Hogyan működik a gazdaság most, és hogyan fog 2015-ben?

Hogyan működik a gazdaság most, és hogyan fog 2015-ben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-07
 

A jelenlegi gazdaságban kitüntetett szerepet játszanak a bankok. A jövőben ez megváltozhat? Aligha… Ám sok minden változhat a jövőben: az áfa, a forint árfolyama, részvénypiaci indexek, kamatszintek. Mit hoz a jövő? Senki sem tudja biztosan. Előrejelzések azonban léteznek. Ezek közül ismerhetünk meg párat.

Magyarországon szitokszó lett a bank. „Mert elveszi az emberek jövőjét a hatalmas törlesztőrészletekkel!” Egyesek odáig mennek, hogy nem is kellenek nekünk a bankok. Ez viszont olyan óriási tévedés, minthogy nem kell a levegő az élethez. A hitelezés olyan elengedhetetlen kelléke a modern gazdaságnak, mint az élethez a levegő. Már az ókori Mezopotámiában, vagy Görögországban is léteztek hitelek. A Legnagyobb Magyar (Széchenyi István) pedig egy egész művet írt Hitel néven. Mert mi történne hitelezés (azaz bankok) nélkül? Az emberek szüleikkel élnének felnőtté válásuk után 15-20 évig (amíg össze tudnak spórolni egy külön lakást), a vállalkozások egy része nem indulna el, vagy sohasem fejlődne (tőke hiányában), és alapvetően a gazdaság is recesszióba sodródna. A témával mélyebben az Alapblog foglalkozott, ahol még sok részletet megtudhatsz.

Az év végével megszaporodnak a jövőt latolgató írások. Ebbe a sorba illeszkedik Zsiday Viktor víziója, melyben 7 pontban foglalja össze, hogy mik azok a meglepetések, amik akár meg is történhetnek 2015-ben. Ilyen a 280-as euró-forint árfolyam, a 0,75%-os alapkamat idehaza, 2%-os német hosszú kötvényhozam, vagy a jelenlegi 2900-as árszintről 6000 pontos tartományba ugró kínai részvénypiaci index. Ha kíváncsi vagy mind a 7 meglepő várakozásra, olvasd el Zsiday Viktor blogbejegyzését!

A Superposition alapkezelője még távolabbi (talán soha el nem érkező) jövőt, azon belül is az ideális pénzrendszert boncolgatja. Szerinte a jelenlegi gazdasági szabályozás egyes problémáira megoldás lehetne, ha a gazdagok magasabb áfakulccsal adóznának. És hogyan működne ez a progresszív áfa? Olvasd el a részletes működését!

És végül a Zsiday Viktor blogbejegyzésében is említett kínai részvénypiaci index (Shanghai Composite) ábrája. (Kattints a képért!) Az elmúlt hat hónapnyi teljesítményét mutató grafikonon szépen látszik, hogy az eddigi lassan emelkedő trendből felfelé tört ki.

Hirdetés
Hirdetés