Hogyan teremtheted elő az önerőt vállalkozásod beruházási hiteléhez?

Hogyan teremtheted elő az önerőt vállalkozásod beruházási hiteléhez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-07 Frissítve: 2020-03-16
 

Egyik olvasónk azzal kereste meg a Bankmonitor.hu-t, hogy kihagyhatatlan lehetőség került az útjába: végre saját telephelyet tudna jó áron vásárolni magának! Pénzügyi mutatói alapján jó eséllyel kaphat beruházási hitelt bármely banktól, de sajnos nem tudja a megfelelő mértékű önerőt a hitel mögé tenni, a vállalkozás likviditása így is igen megfeszített. Tudunk-e neki valami megoldást javasolni problémájára? Ismerünk-e olyan beruházási hitel konstrukciót melyhez nem szükséges önerőt biztosítani?

Önerő nélkül a mai gyakorlatban egyetlen egy bank sem hitelez, mindenhol minimum 20-30%-os az elvárt önerő a tulajdonos részéről. Még olyan esetben is, ahol „bombabiztosan megtérülő” beruházásról van szó. Erre jó példa a most bemutatott esetünk is, amikor a felvenni kívánt hitel után éves szinten fizetendő tőke és kamat együttesen alacsonyabb összegű, mint a jelenleg bérelt telephely bérleti díja.

Ügyfelünknek szerencséje volt!

Megütötte fülünket az a mondata, hogy a „vállalkozás likviditása megfeszített”. Kiderült, hogy ennek oka a cég igen magas követelésállománya, mely vevői (túl)erős pozíciójából adódik, akik ezt nem szégyellvén kihasználni, 180 napos fizetési határidővel hajlandóak csak fizetni neki, így rengetegrejtett pénztartaléka” dekkol a vállalkozásnak saját vevői zsebében.

A vevők hosszú fizetési határideje sok szabad tőkét köthet le, amit ha fel tudunk szabadítani, akár elegendő forrás állhat rendelkezésükre tervezett beruházásunkhoz szükséges önerőre is. Így történt ez ügyfelünk esetében is.

A megoldást egy speciális finanszírozási forma, a faktorálás jelentette!

A vállalati hitelezésnek ezen formája, kifejezetten a vevő követelésállományunkat finanszírozza. Ilyenkor nem a hiteligénylő pénzügyi múltját vizsgálják a pénzintézetek, hanem a vevőikét. Ha jók a vevők, a teljesítéskor kiállított számla bruttó értékének 80-90%-át azonnal megkaphatja a vállalkozás a pénzintézettől, szabaddá téve a „vevők által addig lekötött” pénzét.

A probléma tehát megoldódott, ügyfelünk nagyobb vevői részére kibocsátott számláinak faktorálásával megfelelő összegű pénzt tudott felszabadítani ahhoz, hogy elegendő önerőt tudjon telephelyvásárlásához szükséges hitele mellé biztosítani.

Melyik cégeknél működhet jól a faktorálás?

  • Olyan termelő vagy szolgáltató cégeknél, ahol
  • a vevőkör stabil (rendszeres megrendelőkkel rendelkezik),
  • vevőnként legalább 20-25 millió forint éves forgalmat bonyolítanak (lehet akár egy vevő is),
  • vevőkövetelés nem lejárt.

… és hogyan működik ez a gyakorlatban?

  1. A pénzintézet (Faktortársaság) bevizsgálja azon vevőket, melyektől származó bevételeket a társaság előfinanszíroztatni szeretné. Itt elég megadnunk a vevők beazonosításához szükséges adatokat (pl.: cégnév, adószám), illetve a benyújtanunk a köztünk lévő adásvételi szerződést.
  1. A vizsgálat eredményeként a Faktortársaság minden vevőre külön limitet (leegyszerűsítve: hitelkeretet) állapít meg. Azaz megadja, hogy az adott vevőtől egyszerre maximum mekkora követelést hajlandó előfinanszírozni.
  1. A keretek sikeres felállítását követően már nyújthatjuk is be az első kiállított számlánkat, mely bruttó (azaz ÁFA-t is tartalmazó!) összegének 80%-át – de jobb vevők esetében akár 90%-át is – 1 napon belül megkapjuk a számlánkra. Vevőnket a faktorálás tényéről értesítenünk kell, hiszen ezentúl a számla értékét a Faktortársaság részére kell utalnia.
  1. A számla ellenértékének maradék 10-20%-át akkor kapjuk meg, amikor vevőnk fizetett. A Faktortársaság ekkor vonja le saját díját, s a díjjal csökkentett összeget utalja át cégünk számlájára.

Nézd meg, mekkora finanszírozási limitet kaphat céged, használd alábbi kalkulátorunkat!


Azonnali tájékoztatás a hitel feltételeiről.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hitelkeret megállapítása
a kibocsátott számlákra
Ft
nap
Bankmonitor

Az elérhető faktor finanszírozás részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegben kaphat finanszírozást (megelőlegezést) a céged?
  • Mennyi idő alatt?
  • Várhatóan milyen költség mellett?
  • Mitől függhet a finanszírozás mértéke?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés