Így bánj a pénzeddel a húszas éveidben

Így bánj a pénzeddel a húszas éveidben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-15 Frissítve: 2021-10-18
 

Most fogod megkapni életed első fizetését? Vagy azon már túl vagy, de mindenképpen pályakezdőnek érzed magad? Akkor nem csak a munka világáról, de a pénzügyekről is sokat kell még tanulnod. Segítünk, mire figyelj a pénzügyeid területén!

Húszas éveidben járva valószínűleg még az otthon melegét érzed, vagy legalábbis nem rég repültél ki a családi fészekből. Az életkezdés minden tekintetben nehéz: az első munkahely mindig kihívásokkal teli, és az élet más területén is lassan át kell állni az önellátásra. Így van ez a pénzügyekkel is. A zökkenőmentes átálláshoz összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

0) Foglalkozz a pénzügyeiddel!

Elég triviálisnak tűnik, hogy ülj le és gondolkodj el a pénzügyeiden, de nem az. Sokan úgy gondolják, hogy majd lesz valahogy. Pedig fontos, hogy átgondold a mostani, és jövőbeli pénzügyeidet is.

  • Kell-e külön számlát nyitnod a munkahelyed kedvéért?
  • Mekkora váratlan kiadást tudnál finanszírozni (ha tudsz egyáltalán)?
  • Hol fogsz most, és hol 5 év múlva lakni?
  • Valakivel együtt költözöl, vagy külön lakásra vágysz?
  • Kell-e nagyobb kiadásra gyűjtened (pl. autó)?
  • Várhatóan segítenek-e majd a szüleid, vagy mindent magadnak kell előteremtened?

Ez csak néhány kérdés, amit tisztáznod kell. Természetesen nem feltétlenül kell tűpontos válaszokat adnod, de minél jobban megtervezed a jövődet, annál inkább fel tudsz készülni pénzügyi értelemben is. Hasznos lehet egy legalább néhány hónapig vezetett kiadáslista is. Ezáltal megismered a saját költéseidet.

Hirdetés

Hirdetés

1) Nyiss egy számlát!

Ha még nincs saját számlád, előbb-utóbb szükséged lesz egyre. Első körben érdemes egy olcsó számlát találnod, ami megfelel az elvárásaidnak. Az első számládat valószínűleg úgysem használod túl sok mindenre: fogadod a fizetésed, felveszel róla készpénzt, fizetsz a kártyáddal. Később, amikor nagyobb összeg felett rendelkezel, kialakult szokásaid vannak, számlákat fizetsz, ráérsz lecserélni a számládat.

Ajánljuk, hogy használd az alábbi bankszámlakeresőnket, segíteni fog, hogy megtaláld a legolcsóbb megoldást. A spórolás fontos!

2) Takaríts meg!

Mindegy mekkora fizetést is kapsz, pénzügyi hüvelykujj szabály szerint tegyél félre belőle legalább 10%-ot! Persze minél nagyobb részét el tudod tenni a fizetésednek, annál könnyebben alapozhatod meg a jövőbeli pénzügyi biztonságod. Mit is csinálj a megtakarításoddal?

Első körben alakíts ki egy 3-12 hónapnyi költéseidnek megfelelő vésztartalékot! Ez tartsd könnyen hozzáférhető formában: lekötött betétben, pénzpiaci alapban, vagy rövid állampapírban. (Az összeg összegyűjtéséhez használhatsz megtakarítási betétet is.)

Ha már van mihez nyúlni, akkor jöhetnek a távlati célok. Első körben nem kell nagyra gondolni: egy drágább nyaralás is lehet ez, amit hasonlóan kell megvalósítanod, mint a vésztartalék gyűjtését. Ha van megtakarításod, akkor könnyebben elkerülöd a hitelek csapdáját is: ha valamire vágysz, akkor gyűjtesz rá, nem pedig hitelből veszed meg azonnal!

Ha pedig több éven keresztül gyűjtesz valamire, akkor megérheti befektetési alapokat választanod. Ezt rendszeres megtakarítási programon keresztül éred el legköltséghatékonyabban. Erről szóló cikkünkben elmagyaráztuk, hogyan működik ez a megtakarítási forma.

3) Most alapozd meg a saját lakásod!

Ha nem vagy olyan szerencsés helyzetben, hogy egy rokon megfinanszírozza a lakhatásodat, akkor két út előtt állsz:

  • bérelsz egy lakást,
  • veszel egy lakást.

Több okból kifolyólag érdemes az elsővel kezdened: nem biztos, hogy egyből megtalálod álmaid lakását, illetve pénzed sem feltétlenül lesz rá, hogy megvedd (akár hitelre). Viszont hosszabb távon már megéri saját lakással rendelkezni. Ehhez azonban pénzre van szükséged. Ebben nagy segítség lehet a 10% feletti hozamot biztosító lakástakarék-pénztári szerződés, ami önerőn kívül még sok egyéb lakáscélra is felhasználható: például a nagyitól örökölt lakást is ki lehet belőle pofozni!

Számold ki az alábbi kalkulátorral, hogy melyik lakástakarék a legjobb!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    4) Ha most kezdesz el takarékoskodni a nyugdíjra, kicsi is elég!

    Miért érdemes már munkavállalásod első napjától kezdve félretenni nyugdíjcélra? Mert, ha időben kezded a nyugdíjcélra való megtakarítást, akár havi 10 ezer forint is elég ahhoz, hogy többszörös milliomosként menj nyugdíjba! De ha ennél kisebb (vagy nagyobb) összeget szánnál havonta nyugdíj célra, az is megfelelő. A lényeg, hogy minél korábban elkezdd!

    Kérd részletes
    eredményeidet email-ben!
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
    Ft
    Bankmonitor
    0 Ft
    ennyi pénzed lesz
    mire nyugdíjba mész
    A részletes eredményedet
    e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

    Szeretnéd megtudni:
    • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
    • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
    • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
    Bízd magad független szakértőinkre!

    5) Tervezd újra!

    Pár év után kiderülhet, hogy mégis külföldön folytatod, vagy itthon, de már házasságban, esetleg egy gyermekkel. Sok minden befolyásolhatja a pénzügyeidet, ezért bizonyos időközönként érdemes újra és újra leülni, és átgondolni, hogyan állsz jelenleg, és hová tartasz!

    Hirdetés
    Hirdetés