MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Hotelfoglalás bankkártyával

 • 2013-05-24
 • szerző: bankmonitor

A nyári hotelfoglalásokat egyre többen egyenlítik ki bankkártyával. Az internet korában igen ritka, hogy egy jól menő hotelnek ne legyen internetes fizetési rendszere. De mi a teendő, ha még sincs, és ráadásul a kártya adatainkat is bekérik?

Lassan itt a nyári szabadságok ideje. Sokan máris lefoglalták a nyaralás helyszínéül kiszemelt szállodát. Egyik családtagom is így tett, ám a szállodai alkalmazott kérte tőle, hogy a foglalás véglegesítéséhez küldje el a kártyaadatait e-mailben. Igényt tartottak az úgynevezett CVV kódra is. Mivel nem olvasta
korábbi cikkünket a biztonságos bankolásról, így nem tudta, hogy mi az. Felhívott telefonon, amikor is elmagyaráztam neki, hogy a CVV (vagy CVC) kód az internetes vásárlásnál tulajdonképpen a PIN kódunkat helyettesíti, így nem lenne szerencsés e-mailben elküldeni, még egy jó nevű sokcsillagos szállodának sem. (Ez az a 3 jegyű kód, amit az aláírásunk mögött találhatunk.)

cvvcode

El tudom képzelni, hogy ezeket az adatokat megkapja a recepciós a pultban lévő számítógépen, amit semmilyen jelszóval nem véd. Sokan megfordulhatnak a gép előtt (animátor, boy, takarító), akik hozzá juthatnak ehhez a kódhoz. Mivel a kártyaszámot is kérték rokonomtól, így az interneten a kártyalimit erejéig bárki, bármit vásárolhatott volna a kártyaadatok birtokában. Ezért
soha ne adjuk meg a CVV/CVC kódunkat e-mailben! Tekintsük úgy, mintha a PIN kódunkról lenne szó. Egyesek egyenesen azt tanácsolják, hogy még a kártyáról is tüntessük el (kaparjuk vagy fessük le).

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

A hotelszoba foglalására végül is az a megoldás született – minután rokonom jelezte a szálloda felé, hogy ő ezeket az adatokat semmiképp nem fogja megadni – hogy, kiállítottak egy előleg számlát, majd azt átküldték e-mailben. Ezt átutalással kiegyenlítette, és máris nyugodt szívvel várhatja a pihenést.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 • pdw 2013-05-27 12:53:52 - Válasz

  Milyen hotel ez?
  Az hogy a kartyaszamot elkerik az sokhelyen alap, de CVC-t meg soha nem kertek tolem (nem mintha megadnam :D).

 • suhanc 2013-05-27 17:31:17 - Válasz

  Ez igy azert nem teljes. Azt mert nem irja le, ha barmikor visszaelnek az Interneten a kartyaval a kartyabirtokosnak semmilyen felelosege sincsen!

 • bankmonitor.hu 2013-05-29 10:52:55 - Válasz

  Ahogy korábbi cikkünkben írtuk: “A letiltás előtti jogosulatlan használatból eredő kárt te viseled (maximum negyvenötezer forintig), így érdekelt vagy, hogy minél hamarabb jelentkezz bankodnál. A letiltás után már a bank vállalja a veszteségeket. ”
  Így védd meg a pénzed! című cikkünk: link to bankmonitor.hu

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.