MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Hogyan finanszírozd dinamikusan fejlődő vállalkozásod?

  • 2017-05-31
  • szerző: bankmonitor.hu

Az intenzív növekedési fázisban lévő cégek helyzete finanszírozási szempontból (sem) egyszerű. A klasszikus hitelezésben (folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hitel) a bankok az adható hitelnagyság megállapításakor múltbéli pénzügyi adatokból indulnak ki.
Az átlagosnál nagyobb növekedési ütemet diktáló társaságok igen gyorsan ki tudják nőni ezt a keretet: megnövekedett alapanyag-, munkaerő igény, szükséges újabb eszköz a kapacitás bővítéséhez, amivel a növekvő igényeket ki tudják szolgálni…
Megoldás ebben a helyzetben is van, a vevőkre alapozott finanszírozás, a faktorálás formájában.


Ha egy vállalkozás egyszer beindul, a mókuskerék felpörög, – érkeznek a megrendelések -, hamar előállhat a helyzet, amikor a működés finanszírozására rendelkezésre álló forrás szűkössé válik:

  • gépeinket több műszakban kell üzemeltetni, amihez plusz munkaerőt kell igénybe vennünk,
  • több alapanyagra van szükségünk, gyorsabban – még azelőtt megkell rendelnünk azt, mielőtt az előző megrendelés árbevétele beérkezhetett volna,
  • esetleg újabb gépeket vásárolni, amivel a megrendeléseket időben teljesíteni tudjuk.

Mindez jelentős költségvonzattal jár, ami persze idővel megtérül – hiszen ezért csináljuk az egészet -, az átmeneti időszakot azonban menedzselnünk kell pénzügyi szempontból.
Az átlagosnál nagyobb növekedési ütemet a jövőre vonatkoztatva a bankok nehezen kezelik, hiszen alapvetően az adható hitelnagyság elbírálásakor a múltbéli adatokból indulnak ki:

  • előző éves árbevétel alapján kalkulálják a következő évre biztosítható folyószámlahitelt,
  • meglévő készlet és vevő állományunk alapján határozzák meg forgóeszköz hitel keretünket,
  • korábbi évben realizált profit alapján döntik el meg a maximálisan adható beruházási hitel nagyságát (a min. elvárt 20%-os önerő és a maximálisan megengedett futamidő mátrixában)

Ha szeretnéd megtudni, hogy céged frissen lezárt 2016-os számai alapján most mekkora összegű rövid- és hosszú távú hitellel kalkulálhat, használd vállalati hitel-kalkulátorunkat:

Mi lehet a megoldás, ha túl szeretnénk nyújtózkodni a takarón?

Egy jó vevő-szállítói viszony a legértékesebb kincs vállalkozásunk számára. A jó vevők biztos megrendelést és bevételforrást jelentenek cégünk számára. Ugyanakkor vállalkozásunk hitelfelvételénél is fontos szerepet tölthetnek be. Dinamikus pályára lépett vállalkozásunk finanszírozásának megoldásában a kulcsszerepet vevőink játszhatják:

A vevőkre alapozott finanszírozási forma, a Faktorálás alapvetően egy rövid távú hitel alternatíva, ahol maga a vevőkövetelés szolgál biztosítékként. A finanszírozás mértéke nem a cég múltbéli pénzügyi számainak függvénye, hanem a vevő számlák nagyságához igazított, így rugalmasan követi a cég tényleges finanszírozási igényeit. Mindez a bruttó számlaértékre vetített 1-3%-os költség mellett. A kiállított és teljesítésigazolással kiegészített számla bruttó ellenértékének 80-90%-ához akár 1 napon belül is hozzájuthatunk a sokszor 30-90 napos vevői fizetési határidő helyett. Ezt hívják faktor finanszírozásnak.

Hogyan oldhatja meg a faktorálás a különböző finanszírozási igényünket?

Vevőktől származó árbevételünk nagyrészéhez gyorsabban hozzájutunk, a következő megrendeléshez szükséges alapanyagot hamarabb meg tudjuk rendelni, gyorsulhat gyártási forgási sebességünk – ugyanannyi idő alatt több vevőt tudunk kiszolgálni.
A vállalkozás saját tőkéje nincs lekötve a vevőkövetelésekbe, a folyamatos faktor finanszírozáson keresztül felszabaduló saját forrást át tudjuk csoportosítani,

  • akár a hirtelen megnövekedett munkaerő igény bérezésére,
  • akár a kapacitásnövekedés által generált beruházási igények finanszírozására (pl.: újabb gyártósor megvásárlására).

Hogyan működik a gyakorlatban?

1. A pénzintézet (Faktortársaság) bevizsgálja azon vevőket, melyektől származó bevételeket a társaság előfinanszíroztatni szeretné. Itt elég megadnunk a vevők beazonosításához szükséges adatokat (pl.: cégnév, adószám), illetve a benyújtanunk a köztünk lévő adásvételi szerződést.

2. A vizsgálat eredményeként a Faktortársaság minden vevőre külön limitet (leegyszerűsítve: hitelkeretet) állapít meg. Azaz megadja, hogy az adott vevőtől egyszerre maximum mekkora követelést hajlandó előfinanszírozni.

3. A keretek sikeres felállítását követően már nyújthatjuk is be az első kiállított számlánkat, mely bruttó (azaz ÁFA-t is tartalmazó!) összegének 80%-át – de jobb vevők esetében akár 90%-át is – a sokszor 30-90 napos fizetési határidő helyett akár 1 napon belül megkapjuk a számlánkra. Vevőnket a faktorálás tényéről értesítenünk kell, hiszen ezentúl a számla értékét a Faktortársaság részére kell utalnia.

4. A számla ellenértékének maradék 20-10%-át akkor kapjuk meg, amikor vevőnk fizetett. A Faktortársaság ekkor vonja le saját díját, s a díjjal csökkentett összeget utalja át cégünk számlájára.

Itt megnézheted, hogy egyes vevőidhez kapcsolódóan mekkora finanszírozási limitet tudsz igényelni:

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.