszafizetésére alkalmas  (a megtermelt profitból magasabb éves kamat és tőkefizetés teljesíthető)
  • másrészt a beruházáshoz, hitelfelvételhez szükséges önerő így innen biztosítható, nem pedig újabb (egyszer már leadózott és kivett) tulajdonosi befizetésekből.

Átértékelés – becsapós megoldás?

Sok vállalkozás „javítja fel” saját tőkéjének nagyságát – könyvelője tanácsára – már tulajdonban lévő ingatlan könyv szerinti értékének átértékelésével.

Vigyázat, a bankok szemében az átértékelés csak illúzió. Hitelbírálatnál az átértékelésből adódó pozitív irányú „torzítást” a bankok kiszűrik, s az általuk megállapított aránynál azt nem veszik számításba.

Ha szeretnéd megnézni, hogy vállalkozásod mekkora összegű hitel felvételére alkalmas, használd vállalati hitel-kalkulátorunkat:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

     

    Hirdetés

    Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

    Hirdetés