Banki termékek összehasonlítása

Hogyan teremtheted elő az önerőt vállalkozásod beruházási hiteléhez?

  • 2016-04-07
  • szerző: bankmonitor

Egyik olvasónk azzal kereste meg a Bankmonitor.hu-t, hogy kihagyhatatlan lehetőség került az útjába: végre saját telephelyet tudna jó áron vásárolni magának! Pénzügyi mutatói alapján jó eséllyel kaphat beruházási hitelt bármely banktól, de sajnos nem tudja a megfelelő mértékű önerőt a hitel mögé tenni, a vállalkozás likviditása így is igen megfeszített. Tudunk-e neki valami megoldást javasolni problémájára? Ismerünk-e olyan beruházási hitel konstrukciót melyhez nem szükséges önerőt biztosítani?

Önerő nélkül a mai gyakorlatban egyetlen egy bank sem hitelez, mindenhol minimum 20-30%-os az elvárt önerő a tulajdonos részéről. Még olyan esetben is, ahol „bombabiztosan megtérülő” beruházásról van szó. Erre jó példa a most bemutatott esetünk is, amikor a felvenni kívánt hitel után éves szinten fizetendő tőke és kamat együttesen alacsonyabb összegű, mint a jelenleg bérelt telephely bérleti díja.

Ügyfelünknek szerencséje volt!

Megütötte fülünket az a mondata, hogy a „vállalkozás likviditása megfeszített”. Kiderült, hogy ennek oka a cég igen magas követelésállománya, mely vevői (túl)erős pozíciójából adódik, akik ezt nem szégyellvén kihasználni, 180 napos fizetési határidővel hajlandóak csak fizetni neki, így rengetegrejtett pénztartaléka” dekkol a vállalkozásnak saját vevői zsebében.

A vevők hosszú fizetési határideje sok szabad tőkét köthet le, amit ha fel tudunk szabadítani, akár elegendő forrás állhat rendelkezésükre tervezett beruházásunkhoz szükséges önerőre is. Így történt ez ügyfelünk esetében is.

A megoldást egy speciális finanszírozási forma, a faktorálás jelentette!

A vállalati hitelezésnek ezen formája, kifejezetten a vevő követelésállományunkat finanszírozza. Ilyenkor nem a hiteligénylő pénzügyi múltját vizsgálják a pénzintézetek, hanem a vevőikét. Ha jók a vevők, a teljesítéskor kiállított számla bruttó értékének 80-90%-át azonnal megkaphatja a vállalkozás a pénzintézettől, szabaddá téve a „vevők által addig lekötött” pénzét.

A probléma tehát megoldódott, ügyfelünk nagyobb vevői részére kibocsátott számláinak faktorálásával megfelelő összegű pénzt tudott felszabadítani ahhoz, hogy elegendő önerőt tudjon telephelyvásárlásához szükséges hitele mellé biztosítani.

Melyik cégeknél működhet jól a faktorálás?

  • Olyan termelő vagy szolgáltató cégeknél, ahol
  • a vevőkör stabil (rendszeres megrendelőkkel rendelkezik),
  • vevőnként legalább 20-25 millió forint éves forgalmat bonyolítanak (lehet akár egy vevő is),
  • vevőkövetelés nem lejárt.

… és hogyan működik ez a gyakorlatban?

  1. A pénzintézet (Faktortársaság) bevizsgálja azon vevőket, melyektől származó bevételeket a társaság előfinanszíroztatni szeretné. Itt elég megadnunk a vevők beazonosításához szükséges adatokat (pl.: cégnév, adószám), illetve a benyújtanunk a köztünk lévő adásvételi szerződést.
  1. A vizsgálat eredményeként a Faktortársaság minden vevőre külön limitet (leegyszerűsítve: hitelkeretet) állapít meg. Azaz megadja, hogy az adott vevőtől egyszerre maximum mekkora követelést hajlandó előfinanszírozni.
  1. A keretek sikeres felállítását követően már nyújthatjuk is be az első kiállított számlánkat, mely bruttó (azaz ÁFA-t is tartalmazó!) összegének 80%-át – de jobb vevők esetében akár 90%-át is – 1 napon belül megkapjuk a számlánkra. Vevőnket a faktorálás tényéről értesítenünk kell, hiszen ezentúl a számla értékét a Faktortársaság részére kell utalnia.
  1. A számla ellenértékének maradék 10-20%-át akkor kapjuk meg, amikor vevőnk fizetett. A Faktortársaság ekkor vonja le saját díját, s a díjjal csökkentett összeget utalja át cégünk számlájára.

Nézd meg, mekkora finanszírozási limitet kaphat céged, használd alábbi kalkulátorunkat!


Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket