Hogyan tudok cégemmel 20 m Ft hitelhez jutni

Hogyan tudok cégemmel 20 m Ft hitelhez jutni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-05
 

Mik a lehetőségek és melyek azok a minimum feltételek, amik egy 20 millió forintos nagyságú vállalkozói hitel megszerzéséhez feltétlenül szükségesek?


1. Gazdasági múlt

A legtöbb bank legalább 1 vagy 2 lezárt üzleti év alapján hajlandó csak hitelt nyújtani a vállalkozások számára, legyen szó bármekkora összegű hiteligényről is. A hosszú távú beruházási- és a forgóeszköz hiteleknél (rövid távú vevő és szállító finanszírozás) az elvárás 2 év.
Az árbevétel 10-15%-20%-ában maximalizált (és így az előző két hiteltípusnál alacsonyabb összegben elérhető) folyószámlahitelnél már 1 éves múlttal is el lehet indulni. Az tudni kell, hogy az árbevétel függvényében meghatározott arány a lezárt üzleti évek számával nő, megfelelő fedezet biztosításával (ingatlan!) egy több éves múlttal rendelkező társaság elérheti akár a 40%-ot is.
Vannak olyan pénzintézetek, ahol nem elvárás a múlt, induló vállalkozások számára is kínálnak hitelkonstrukciókat. Ilyen esetekben azonban mindig magasabb kamatozásra, illetve erősebb biztosítéki igényre kell számítanunk (tulajdonosi kezességvállalás, ingatlan fedezet, stb., … de ezekről majd később )
Ha kedvezményes vállalkozói hitelben szeretnénk gondolkozni, a Növekedési Hitelnél szabályként nincs előírva a gazdasági múlt, a gyakorlatban azonban enélkül kizárólag olyan projekt jellegű beruházások finanszírozhatóak, ahol a beruházás eredményeként megtermelt profit alátámasztható módon biztosított a hitel futamidejének idejére (pl.: vásárolunk egy csarnokot, melyre 5 évre leszerződött bérlőket tudunk hozni)

2. Kimutatott eredmény

Abban az esetben, ha 20 millió forint 5%-os piaci kamatozású beruházási hitelt szeretnénk vállalkozásunkkal felvenni egy átlagosnak mondható 5 éves futamidő mellett, az első éves fizetési kötelezettség 4,9 millió forint. A 4,9 millió forint a kimutatott profitunk max. 70%-a lehet, azaz 7 millió forint kimutatott profittal kell rendelkeznünk ehhez a hitelnagysághoz.
Kedvezőbb a helyzetünk abban az esetben, ha Növekedési Hitelben tudunk gondolkozni, az alacsonyabb kamatozásnak köszönhetően (a hitel teljes futamideje alatt fixen max. 2,5%!) már csak 6,3 millió forint az elvárt kimutatott éves profit.

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével itt azonnal ellenőrizheted, hogy céged jogosult-e a Növekedési Hitel felvételére:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Sok vállalkozás esik abba a csapdába, hogy az „adóoptimalizálási” szempontokat figyelembe véve a tényleges profitjának csak töredékét mutatja ki papíron. Ez sokszor járhat azzal a kellemetlen következménnyel, hogy nem tud hozzájutni a kívánt hitelnagysághoz, holott a cég tényleges teljesítménye bőven elbírná azt.

Hirdetés

Hirdetés

3. Rendelkezésre álló ingatlan fedezet

Minden banknál a szokásos biztosítéki követelmények közé tartozik. Legolcsóbban és legbiztosabban a 100%-os ingatlanfedezet mellett tudunk hitelt szerezni. Az ingatlan piaci értékét és a feledzeti értékét azonban nem szabad összekeverni: Ha van egy 20 millió forint piaci értékű ingatlanunk, az a bank számára 12-14 millió forintos fedezeti értékkel bír maximum.
Ahhoz, hogy a 20 millió forintos hitelünk mögé 100%-os ingatlanfedezetet tudjunk biztosítani, legalább egy 28-33 millió forint piaci értékű ingatlannal kell rendelkeznünk.
A 100%-os ingatlan fedezet azonban nem feltétlenül elvárt, más biztosítékok kombinációjával ez az arány lejjebb vihető, azzal viszont kalkulálnunk kell, hogy minél alacsonyabb az ingatlanfedezet a hitel mögött, annál magasabb kamatozás mellett tudjuk csak megszerezni.
A mai banki gyakorlatba teljesen beépült, kiváló alternatívát nyújtó biztosítéki lehetőség az állami kezességvállalás, azaz a Hitelgarancia. Igénybevételével akár rendelkezésre álló ingatlan fedezet nélkül is tudunk hitelt szerezni. Igaz, ez némi költségvonzattal is jár, a hitel összegére vetítve cca. 1,3%-os tétellel kell kalkulálni. Az államilag támogatott Széchenyi hitelek esetében azonban a garancia vállalás is támogatott, itt a költség feleződik.

Hirdetés
Hirdetés