Banki termékek összehasonlítása

Hosszú fizetési határidőt kénytelen céged a vevőknek biztosítani? – faktoráltass kedvezményesen!

  • 2015-08-11
  • szerző: bankmonitor

Abban az esetben, ha céged a piaci verseny következtében hosszú fizetési határidő biztosítására kényszerül, de stabil üzleti kapcsolaton alapuló koncentrált vevőkörrel rendelkezik, a faktorálás (vevőkövetelés előfinanszírozása) ideális megoldást jelenthet a társaság működésének rövidtávú finanszírozására.

Tapasztalataink szerint cégtulajdonosok- és vezetők döntő többségének elkerülte a figyelmét, hogy a Növekedési Hitelprogram keretében a vevőkövetelések előfinanszírozására is van lehetőség, így a rendelkezésre álló keretek kihasználatlanok, pedig a faktorálás olyan előnyöket is biztosíthat (a Program kedvezményes 2,5%-os kamatfelárán túl), mint a rugalmas lehívási lehetőség, esetlegesen a meglévő hitellimiten felüli addicionális forráshoz jutás.

A faktoring a vállalat működését finanszírozó forgóeszköz hitel alternatívája, ahol az ügylet mögötti biztosíték maga a követelés. Egy nagyobb, vagy rendszeres vevői megrendelés esetén például, amikor a teljesítéshez szükséges anyagbeszerzés, vagy az alvállalkozói díjak kifizetése problémát jelent, ideális megoldást jelenthet.

Ahhoz, hogy a finanszírozó a vevőink helyébe lépjen, s fizetési határidő előtt fizessen számunkra, nem csupán cégünket fogja beminősíteni, hanem a vevőinket, a szállító-vevői kapcsolatunkat is, hiszen többé vagy kevésbé a teljesítési kockázatot ettől kezdve a vevők jelentik a finanszírozó számára. Főként ez az oka annak, hogy a bankok az alacsony teljesítési kockázatot jelentő ismert multinacionális vállalatok, esetleg rendszeres, nagy megrendelés állománnyal rendelkező régi, megbízható vevőpartnerek számláit finanszírozzák előszeretettel.

A korábbi évekkel szemben manapság a faktoráltató teljesen nem mentesülhet a vevő fizetési kockázata alól, a leggyakrabban alkalmazott visszkeretes ’kvázi’ faktorálásnál abban az esetben, ha a vevő bármilyen okból kifolyólag nem teljesíti fizetési kötelezettségét időben, a bank (faktoráló) jogosult az általa előfinanszírozott számla ellenértékét cégünktől is követelni. Mivel a kockázatot így továbbra is a faktoráltató társaság viseli, a faktorkeret a banknál jóváhagyott rulírozó hitelkeret részét képzi.

Hogyan működik a faktorálás a gyakorlatban?

Miután a finanszírozó beminősítette cégünket és érintett vevőinket, valamint meghatározta a rulírozó jellegű (azaz a futamidő alatt többször is felhasználható) faktoring keretünket, nincs más dolgunk, mint benyújtani a számlát, ami értékének általában 80%-át (ez függhet a faktorálás futamidejétől és nagyságától) a finanszírozó a számla benyújtását követően rugalmasan, szinte azonnal kifizet cégünk számára. A diszkontráta már tartalmazza a faktorálásért felszámolt költségeinket, így a számla vevő által történő kifizetésekor ezen díj levonását követően, a fennmaradó különbözetet kapja meg társaságunk. (Egy példánál maradva, ha egy 100.000 Ft értékű befogadott számlát 80.000 Ft-tal előfinanszíroz a bank, a faktorálás 3%-os díját, azaz 3.000 Ft levonása után 17.000 Ft-ot utal még át cégünk számára.)

Fontos kiemelnünk, hogy a számlák faktorálása csak a fizetési határidő lejárta előtt lehetséges!

Előnyök, ami miatt érdemes faktoráltatnunk:

  • Gyors és rugalmas eseti folyósítás a faktorkeret jóváhagyását követően;
  • A fő fedezet maga a követelés (nincs olyan további fedezetigénye a finanszírozóknak, mint például az ingatlan fedezet);
  • Akár 80%-os finanszírozási arány is elérhető;
  • A Növekedési Hitelprogram keretében 2,5%-on, kedvezményesen igénybe vehető;
  • Piaci jellegű finanszírozás esetén a faktorálás kamat jellegű kondíciói kedvezőbbek lehetnek a forgóeszköz hitelek kondícióinál.

A Növekedési Hitelprogram tehát jóval több finanszírozási lehetőséget rejt magában, mint a köztudatban elterjedt beruházási- és forgóeszköz hitelek. Érdemes ilyen szemmel, nyitottan is megvizsgálnunk cégünk finanszírozási lehetőségeit!

Ha cégednek finanszírozásra van szüksége, az alábbi form kitöltésével itt ellenőrizheted az alapvető hitelképességi követelmények teljesülését:


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb,
mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma
kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati
tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen
működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett
hitel tartozással?

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.