Hogyan kell adózniuk a külföldieknek a magyar bankbetétek után?

Hogyan kell adózniuk a külföldieknek a magyar bankbetétek után?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-11-07
 

Mostanában gyakran kaptunk megkeresést abban a kérdésben, hogyan kell adózniuk a külföldi állampolgároknak a Magyarországon elért kamatjövedelem után. A kérdésre ebben a cikkben adjuk meg a választ.

Külföldi állampolgárok esetén két kérdést kell tisztázni, az egyik, hogy devizabelföldinek, vagy külföldinek minősül-e, illetve hogy uniós állampolgár, vagy az EU-n kívüli állampolgárságú-e. (A kamatfizetéskor aktuális állapot számít.)

Az EU állampolgárai számára a bankok kamatot nem vonnak le, ellenben a kamat tényét és az uniós állampolgár személyi adatait megküldik az adóhivatalnak, amely hivatalból továbbítja azt az illetékes adóhivatalnak. Ilyenkor az elért kamatjövedelmet a külföldi állampolgárnak a helyi adóhatóságnál kell bejelentenie és az esetleges adóvonzatot is ott kell megfizetnie.

Nem uniós állampolgárok esetén a döntő, hogy van-e kettős adóztatás elkerülő egyezmény Magyarország és az adott állam között. Amennyiben van és a szükséges dokumentumok (az adott adóévre érvényesített illetőségigazolás hivatalos magyar fordítása, szükség esetén úgynevezett haszonhúzói igazolás, szintén magyar nyelven.) benyújtásra kerülnek, akkor az egyezményben meghatározott mértékű adó fizetésére kötelezett a számlatulajdonos, ezek hiányában az adó mértéke a szokásos 16%. Amennyiben a szükséges igazolásokat később bemutatja az ügyfél a magyar adóhatóságnál, kérheti az esetleges különbözet megtérítését a hatóságtól.

Az EU állampolgárai az országhoz tartozásukat személyesen, vagy megbízón keresztül is igazolhatják, ehhez a lakcímüket és hivatalos okmányaikat, vagy a területileg illetékes adóhivatal illetőségigazolását kell eljuttatni a bankba. Ezen adatok hiányában a bank az állampolgárságból indul ki.

Amennyiben kérdéses, hogy levonta-e a kamatadót a bank, legegyszerűbb személyesen vagy telefonon megkeresni a számlavezető bankot, ahol azonnal tudnak felvilágosítást adni, levonták-e a kamatadót az adott betétnél.

Hirdetés
Hirdetés