Hogyan fektess be sikeresen? Az USA 2. leggazdagabb emberének javaslatai

Hogyan fektess be sikeresen? Az USA 2. leggazdagabb emberének javaslatai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-10
 

Mióta pénz létezik a sikeres befektetés titkait szinte mindenki szeretné megfejteni. A világ egyik leghíresebb befektetőjeként számon tartott, az USA második leggazdagabb embere, Warren Buffett végtelenül egyszerűen megvalósítható javaslatokat osztott meg a nagyközönséggel az USA Today hasábjain.

Buffett soha nem törekedett arra, hogy mítoszokat építsen maga köré. Szerinte a jó befektetés titka a következetesség és a rózsaszín köd lebontása. Fontos, hogy alábbi tanácsait teljes mértékben az átlagember számára fogalmazta meg, a Bankmonitor minimális kiegészítéseket hozzátett a magyar vonatkozásokhoz az írás végén. 

Így kerülheted el a leggyakoribb befektetői hibákat: 

  1. Ne próbáld meg kitalálni, hogy mely pillanatban lehet a legjobban befektetni
    Azok az emberek, akik úgy gondolják meg tudják becsülni a piacok rövid távú árfolyammozgásait, általában komoly veszteségeket könyvelhetnek el előbb, vagy utóbb. A piac rövid távú mozgásai nem kiszámíthatók. (És soha ne hidd el senkinek, hogy ő tudja mi fog történni holnap a világ tőzsdéin.)
     
  2. Ne fektess be minden nap, ne „pörgesd a pénzed”
    Jó cégekbe befektetni és hosszú távon tartani, sokkal kifizetődőbb, mint tőzsdecápát játszani és naponta venni és eladni… Aki túl gyakran fektet be, az nagy valószínűséggel komoly hibákat követ el.
  3. Túl sok költséget fizetni a befektetésünkért
    Tisztában kell lenni azzal, hogy egy befektetés mennyibe kerül. Nem éri meg drága tanácsadót fizetni, vagy drága befektetési alapot vásárolni, amikor olcsó alternatívák is rendelkezésre állnak. Amennyiben megvásárolunk egy olcsón elérhető alapot, mely egy nagy tőzsdeindex mozgását követi, akkor biztosak lehetünk benne, hogy pénzünk minőségi, jó vállalatokat magában foglaló portfólióban lesz. Az indexből a rossz cégek kikerülnek, így tisztul a befektetésünk és a feltörekvő, jó cégek bekerülnek. 

A fenti stratégia bizonyítottan működik, ha nem egy adott pillanatban fektetünk be (egy piaci csúcsponton), hanem folyamatosan, a rendszeresen keletkező megtakarításainkat időről időre invesztálva. A folyamatos befektetés elveszi annak a tényezőnek a súlyát, hogy eltaláljuk-e a legjobb pillanatot a befektetésre. 

Magyar vonatkozások – kiegészítések a Bankmonitortól

Sajnálatos módon a magyar tőzsde kicsi. Túl kicsi… Egy magyar befektető, vagy megtakarító számára nem egy optimális alternatíva a magyar tőzsde mozgásait egy, az egyben leképző befektetési alapot megvásárolni. A külföldi befektetések költsége pedig igen nagy eltéréseket mutat egy-egy szolgáltató esetében, azaz a végső hozamunk nagymértékben azon múlik majd, hogy milyen költség mellett fektetünk be.

A külföldi befektetések ma már széles körben elérhetőek, igaz – néhány kivételtől eltekintve – nem a bankoknál, hanem az erre a területre specializálódott brókercégeknél, befektetési szolgáltatóknál. 

Ma hazánkban több mint 1000 befektetési alap vásárolható meg, mely hatalmas kínálatot képvisel. A Bankmonitoron közel 900 befektetési alap leírása érhető el, a legfőbb vonatkozó költségtételekkel együtt. 

Fontos kiemelnünk, hogy amennyiben egyszeri nagyobb befektetést valósítunk meg és nem folyamatosan invesztálunk, úgy a befektetés időpontja igenis jelentős szerepet fog játszani (szemben a fent említett 1. ponttal.) 

Nézd át, milyen befektetéseket érhetsz el. Fontos, hogy ma már azt is biztosítjuk a Bankmonitor felhasználóinak, hogy közvetlenül kérdezhessenek egy szakembertől mielőtt döntést hoznak. A kérdezési lehetőséget az alábbi keresőt elindítva a weboldalunk jobb hasábjában fogjátok megtalálni. 

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés